Μενού
  • Α-
  • Α+

Ελεύθερες θα είναι οι διαδημοτικές μετακινήσεις από αύριο, Μεγάλη Πέμπτη, από δήμο σε δήμο, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την ενημέρωση για τον κορονοϊό και για τα μέτρα που θα ισχύσουν το Πάσχα και τις επόμενες ημέρες.

Με τον κωδικό 6 στο 13033 η μετακίνηση

Ο Νίκος Χαρδαλιάς έβαλε τέλος και στο «θρίλερ» με το SMS στο 13033, ανακοινώνοντας ότι παραμένει η χρήση του και μετά το άνοιγμα της εστίασης τη Δευτέρα του Πάσχα. Με την αποστολή του κωδικού «6» στο 13033 θα πηγαίνουμε σε καφέ και εστιατόρια είπε χαρακτηριστικά ο Νίκος Χαρδαλιάς ενώ για την εβδομάδα που ξεκινά τη Δευτέρα του Πάσχα η απαγόρευση κυκλοφορίας ξεκινά στις 23.00. 

Υπενθύμισε πως την Κυριακή του Πάσχα, επιτρέπονται ως 9 άτομα στα τραπέζια αν μιλάμε για εσωτερικό χώρο και για 12 άτομα αν πρόκειται για εξωτερικό χώρο.

Όσον αφορά τις εκκλησίες, ο κ. Χαρδαλιάς επεσήμανε τα μέτρα προστασίας στις εκκλησίες όπου θα ισχύει το ένα άτομο ανά 25 τμ. και ένα άτομο ανά 10 τμ. στους εξωτερικούς χώρους των ναών. Οι εργαζόμενοι στους ναούς θα φορούν διπλή μάσκα εντός αλλά και εκτός του ναού ενώ υποχρεούνται να έχουν κάνει και self test. Περιφορά του επιταφίου θα πραγματοποιηθεί μόνο στον προαύλιο χώρο ενώ και το προσκύνημα θα γίνει εκτός του κλειστού χώρου.

Εμβόλιο: Από σήμερα τα ραντεβού για τους 40-44 – Τι ανακοίνωσε ο Κικίλιας

Ο Βασίλης Κικίλιας ανακοίνωσε ότι ανοίγει από σήμερα, νωρίτερα, δηλαδή, η πλατφόρμα για να προγραμματίσουν τον εμβολιασμό τους με AstraZeneca οι πολίτες της ηλικιακής ομάδας 40-44 ετών. Η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα των 45-49 θα ανοίξει το Μεγάλο Σάββατο.

Παράλληλα, ο υπουργός Υγείας μίλησε για τη θετική ανταπόκριση της ηλικιακής ομάδας 30-39 στον εμβολιασμό, με το εμβόλιο της AstraZeneca και γνωστοποίησε ότι σε λίγο ανοίγει η πλατφόρμα για τις ηλικίες 40-44 πάλι με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Κορονοϊός: Σημαντικά σημάδια βελτίωσης της επιδημίας σε Αττική και Θεσσαλονίκη - Τι είπε ο Μαγιορκίνης

Κατά την διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης για την εξέλιξη της πανδημίας του κορoνοϊού, ο επίκουρος καθηγητής του Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑΓκίκας Μαγιορκίνης, ανέφερε πως η πανδημία έχει αρχίσει και εμφανίζει σημάδια βελτίωσης σε Αττική και Θεσσαλονίκη.

Ειδικότερα ο καθηγητής ανέφερε ότι στη χώρα μας υπάρχουν σημάδια αποσυμπίεσης μετά από αρκετό καιρό, όπως και στο ΕΣΥ καθώς ο αριθμός των εισαγωγών είναι μικρότερος από τα εξιτήρια που δίνονται κάθε μέρα.

Παράλληλα τόνισε πως μέχρι στιγμής έχουν διατεθεί 3.5 εκατ. self-test σε 1,4 εκατ. πολίτες και το γεγονός αυτό έχει παίξει σημαντικό ρόλο στον περιορισμό της διασποράς.

Τέλος, σημείωσε ότι η κατάσταση έχει αρχίσει να  βελτιώνεται και στην Ευρώπη αφού η πανδημία παρουσίασε κάμψη σε 33 από 47 χώρες της ηπείρου. 

Μάσκες: Σε ποιες περιπτώσεις δεν θα είναι απαραίτητες - Τι δήλωσε η Παπαευαγγέλου

Στην καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα, η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε στην «ελευθερία» που περιμένει όσους έχουν κάνει το εμβόλιο, κάτι που περιλαμβάνει και τη χρήση της προστατευτικής μάσκας.

«Χρειάζεται να κάνουμε χρήση της κοινής λογικής. Δύο ζευγάρια πλήρως εμβολιασμένων μπορούν να βρεθούν σε ίδιο χώρο χωρίς να φοράνε μάσκες, αν τις προηγούμενες μέρες δεν είχαν εκτεταμένες και ασυνήθιστες κοινωνικές επαφές.»

Εξέφρασε την αισιοδοξία της για την πορεία της πανδημίας, καθώς όπως ανέφερε για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα παρατηρείται μείωση των κρουσμάτων με τον δείκτη θετικότητας να βρίσκεται στο 4,5%.

Ωστόσο, χρειάζεται προσοχή καθώς ο συνολικός αριθμός ενεργών κρουσμάτων παραμένει υψηλός στην επικράτεια, με τις εισαγωγές στα νοσοκομεία να φτάνουν τις 432 κατά μέσο όρο την ημέρα.

«Στο 90% η πληρότητα στις ΜΕΘ»

Αναφορικά με τις ΜΕΘ, η κ. Παπαευαγγέλου επισήμανε ότι το ποσοστό κάλυψης είναι ιδιαίτερα υψηλό και φτάνει το 90% στην επικράτεια. Το ευχάριστο είναι ότι οι αποσωληνώσεις είναι περισσότερες από τις διασωληνώσεις.

«Η εικόνα αυτή δείχνει ότι βρισκόμαστε σε σταδιακή αποκλιμάκωση ωστόσο η ξεγνοιασιά αργεί ακόμα. Αν υπάρξει παραπάνω χαλάρωση τις επόμενες μέρες το επιδημιολογικό φορτίο θα επιβαρυνθεί εκ νέου.»

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στους εμβολιασμούς. Η κ. Παπαευαγγέλου σημείωσε πως η ταχύτητα στους εμβολιασμούς θα μας βοηθήσει να θωρακιστούμε πριν οι μεταλλάξεις δυσκολέψουν τη διαδικασία. Αναφορικά με τον εκκλησιασμό, ανέφερε πως καλό είναι να γίνει τεστ πριν τις εκκλησιαστικές δραστηριότητες, να βρισκόμαστε σε εξωτερικούς χώρους και να γίνει χρήση διπλής μάσκας.

Τέλος, σχετικά με το πολυαναμενόμενο άνοιγμα της εστίασης, επισήμανε πως θα πρέπει να τηρούνται όλα τα μέτρα προστασίας τόσο από το προσωπικό όσο και από τους πελάτες.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA