Δημόσια έκκληση για την εξαφάνιση του χοχλιού στην Κρήτη εξέφρασε η δημοτική Αρχή του Αποκόρωνα Χανίων, ζητώντας μεταξύ άλλων επιστημονική διερεύνηση για το φαινόμενο και την ανάληψη δράσης.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ, αφορμή για να τεθεί το ζήτημα στάθηκε η μεγάλη επιτυχία της φετινής «Χοχλιδοβραδιάς» στον Κεφαλά Αποκορώνου, η οποία συγκέντρωσε πλήθος κόσμου και ανέδειξε για ακόμη μία χρονιά τη μοναδική γαστρονομική ταυτότητα της περιοχής.
Ο δήμαρχος Αποκορώνου, Χαράλαμπος Κουκιανάκης, απευθύνει δημόσια έκκληση προς τους αρμόδιους επιστημονικούς και κρατικούς φορείς για την άμεση διερεύνηση ενός φαινομένου που απειλεί να αφανίσει ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά στοιχεία της τοπικής φυσιογνωμία, τον χοχλιό.
Εξαφάνιση χοχλιού στην Κρήτη: Τι ζητά ο δήμος
Ο κ. Κουκιανάκης επισημαίνει, «ο Αποκόρωνας υπήρξε παραδοσιακά η "μάνα του σαλιγκαριού"» στην Κρήτη. Οι χοχλιοί δεν ήταν απλώς ένα τρόφιμο, ήταν στοιχείο ταυτότητας, αυτάρκειας, βιοπορισμού και πολιτιστικής μνήμης».
Ωστόσο, η φυσική παρουσία τους σχεδόν έχει εκλείψει, όπως σημειώνεται από κατοίκους, συλλόγους αλλά και την ίδια τη δημοτική Αρχή.
Συγκεκριμένα, παρατηρούνται ραγδαία μείωση του φυσικού πληθυσμού, εξαφάνιση από ελαιώνες, χορτολιβαδικές περιοχές και φρύγανα, πλήρης υποχώρηση της παραδοσιακής συλλογής, αντικατάσταση από εισαγόμενα σαλιγκάρια αμφιβόλου ποιότητας.
Αν και δεν υπάρχει ακόμη επίσημη μελέτη, εντοπίζονται ως πιθανοί λόγοι η υπερβολική χρήση φυτοφαρμάκων και εντομοκτόνων, οι κλιματικές μεταβολές (ξηρασίες, απότομες βροχές), η αλλοίωση ή καταστροφή ενδιαιτημάτων, οι εισαγόμενες ασθένειες και τα παράσιτα.
Ο Δήμος Αποκορώνου ζητά τη διενέργεια επιστημονικής επιτόπιας έρευνας στην περιοχή, την ένταξη του σαλιγκαριού σε προγράμματα προστασίας τοπικής πανίδας, καθώς επίσης τη συνεργασία με πολιτιστικούς και αγροτικούς φορείς για δράσεις ευαισθητοποίησης. Παράλληλα, προτείνει την προώθηση πιλοτικών προγραμμάτων εκτροφής ή φυσικής ανασύσταση πληθυσμών και την αναγνώριση του χοχλιού ως στοιχείου Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της περιοχής.
Όπως τονίζει ο κ. Κουκιανάκης, «δεν πρόκειται μόνο για ένα περιβαλλοντικό ή διατροφικό ζήτημα. Ο χοχλιός είναι σύμβολο του Αποκόρωνα. Αν χαθεί, χάνουμε ένα μικρό αλλά σπουδαίο μέρος της ταυτότητας, της μνήμης και της ψυχής του τόπου μας. Καλούμε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ερευνητικούς, επιστημονικούς και διοικητικούς, να συνδράμουν άμεσα, ώστε να διασωθεί και να προστατευτεί αυτό το αναντικατάστατο στοιχείο του φυσικού και πολιτισμικού πλούτου της περιοχής μας».
- Γυναίκα με τα Μαύρα στο Reader: «Όποιος έχει μόνο συμπάθειες, κάτι δεν κάνει καλά στη ζωή του»
- Ηρώ Καριοφύλλη: Πέθανε η δημοσιογράφος του Alpha
- Θεόφιλος Βανδώρος: Ο αναρχικός που έγινε γνωστός σαν αστυνομικός στο «Τμήμα Ηθών»
- Θανατηφόρο δυστύχημα στη Ρουμανία: Νεκροί Έλληνες οπαδοί του ΠΑΟΚ σε τροχαίο καθ' οδόν για Γαλλία
- Σαββίδης: «Τα παιδιά του ΠΑΟΚ είναι δικά μας παιδιά, δεν αφήνουμε κανέναν μόνο του»
- Tελικά πόσο κόστισε και πόσα έβγαλε ο «Καποδίστριας»;
- Ελένη Βουλγαράκη: Τέλος από το πλευρό του Φάνη Λαμπρόπουλου στο ραδιόφωνο
Ακολουθήστε το Reader στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις και τα νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.