Μενού
lamia-ergostasio
Το εργοστάσιο που τυλίχτηκε στις φλόγες στη Λαμία | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Σε εμπρησμό από πρόθεση οφείλεται η φωτιά στο εργοστάσιο παρασκευής γευμάτων στη Λαμία που προκλήθηκε το βράδυ της 19ης Μαΐου, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής ευρήματα της Πυροσβεστικής.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στοιχεία που έχει συλλέξει η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού, έχουν σταλεί στον Εισαγγελέα προκειμένου να δοθεί το «πράσινο φως» για εξειδικευμένες έρευνες για ταυτοποίηση προσώπων που ενδεχομένως εμπλέκονται στην υπόθεση, καθώς και άλλων σχετικών στοιχείων.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία τα οποία έχουν δει και το φως της δημοσιότητας η φωτιά ξεκίνησε από σταθμευμένο φορτηγό μπροστά από το εργοστάσιο και επεκτάθηκε με πολύ μεγάλη ταχύτητα με αποτέλεσμα να καεί το εργοστάσιο ολοσχερώς.

Η διερεύνηση άλλων στοιχείων και τεκμηρίων δεν έχει ολοκληρωθεί και συνεχίζεται από την ΔΑΕΕ. Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο εργοστάσιο είχε ετοιμάσει τα σχολικά γεύματα από τα οποία προκλήθηκε μαζική τροφική δηλητηρίαση σε μαθητές σχολείων της περιοχής.

Η πρώτη αντίδραση του ιδιοκτήτη του εργοστασίου στη Λαμία

Στο Mega μίλησε και ο ιδιοκτήτης του εργοστασίου, ισχυριζόμενος ότι δεν έχει σχετική ενημέρωση από τιος Αρχές.

  • Ιδιοκτήτης εργοστασίου: Δεν το γνωρίζω, πώς βγήκε το πόρισμα; Δεν με έχει ενημερώσει κανείς ακόμα εμένα.
  • Δημοσιογράφος: Έχετε κάποιον στον μυαλό σας που θα έβαζε φωτιά στο εργοστάσιο.
  • Ιδιοκτήτης εργοστασίου: Τι να σας πω, δεν έχω κάποιον.

Τα στοιχεία που δείχνουν εμπρησμό

Όπως έχει γίνει γνωστό, η αρχική έρευνα της Πυροσβεστικής έδειξε πως η φωτιά ξεκίνησε από την μπροστινή πλευρά ενός βαν, το οποίο ήταν παρκαρισμένο στο υπόστεγο του εργοστασίου που έπιασε φωτιά και κάηκε ολοσχερώς.

Ωστόσο, οι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής φαίνεται να έχουν προβληματιστεί, καθώς το βαν φαίνεται να ήταν σχεδόν κολλητά στο κτίριο, σαν κάποιος να ήθελε να το συνδέσει με την πυρκαγιά.

Ένα άλλο στοιχείο είναι το γεγονός πως η φωτιά εξαπλώθηκε και πήρε διαστάσεις πάρα πολύ γρήγορα, παρά ο γεγονός πως το υλικά που έχει το εργοστάσιο δεν ήταν εύφλεκτα.

Για τον λόγο αυτό εξετάζεται αν υπήρχε κάποιος άλλος παράγοντας, όπως κάποια άλλη εύφλεκτη ύλη στον χώρο που να επιτάχυνε την εξάπλωσε της φωτιάς. Μαρτυρίες πυροσβεστών που έσπευσαν στο σημείο για την κατάσβεση έκαναν λόγο για βενζίνη που μύριζε έντονα στον χώρο, οπότε μιλάμε για εμπρησμό.

Από το κατεστραμμένο κομμάτι του εργοστασίου ελήφθησαν 20 περίπου δείγματα για χημική ανάλυση, τα οποία θα εξεταστούν από το Γενικό Χημείο του Κράτους προκειμένου να διαπιστωθεί αν όντως υπήρχε εύφλεκτο υγρό στον χώρο.

Επιπλέον, ζήτημα έχει προκύψει με τα καταγραφικά καμερών που υπήρχαν στο εργοστάσιο, καθώς από τα τρία, τα δύο κάηκαν στη φωτιά, ενώ το τρίτο δεν βρέθηκε. Πλέον, εξετάζεται αν καταστράφηκε ολοσχερώς από την πυρκαγιά, ή αν εξαφανίστηκε για άλλον λόγο.

Η έκθεση της Πυροσβεστικής που κάνει λόγο για εμπρησμό, θα «ξεκλειδώσει» την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου υπόπτων, προκειμένου οι Αρχές να δουν ποιος έχει επικοινωνήσει με ποιον.

Αύξηση των ασφαλίστρων σε περίπτωση φωτιάς μετά τη δηλητηρίαση και πριν την πυρκαγιά

Επιπλέον, οι αρχές εστιάζουν και στο αίτημα της εταιρίας τροφίμων προς την ασφαλιστική της εταιρία, μετά τη δημοσιοποίηση της δηλητηρίασης μαθητών και πριν εκδηλωθεί η πυρκαγιά, για αύξηση των ασφάλιστρων σε περίπτωση φωτιάς.

Φαίνεται να υπάρχει ηλεκτρονική αλληλογραφία λίγο μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης με τη δηλητηρίαση και δύο ημέρες πριν την καταστροφή από τη φωτιά, από το εργοστάσιο προς την ασφαλιστική, με αίτημα την αύξηση αποζημίωσης σε περίπτωση φωτιάς.

Η εταιρία ζητά σε αυτό το μεσοδιάστημα, κάτι που θεωρείται ύποπτο, από την ασφαλιστική εταιρία να της αυξήσει την αποζημίωση, μια συναλλαγή ωστόσο που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA