Μενού
mantoydi
Καταστροφές στο Μαντούδι (φωτό αρχείου) | EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
  • Α-
  • Α+

Αναστάτωση προκάλεσε ο ισχυρός σεισμός στην Εύβοια που σημειώθηκε λίγο πριν τις 8:30 το πρωί και έγινε αισθητός στην Αττική και στις περισσότερες περιοχές της χώρας.

Σύμφωνα με τον Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ο σεισμός στην Εύβοια είχε μέγεθος 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, εστιακό βάθος 10,7 χιλιόμετρα και επίκεντρο 8 χιλιόμετρα ανατολικά του Προκοπίου.

«Είχε μεγάλη διάρκεια και θόρυβο. Είχε πολύ δυνατό βουητό», λένε στο Reader κάτοικοι της Χαλκίδας που ένιωσαν ιδιαίτερα τον πρωινό σεισμό.

Ακολούθησε μπαράζ μετασεισμών τα επόμενα λεπτά, με πέντε δονήσεις μεγέθους 3.8, 2.6, 3, 2.1 και 3.5 Ρίχτερ με επίκεντρο την ίδια περιοχή.

Και αυτές οι δονήσεις έγιναν αισθητές στην Εύβοια και στις γύρω περιοχές.

Τι λένε οι σεισμολόγοι

«Το μέγεθος του σημερινού σεισμού πρέπει να είναι το μεγαλύτερο για τη συγκεκριμένη περιοχή της Εύβοιας, γιατί δεν έχουμε ιστορικό πιο ισχυρών σεισμών», όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος το ΟΑΣΠ, καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας. Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, «μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί ζημιές από τον σεισμό».

«Από το ιστορικό της περιοχής ίσως είναι η οροφή του μεγέθους σεισμών. Αλλά χρειάζεται προσοχή μέχρι να ολοκληρωθεί η εξέλιξη του φαινομένου», δήλωσε ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.

Επίσης τόνισε ότι δεν μπορεί με τέτοιο μέγεθος να ενεργοποιηθούν αλλά ρήγματα. Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο ο σεισμός ήταν σχετικά επιφανειακός.

Είναι «αισιόδοξο ότι η περιοχή δεν έχει δώσει ισχυρούς σεισμούς», τόνισε από την πλευρά του ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ, Βασίλης Καρακώστας, μιλώντας στην ΕΡΤ μετά την αναστάτωση που προκάλεσε ο σεισμός στην Εύβοια.

Ακόμα ανέφερε ότι παρακολουθούν το φαινόμενο και τόνισε αν υπάρχουν κάποια σπίτια τα οποία έχουν πάθει μικροζημιές μέχρι να ελεγχθούν από τους μηχανικούς να αποφύγουν οι κάτοικοι να τα χρησιμοποιήσουν.

«Ο σεισμός στην Εύβοια έχει γίνει μεταξύ των χωριών Προκόπι και Βλαχιά. Εκεί γίνονται σεισμοί. Είναι γνωστό ότι γίνονται σεισμοί», είπε ο κ. Καρακώστας και συνέχισε:

«Δεν μπορώ να σας απαντήσω αν είναι κάποιο συγκεκριμένο ρήγμα που έχει δραστηριοποιηθεί, αλλά προφανώς για να γίνει ένας σεισμός αυτού του μεγέθους προέρχεται από κάποιο συγκεκριμένο ρήγμα το οποίο θα μας πάρει όμως κάποιο χρόνο για να το εντοπίσουμε ποιο ακριβώς είναι και αφού καταγράψουμε και κάποια μετασεισμική δραστηριότητα».

Παράλληλα, καθηγητής του ΑΠΘ είπε: «Στην περιοχή αυτή, δεν είναι γνωστό να έχουν γίνει πολύ ισχυροί σεισμοί, άρα αυτό είναι το αισιόδοξο του θέματος. Όμως τα τελευταία δύο χρόνια στην Εύβοια, ξεκινώντας από τα Στύρα και προχωρώντας προς τα βόρεια μέχρι αυτή την περιοχή αλλά και λίγο βορειότερα που υπάρχει μία διακοπή βέβαια και συνεχίζει λίγο βορειότερα υπάρχει μία μικροσεισμική δραστηριότητα».

«Κάποιοι από τους σεισμούς αυτούς που έχουν γίνει εκεί, έχουν δημιουργήσει κάποια ανησυχία και στους κατοίκους αλλά και στα σπίτια έχουν δημιουργήσει κάποια μικρά προβλήματα», είπε ο κ. Καρακώστας και συνέχισε:

«Έχουν γίνει κάποιοι αισθητοί μέχρι και στην Αθήνα, πιστεύω ο σημερινός έγινε αισθητός και εκεί και θα έλεγα ότι αυτή τη στιγμή δεν έχουμε να πούμε κάτι περισσότερο εκτός από το ότι παρακολουθούμε πολύ πολύ καλά τη δραστηριότητα εκεί.

Το μόνο που να δώσω ως οδηγία αν υπάρχουν κάποια σπίτια τα οποία έχουν πάθει μικροζημιές, μέχρι να ελεγχθούν από τους μηχανικούς, να αποφύγουν οι κάτοικοι να τα χρησιμοποιήσουν».

Σεισμός στην Εύβοια: Κατολισθήσεις στο Δερβένι - Έκλεισαν τα σχολεία στο Μαντούδι

Όπως ανέφερε ο δήμαρχος Διρφύων Μεσσαπίων, Γ. Ψαθάς, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, οι κάτοικοι της περιοχής αναστατώθηκαν και βρήκαν στους δρόμους. Τα σχολεία έχουν διακόψει τα μαθήματα, ενώ μαθητές και εκπαιδευτικοί βγήκαν στα προαύλια.

Ο κ. Ψαθάς συνέστησε προσοχή, καθώς στο Δερβένι καταγράφηκαν κατολισθήσεις. Στην περιοχή έχουν σπεύσει μηχανήματα του δήμου και της περιφέρειας. Πάντως ο δήμος βρίσκεται σε επαφή τόσο με τον Ευθύμη Λέκκα όσο και με το αρμόδιο υπουργείο.

Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός, επεσήμανε, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι υπάρχουν κάποιες κατολισθήσεις στην περιοχή.

«Έχει υπάρξει αναστάτωση στους κατοίκους. Σε κάποιες περιπτώσεις έχουμε σπασμένα τζάμια και πτώσεις ειδών από τα ράφια των καταστημάτων. Μέχρι στιγμής στις υποδομές δεν έχει υπάρξει κάποια άλλη ενημέρωση», είπε ο κ. Σπανός και συνέχισε:

«Μία μικρή κατολίσθηση στον δρόμο από Πήλι προς Βλαχιά προς την πλευρά της ακτής του Αιγαίου έχει εντοπιστεί και ήδη κινούνται τα μηχανήματα για να αποκαταστήσουν την κυκλοφορία. Ωστόσο, οι σεισμολόγοι είναι καθησυχαστικοί με τους μετασεισμούς. Οι έλεγχοι όμως συνεχίζονται σε όλες τις υποδομές».

Στο Μαντούδι, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επικράτησε πανικός και σύμφωνα με τον δήμαρχο, Γιώργο Τσαπουρνιώτηοι μαθητές βγήκαν από τα σχολεία και παραμένουν στους δρόμους.

Με απόφαση του κ. Τσαπουρνιώτη, σήμερα τα σχολεία της περιοχής θα παραμείνουν κλειστά. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι γονείς έχουν ειδοποιηθεί να παραλάβουν τα μικρά παιδιά από τα σχολεία ενώ τα μεγαλύτερα παιδιά θα επιστρέψουν με λεωφορεία στα σπίτια τους.

«Αυτή τη στιγμή οι δάσκαλοι έχουν βγάλει τα παιδιά στον προαύλιο χώρο και μέσα στα κτίρια υπάρχουν βιβλιοθήκες και άλλα αντικείμενα και φοβούνται να μπουν», ανέφερε από την πλευρά του ο Αργύρης Λιάσκος, αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Μαντουδίου.

«Δεν έχουμε προλάβει να κάνουμε καταγραφή ζημιών, γιατί το πρώτο μέλημά μας ήταν να πάμε από τα σχολεία», είπε ακόμα ο αντιδήμαρχος. Επιβεβαίωσε τις κατολισθήσεις στο χωριό Προκόπι με κατεύθυνση προς το Πήλι, ενώ, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «η μόνη αναστάτωση έχει να κάνει με τους γονείς που πάνε να πάρουν τα παιδιά τους από τα σχολεία».

Σε επιφυλακή οι πυροσβεστικές δυνάμεις

Παράλληλα, σε επιφυλακή βρίσκονται όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας στην Εύβοια. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις, με εντολή του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγου Γεώργιου Πουρναρά, πραγματοποιούν περιπολίες στην περιοχή.

Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, δεν έχουν υπάρξει κλήσεις ούτε έχουν αναφερθεί ζημιές. Υπάρχουν αναφορές για μικρές κατολισθήσεις σε σημεία από το Προκόπι προς το Πήλι χωρίς όμως να έχει κλείσει ο δρόμος ή να έχει εγκλωβιστεί κάποιο άτομο.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA