Κοινωνία
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Θρομβώσεις και εμβόλια: Τι απαντούν Τζανάκης και Χρούσος για τα περιστατικά στην Κρήτη

Οι ειδικοί Τζανάκης και Χρούσος μιλούν στο Reader για τα τελευταία περιστατικά και εξηγούν τι είναι η «κίτρινη κάρτα», αλλά και τι πρέπει να γίνει σε περίπτωση που υπάρξει σύνδεση των περιστατικών με το εμβόλιο

Εμβολιαστικό κέντρο (πηγή: Eurokinissi)
Εμβολιαστικό κέντρο (πηγή: Eurokinissi)

Υπό διερεύνηση είναι τα δύο νέα περιστατικά θρομβώσεων που παρουσιάστηκαν στην Κρήτη και έρχονται να προστεθούν σε εκείνο με τον 35χρονο άνδρα, ο οποίος νοσηλεύεται στο νοσοκομείο. Και στις τρεις περιπτώσεις οι ασθενείς είχαν εμβολιαστεί με το εμβόλιο της AstraZeneca κατά του κορονοϊού. Να σημειωθεί πως οι δύο νέες περιπτώσεις αφορούν γυναίκες που εμφάνισαν θρομβωτικά επεισόδια, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει καμία επιβεβαιώμενη σύνδεση με το εμβόλιο.

Μιλώντας στο Reader.gr, ο καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης και ο καθηγητής Παιδιατρικής του ΕΚΠΑ, Γιώργος Χρούσος, τονίζουν ότι τα δύο τελευταία περιστατικά θρομβώσεων ερευνώνται και σε περίπτωση που τελικά φταίει το εμβόλιο, τότε θα πρέπει να διερευνηθεί η παρτίδα των εμβολίων και εάν είναι ελαττωματική, θα πρέπει να αποσυρθεί.

Διαβάστε ακόμη: Αντιδράσεις στην ΕΜΑΚ για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των πυροσβεστών

Τζανάκης: Τα περιστατικά των δύο γυναικών εξετάζονται

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νικόλαος Τζανάκη, αναφέρει ότι «αυτά τα περιστατικά εφόσον πληρούν τα κριτήρια για διάγνωση οφειλόμενη στο εμβόλιο θα σταλούν ως «κίτρινη κάρτα» στον ΕΟΦ. Μέχρι στιγμής έχει δοθεί "κίτρινη κάρτα" για τον 35χρονο άνδρα». Ακόμα, ο καθηγητής πρόσθεσε πως «προς το παρόν τα περιστατικά των δύο γυναικών εξετάζονται και θα χρειαστούν συγκεκριμένες εξετάσεις ώστε να βγει ένα σίγουρο συμπέρασμα».

Διαβάστε επίσης: Παγώνη για AstraZeneca: Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ένα εμβόλιο με 0,002% πιθανότητες για παρενέργειες

Ο κ. Τζανάκης επισήμανε στη συνέχεια πως δεν αρκούν μόνο οι θρομβώσεις για να μπορέσει κάποιος να πει με βεβαιότητα ότι ευθύνεται το εμβόλιο. «Θρομβώσεις είχαμε πριν το εμβόλιο και θρομβώσεις θα βλέπουμε και μετά το εμβόλιο. Δεν είναι η θρόμβωση το μόνο κριτήριο. Πρέπει να έχεις θρόμβωση, χαμηλά αιμοπετάλια και μια άλλη σειρά παραγόντων της πήξης του αίματος». Ο κ. Τζανάκης, πάντως, σημείωσε πως μόλις βγουν οι ειδικές εξετάσεις που στάλθηκαν στην Αθήνα και δείξουν κάποια συσχέτιση μόνο τότε θα δοθεί «κίτρινη κάρτα» στον ΕΟΦ.

Χρούσος: Αν φταίει το εμβόλιο, να διερευνηθεί εάν είναι ελαττωματική η παρτίδα

Με τη σειρά του, ο καθηγητής Παιδιατρικής του ΕΚΠΑ και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Γεώργιος Χρούσος, μιλώντας στο Reader.gr, ανέφερε ότι «στον 35χρονο που παρουσίασε θρόμβωση βρέθηκε η αιτία και αυτή ήταν το σπάνιο σύνδρομο που προκαλούν τα εμβόλια με αδενοϊό». Μάλιστα, ο κ. Χρούσος έκανε σαφές πως σε περίπτωση που αποδειχθεί ότι το εμβόλιο ευθύνεται και για τα άλλα περιστατικά, τότε θα πρέπει να ελεγχθεί ολόκληρη η παρτίδα, διότι μπορεί αυτή η παρτίδα των εμβολίων να είναι ελαττωματική. «Εάν αποδειχθεί ότι το εμβόλιο ευθύνεται για τα περιστατικά, τότε θα πρέπει να διερευνηθεί εάν και τα τρία εμβόλια προέρχονται από την ίδια παρτίδα. Σε περίπτωση που ισχύει κάτι τέτοιο τότε μπορεί η συγκεκριμένη παρτίδα να είναι ελαττωματική και θα χρειαστεί να την αποσύρουμε», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Χρούσος. Καταλήγοντας ο καθηγητής υπογράμμισε πως και τα τέσσερα εμβόλια που κυκλοφορούν στη χώρα είναι ασφαλέστατα και η ανοσολογική απόδοσή τους είναι πολύ μεγάλη.

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

TAGS
#Εμβόλιο #Κορονοϊός #AstraZeneca #Εμβόλιο #ΕΟΦ #θρόμβωση