Μενού
akis-tselentis
Άκης Τσελέντης | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Τις πρώτες του εκτιμήσεις για τον μεγάλο σεισμό στην Εύβοια, που ταρακούνησε πολλές περιοχές στην ελληνική επικράτεια, μοιράστηκε μέσω Facebook, ο Άκης Τσελέντης.

Ο διδάκτωρ Γεωφυσικής και διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου ήταν καθησυχαστικός σε γενικές γραμμές, ωστόσο τόνισε ότι «απαιτείται προσοχή».

Η ανάρτηση του Τσελέντη

«Σχετικά με το σεισμό στην Εύβοια:

  1. Η έως τώρα ακολουθία φαίνεται προς το παρόν φυσιολογική αλλά θα μας δώσει μετασεισμούς της τάξης του 4-4,5 για αυτό απαιτείται προσοχή. Μακριά από απότομα πρανή λόγω μεγάλου κινδύνου κατολισθήσεων.
  2. Το ιστορικό της περιοχής δεν έχει δείξει μεγάλο σεισμό.
  3. Εκτιμώ ότι κατά μεγάλη πιθανότητα ήταν ο κύριος.
  4. Ακούτε ανακοινώσεις των θεσμικών οργάνων και όχι διαφόρων κινδυνολόγων».

Σεισμός 5,2 Ρίχτερ

Ισχυρός σεισμός μεγέθους 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε το πρωί της Παρασκευής, στις 08:26, στην Κεντρική Εύβοια. Η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή σχεδόν σε όλες τις περιοχές της Αττικής, στην Εύβοια και στις Σποράδες.

Επίσης, υπάρχουν αναφορές ότι ο σεισμός έγινε αισθητός σε Θεσσαλία, βόρεια Πελοπόννησο, Φθιώτιδα και Φωκίδα. Να σημειωθεί ότι στην Αθήνα το ξύπνημα του Εγκέλαδου ταρακούνησε όλες τις περιοχές.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η σεισμική δόνηση είχε εστιακό βάθος 14,2 χιλιόμετρα και επίκεντρο 6 χιλιόμετρα ανατολικά - νοτιοανατολικά του Προκοπίου.

Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο, ο σεισμός υπολογίζεται στα 5,3 Ρίχτερ. Είχε προηγηθεί άλλη μια δόνηση μεγέθους 2 Ρίχτερ με επίκεντρο σε μικρή απόσταση 11 Χλμ. ΔΒΔ του Λιμνιώνα Ευβοίας και ακολούθησε άλλη μια στις 8.33 μεγέθους 3,7 Ρίχτερ με το ίδιο επίκεντρο και εστιακό βάθος τα 5 χλμ.

Επτά λεπτά αργότερα σημειώθηκε από το ίδιο εστιακό κέντρο σεισμός 3,8 Ρίχτερ με εστιακό βάθος 5χλμ. ο οποίος επίσης έγινε αισθητός σε περιοχές της Αττικής.

 

Google News

Το Reader σας ενημερώνει ζωντανά για την εξέλιξη του σεισμού. Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA