Μενού
kougias dikastiria
Ο Αλέξης Κούγιας. | ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI
  • Α-
  • Α+

Με παραγγελία της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Γεωργίας Αδειλίνη, ξεκινά έρευνα για τις ομοφοβικές δηλώσεις στις οποίες προχώρησε ο γνωστός ποινικολόγος, Αλέξης Κούγιας, σε βάρος του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Στέφανου Κασσελάκη.

Η κ. Αδειλίνη απέστειλε την παραγγελία της στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Αντώνη Ελευθεριάνο ζητώντας να ερευνηθεί αν οι δηλώσεις του ποινικολόγου παραβιάζουν τον αντιρατσιστικό νόμο και συγκεκριμένα το μέρος που αφορά την προσβολή προσωπικών θεμάτων με ομοφοβικές προσεγγίσεις.

Τι συνέβη

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα ο Αλέξης Κούγιας επιχείρησε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα στην υπόθεση του Απόστολου Λύτρα υποστηρίζοντας ότι μεταξύ άλλων ότι «έχει αντρικά χαρακτηριστικά».

Ο Στέφανος Κασσελάκης πραγματοποίησε ανάρτηση με βάση τις δηλώσεις αυτές και ο Αλέξης Κούγιας προχώρησε δήλωση με ομοφοβικές αναφορές κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Στη συνέχεια, ο κ. Κασσελάκης ζήτησε την παρέμβαση εισαγγελέα με νέα ανάρτησή του.

Η ανακοίνωση του Αρείου Πάγου

Στην ανακοίνωσή του, ο Άρειος Πάγος αναφέρει:

«Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη απέστειλε σήμερα στον Διευθύνοντα την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών την ακόλουθη παραγγελία:

Προς
Τον κ. Διευθύνοντα την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών

Χθες, 18/6/2024 ο δικηγόρος Αλέξης Κούγιας προέβη στην ακόλουθη δημόσια δήλωση, αναφερόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κ. Στέφανο Κασσελάκη: «Διάβασα ότι ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, τοποθετήθηκε για την υπόθεση Λύτρα και για το τι είναι αντρική συμπεριφορά. Σοκαρίστηκα και μόνο γιατί ο Στέφανος Κασσελάκης, του οποίου είναι γνωστές οι επιλογές του και δεν έχει ξεκαθαρίσει δημοσίως, ενώ θα έπρεπε, εάν στο γάμο του αυτός είναι γυναίκα ή άνδρας ή ο Τάιλερ, τοποθετείται για το τι είναι αντρική συμπεριφορά».

Παρακαλούμε, εν όψει της δήλωσης αυτής του ως άνω δικηγόρου, να ερευνήσετε τυχόν διάπραξη εκ μέρους του της αξιόποινης πράξης του άρθρου 1 παρ.1 του ν. 4285/2014.

Ειδικότερα θα πρέπει να διερευνηθεί, αν η ανωτέρω δήλωση, ερμηνευόμενη ως ενιαίο νοηματικό σύνολο, σύμφωνα και με τη νομολογία του ΕΔΔΑ, μπορεί να θεωρηθεί πρόσφορη να προκαλέσει διακρίσεις, μίσος και βία κατά ομάδας προσώπων που προσδιορίζονται με βάση το σεξουαλικό προσανατολισμό, και συγκεκριμένα σε βάρος των ομοφυλόφιλων (βλ. και ΑΠ 858/2020).

Δηλαδή αν η δήλωση αυτή θα μπορούσε να προκαλέσει στο μέσο άνθρωπο έντονα συναισθήματα απέχθειας, αποστροφής, χαιρεκακίας και ιδιαίτερης εχθρότητας κατά ομάδας προσώπων που στοχοποιούνται ως έχοντα συγκεκριμένο σεξουαλικό προσανατολισμό και επομένως αν μπορεί να υποκινήσει μίσος κατ’ αυτών και εν τέλει κίνδυνο τέλεσης πράξεων βίας εναντίον τους. Να ενημερωθούμε σχετικά. 

Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γεωργία Ευθ. Αδειλίνη».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA