Μενού
  • Α-
  • Α+

Μπορεί η Πρωτομαγιά του 2021 να τιμήθηκε χθες, 4 Μαΐου, ως μεταφερόμενη αργία - αλλά και ως απεργία που κήρυξαν ΓΣΕΕ και ΕΣΗΕΑ, ωστόσο, σε 24ωρη απεργία καλούν αύριο, 6 Μαΐου, όλες οι δευτεροβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις, με κοινή πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου της Αθήνας και της ΑΔΕΔΥ

Την ίδια ημέρα, μάλιστα, θα κινητοποιήσει τις δυνάμεις του και το ΠΑΜΕ, προχωρώντας σε ξεχωριστή απεργιακή συγκέντρωση. ΕΚΑ και ΑΔΕΔΥ θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 11:00, ενώ το ΠΑΜΕ μια ώρα νωρίτερα στο Σύνταγμα.

Με κεντρικό σύνθημα «Όχι στην κατάργηση του 8ωρου», το ΕΚΑ καλεί σε κινητοποίηση ενάντια στο νέο εργατικό νομοσχέδιο. Όπως σημείωσε, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Γιώργος Μυλωνάς, μιλώντας στο Open, οι δράσεις του ΕΚΑ έχουν ξεκινήσει τον περασμένο Νοέμβριο, επί υπουργίας Βρούτση. Οι 3 βασικοί πυλώνες που ξεχώρισε και ανησυχούν τους συνδικαλιστές είναι η αντικατάσταση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας με ατομικές συμβάσεις, η κατάργηση του 8ωρου και η ενίσχυση της υπερωριακής απασχόλησης, καθώς και το ζήτημα των τριμερών συναντήσεων της Επιθεώρησης Εργασίας.  

Πώς θα κινηθούν την Πέμπτη τα ΜΜΜ

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των εργαζομένων, τα μέσα μαζικής μεταφοράς, αύριο Πέμπτη, θα λειτουργήσουν ως εξής:

  • Ακινητοποιημένα θα παραμείνουν όλη την ημέρα το Μετρό και ο ΗΣΑΠ (γραμμές 1, 2 & 3), τα τρόλεϊ και το τραμ.
  • Κανονικά θα κινηθούν τα λεωφορεία.

Με ανακοινώσεις τους, τα σωματεία των εργαζομένων στις συγκοινωνίες καταγγέλλουν την κυβέρνηση πως «μετά από διάφορα αντεργατικά μέτρα που πάρθηκαν στη διάρκεια της πρωτοφανούς πανδημίας, με μόνιμο ή προσωρινό χαρακτήρα, ετοιμάζεται να προωθήσει μια σειρά ρυθμίσεις για την καταστρατήγηση της 8ωρης εργασίας, την υπονόμευση της απεργίας και γενικότερα της συνδικαλιστικής δράσης. Τα δικαιώματα και οι κατακτήσεις των εργαζομένων δεν διαπραγματεύονται», σημειώνουν σχετικά.

Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια

Στις 6 Μαΐου, τέλος, δεν θα πραγματοποιηθούν ακτοπλοϊκά δρομολόγια, μετά την απόφαση που έλαβαν, οι διοικήσεις 13 ναυτεργατικών σωματείων για την κήρυξη 24ωρης απεργίας σε όλες τις κατηγορίες των πλοίων. Οι διοικήσεις των σωματείων συμμετείχαν σε σύσκεψη, στην οποία συζήτησαν τις εξελίξεις που αφορούν τα εργατικά και ναυτεργατικά προβλήματα και μέσα σε αυτό το πλαίσιο την «επίθεση που βρίσκεται σε εξέλιξη από κυβέρνηση και κεφάλαιο ενάντια στα εργατικά, κοινωνικοασφαλιστικά, δημοκρατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα».

Παράλληλα συμφωνήθηκε η καταγγελία των ΣΣΕ και η απαίτηση για άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με σκοπό την ανανέωσή τους σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, ενώ αναδείχθηκαν οι «βαρύτατες ευθύνες της κυβέρνησης» αναφορικά με τις καθυστερήσεις που διαπιστώνονται στην απονομή των συντάξεων των δικαιούχων ναυτεργατών αλλά και τις αντίστοιχες καταβολής του επιδόματος προς τους εν ενεργεία ναυτεργάτες που είναι σε πολύμηνη αναστολή των συμβάσεών τους λόγω covid-19.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA