Μενού
Λαγοκέφαλοι
Λαγοκέφαλοι | Getty Images
  • Α-
  • Α+
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του reader.gr στην Google

Ακόμη ένας λαγοκέφαλος έκανε την εμφάνισή του στη Θεσπρωτία, όταν ένας επαγγελματίας αλιέας εντόπισε και παρέδωσε στην αρμόδια υπηρεσία ένα ψάρι του είδους Lagocephalus sceleretus στην παράκτια περιοχή των Συβότων.

Στην συγκεκριμένη περιοχή, είχαν καταγραφεί ακόμη δύο επίσημα κρούσματα. Σύμφωνα με το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), που επικαλείται η ΕΡΤ, οι ιστοί του λαγοκέφαλου περιέχουν την ισχυρή νευροτοξίνη τετροδοτοξίνη (TTX), για την οποία δεν υπάρχει γνωστό αντίδοτο. Η κατανάλωσή του μπορεί να προκαλέσει σοβαρή δηλητηρίαση και ακόμη και θάνατο. Για τον λόγο αυτό, η ευρωπαϊκή νομοθεσία απαγορεύει τη διάθεση και κατανάλωση του είδους, καθώς και συγγενικών του ψαριών.

Διαβάστε επίσης: Καρχαρίες στην Ελλάδα: «Η τρομολαγνεία βασίζεται στην άγνοια, δεν τρώνε ανθρώπους»

Η Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας καλεί αλιείς και πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην αναγνώριση του είδους και να αποφεύγουν σε κάθε περίπτωση την κατανάλωσή του. Σε περίπτωση νέας αλίευσης λαγοκέφαλου, ζητείται η άμεση ενημέρωση της αρμόδιας υπηρεσίας (τηλ. 26653 60194), καθώς και του Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας ή των Λιμενικών Σταθμών Συβότων και Σαγιάδας.

Google News

Ακολουθήστε το Reader στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις και τα νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Φόρτωση BOLM...