Μενού
  • Α-
  • Α+

Οι εικόνες χαλάρωσης το πρώτο Σαββατοκύριακο «ελευθερίας», μετά την άρση του lockdown, αλλά και οι μεταλλάξεις του κορονοϊού, που οδηγούν σε επαναπροσδιορισμό της στρατηγικής αντιμετώπισης της πανδημίας, προβληματίζουν κυβέρνηση και ειδικούς.

Διαβάστε ακόμη: Ανοίγει η πλατφόρμα εμβολίου για τους 35 - 39: Όλο το σχέδιο για τους 30αρηδες

Οι ουρές που σχηματίστηκαν το πρωί στα διόδια αποδεικνύει ότι πολλοί ήταν αυτοί που ταξίδεψαν στα νησιά ή τα εξοχικά τους, εκμεταλλευόμενοι την άρση του περιορισμού στις μετακινήσεις εκτός νομού. Εκτός όμως από τη... μαζική έξοδο προς τα χωριά και τα νησιά, το Σαββατοκύριακο οι πολίτες ξεχύθηκαν επίσης στους δρόμους είτε για μια βόλτα στα εμπορικά καταστήματα, είτε για μια βουτιά στην παραλία.

Και σαν μην ήταν αρκετά όλα αυτά, τα κορονοπάρτι, σε Αθήνα, Πάτρα, Θεσσαλονίκη και άλλες περιοχές δεν σταματούν, με τελευταίο και.... καλύτερο αυτό που έγινε το βράδυ της Κυριακής στη Φιλοσοφική του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης, για το οποίο παρενέβη ο εισαγγελέας.

Συναγερμός για τις μεταλλάξεις

Ανησυχία προκαλούν και τα μεταλλαγμένα στελέχη του κορονοϊού. Η ινδική μετάλλαξη αλλά και η αθηναϊκή, όπως αποκαλείται, που παρατηρείται έντονα τελευταία στο κέντρο της Αθήνας προβληματίζουν τους επιστήμονες αν και φαίνεται ότι όλα τα διαθέσιμα εμβόλια τις αντιμετωπίζουν, γι' αυτό και οι ειδικοί κάνουν έκκληση στους πολίτες να σπεύσουν να εμβολιαστούν όλοι.

Την ανησυχία του για για τη διασπορά των μεταλλάξεων του κορονοϊού και κυρίως για αυτή που αποκαλείται «αθηναϊκή» εξέφρασε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας στον Real FM Θεσσαλονίκης. «Υπάρχουν κι άλλες μεταλλάξεις, μια συγκεκριμένη θα μπορούσαμε να την πούμε αθηναϊκή μετάλλαξη, έχει τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων της στο κέντρο της Αθήνας, σε συγκεκριμένες κοινωνικοοικονομικές ομάδες» είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Σαρηγιάννης επισήμανε την ανάγκη περιορισμού της διασποράς αυτής της μετάλλαξης: «Πρέπει να πάρουμε στοχευμένα μέτρα άμεσα» σημείωσε, προτείνοντας στοχευμένο εμβολιασμό συγκεκριμένων κοινωνικοοικονομικών ομάδων στην περιοχή όπου καταγράφονται τα κρούσματα της «αθηναϊκής» μετάλλαξης. Όπως ανέφερε ο κ. Σαρηγιάννης, εφόσον η μετάλλαξη εντοπίζεται στο κέντρο και μπορούμε να ορίσουμε το κοινωνικοοικονομικό αποτύπωμα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τον εμβολιασμό σαν επιθετικό μέτρο με στόχο να σταματήσει η διασπορά.

Αποτελεσματικά τα εμβόλια στην «αθηναϊκή» μετάλλαξη - Τι είπε ο Παρασκευής

Τα διαθέσιμα εμβόλια φαίνεται πως αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά την αθηναϊκή μετάλλαξη του κορονοϊού. Μιλώντας στην εκπομπή Live News, ο αναπληρωτής καθηγητής ΕΚΠΑ Δημήτρης Παρασκευής επισήμανε πως το στέλεχος που εντοπίστηκε στο κέντρο της Αθήνας «δεν υπάρχει ένδειξη ότι είναι πιο μολυσματικό». Πρόσθεσε επίσης ότι «ενδεχομένως να αφορά ένα απλό φαινόμενο το οποίο διασπείρεται σε πιο κλειστές ομάδες πληθυσμού». «Δεν μας ανησυχεί ιδιαίτερα, καθώς τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά έναντι και αυτής της μετάλλαξης».

Στο τραπέζι τα τοπικά lockdown εάν συνεχιστούν οι παραβάσεις των μέτρων

Στα τέλη του μήνα θα φανεί το αποτύπωμα της χαλάρωσης των μέτρων (και των πολιτών), και κατά πόσο αυτή επιβαρύνει ή όχι την επιδημιολογική εικόνα της χώρας. Το ενδεχόμενο τοπικών lockdown παραμένει ανοιχτό, όπως φάνηκε και με το μήνυμα του Μαξίμου προς τους πολίτες το πρωί της Δευτέρας.

Η κυβέρνηση έστειλε μήνυμα στους πολίτες να μη χαλαρώσουν τα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό, μετά το άνοιγμα της οικονομίας και της κοινωνίας και να μη θεωρήσουν ότι η πανδημία έχει τελειώσει, επειδή δόθηκε το πράσινο φως για τις μετακινήσεις και τα καταστήματα χωρίς ραντεβού. Πηγές από το Μαξίμου σχολιάζουν ότι «οι πολίτες σε μεγάλο βαθμό μοιάζουν να μην τηρούν τα μέτρα, θεωρώντας ότι η πανδημία έχει τελειώσει» και τονίζουν ότι «το άνοιγμα δεν σημαίνει εφησυχασμός, ο εφησυχασμός είναι καταστροφή».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA