Μενού
  • Α-
  • Α+

Ανησυχίες εγείρει η νέα μετάλλαξη του κορονοϊού που εμφανίστηκε στην Αθήνα καθώς μπορεί τις επόμενες μέρες να εντοπιστούν παραπάνω κρούσματα. Τι λένε οι επιστήμονες για τον εμβολιασμό όσων έχουν νοσήσει. 

Διαβάστε ακόμη: Κορονοϊός: Ανησυχία για τη χαλάρωση και τις μεταλλάξεις – Στο τραπέζι τα τοπικά lockdown

Η «αθηναϊκή μετάλλαξη» του κορονοϊού είναι «μία μίξη της βραζιλιάνικης και της αφρικανικής», δηλώνει η πρόεδρος της  Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς, Ματίνα Παγώνη στο OPEN ενώ ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, υποστήριξε μιλώντας στο MEGA πως «με αφετηρία το κέντρο της Αθήνας, με ταχύ ρυθμό, διακινείται και στις υπόλοιπες περιφέρειες κι όλα αυτά με την ταυτόχρονη παρουσία της βρετανικής μετάλλαξης». 

Ο κ. Παναγιωτακόπουλος υποστήριξε πως μέχρι στιγμής «δεν γνωρίζουμε πόσο αποτελεσματικά είναι τα εμβόλια κατά της μετάλλαξης που αποτελεί μια παραλλαγή της νιγηριανής μετάλλαξης». Σε ό,τι έχει να κάνει με τον εμβολιασμό των ατόμων που έχουν ήδη νοσήσει ο κ. Παναγιωτακόπουλος ανέφερε πως «συζητείτο στον κύκλο των επιστημόνων πως θα κάνουν μια δόση, αυτή η θέση με τα δεδομένα που συγκεντρώνονται μπορεί να γίνει κεντρική οδηγία. Συνήθως δεν εμβολιάζουμε πριν τον τρίτο μήνα μετά την νόσησει. 

«Στην Ελλάδα η μετάλλαξη που έχει το μεγαλύτερο ποσοστό είναι η βραζιλιάνικη»

«Η αθηναϊκή μετάλλαξη είναι όπως όλες οι άλλες μεταλλάξεις. Βέβαια η κάθε μετάλλαξη όταν βγαίνει μας ανησυχεί. Από εχθές υπάρχει μία σύγχυση, δεν είναι το 10% των μεταλλάξεων η αθηναϊκή μετάλλαξη, ήταν το 10% σε μία συγκεκριμένη ομάδα του κέντρου της Αθήνας. Μη φοβηθεί ο κόσμος», είπε η κυρία Παγώνη. «Η επιστημονική κοινότητα ασχολείται εργαστηριακά με τη συγκεκριμένη μετάλλαξη», συμπλήρωσε. 

Σύμφωνα με την κυρία Παγώνη «οι υπάρχουσες μεταλλάξεις καλύπτονται από τα εμβόλια. Απ' ότι φαίνεται η αθηναϊκή μετάλλαξη, είναι το ίδιο ή και περισσότερο μεταδοτική, αλλά εδώ στην Ελλάδα η μετάλλαξη που έχει το μεγαλύτερο ποσοστό είναι η βραζιλιάνικη. Η αθηναϊκή είναι μία μίξη αφρικανικής και βραζιλιάνικης». 

«Πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουν πως δεν πρέπει να γυρίσουμε πίσω και το ΕΣΥ δεν θα αντέξει ένα τέταρτο lockdown», τόνισε η κυρία Παγώνη και επεσήμανε πως πρέπει να συνεχιστεί ο εμβολιασμός και «εμείς να προσέξουμε τηρώντας τα απαιτούμενα μέτρα». «Είναι ένα διαφορετικό καλοκαίρι φέτος», σχολίασε. 

«Ανησυχώ για τις μεταλλάξεις»

Tην ανησυχία του για τα μεταλλαγμένα στελέχη του κορονοϊού που αναπτύσσονται στην κοινότητα εξέφρασε ο Σωτήρης Τσιόδρας κατά την τακτική ενημέρωση στο Μαξίμου για την πορεία της πανδημίας το μεσημέρι της Δευτέρας (17/5). 

Ο καθηγητής Επιδημιολογίας επισήμανε την ανάγκη διαρκούς επαγρύπνησης απέναντι στον κορονοϊό, απευθυνόμενος προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Η επιδημία συνεχίζει να μας απειλεί. Χρειάζεται διαρκής επιφυλακή. Ανησυχώ για τα μεταλλαγμένα στελέχη τα οποία οδηγούν σε επαναπροσδιορισμό της στρατηγικής αντιμετώπισης της πανδημίας σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες», επεσήμανε ο κ. Τσιόδρας.

Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός έστειλε τη Δευτέρα (17/5) ένα αυστηρό μήνυμα στην κοινωνία σχετικά με τους κινδύνους που εγκυμονούν για τη δημόσια υγεία εφόσον υπάρξει χαλαρότητα στην αντιμετώπιση της νόσου Covid-19.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA