Μενού
  • Α-
  • Α+

Στον ουρανό της Αττικής αλλά και στις Κυκλάδες και στην Ικαρία έχουν φτάσει ο καπνός και η στάχτη από τη δασική πυρκαγιά ου εκδηλώθηκε το βράδυ της Τετάρτης (19 Μαΐου) σε δασική περιοχή ανατολικά του Σχινού, στην Κορινθία. Όπως χαρακτηριστικά φαίνεται στις φωτογραφίες του meteo.gr, εξαιτίας των ισχυρών δυτικών, βορειοδυτικών ανέμων, έχουν μεταφερθεί πάνω από το λεκανοπέδιο της Αθήνας και τις Κυκλάδες.

Διαβάστε ακόμη: Φωτιά στο Λουτράκι: To Reader στο Αλεποχώρι μεταδίδει λεπτό προς λεπτό τις εξελίξεις

Μάλιστα όπως αναφέρουν μαρτυρίες στα social media, μπαλκόνια στον Πειραιά, τα νότια προάστια, το κέντρο της Αθήνας, ακόμα και στο Κορωπί, γέμισαν με στάχτες.

Η πυρκαγιά π Από τις μετρήσεις του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών (ΑΜΣ) της επιχειρησιακής μονάδας ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) προκύπτει ότι κατά την ώρα έναρξης της πυρκαγιάς, στην ευρύτερη περιοχή έπνεαν Δυτικοί – Βορειοδυτικοί άνεμοι με ένταση 5-6 μποφόρ και ριπές έως τα 61 km/h. Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο πλησιέστερος στην πυρκαγιά ΑΜΣ βρίσκεται στον Ισθμό, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί η παρουσία ισχυρότερων ανέμων στην περιοχή της πυρκαγιάς, εξαιτίας και της ίδιας της παρουσίας αυτής («η φωτιά δημιουργεί το δικό της καιρό»).

Τέλος, πραγματοποιήθηκε πιλοτική ενεργοποίηση του IRIS 2.0, της νέας έκδοσης του προγνωστικού συστήματος ταχείας απόκρισης για την πρόγνωση της εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών. Σε σύγκριση με την προηγούμενη έκδοσή του, το IRIS 2.0 φέρει τις επόμενες σημαντικές αλλαγές:

  • Υψηλότερη οριζόντια ανάλυση για την προσομοίωση της εξάπλωσης, ίση με 50 m (αντί για 100 m του IRIS 1.0)
  •  Δυναμική προσομοίωση της υγρασίας της νεκρής καύσιμης ύλης

Περισσότερες πληροφορίες για IRIS 2.0, καθώς και η πρόγνωση του μοντέλου για την πυρκαγιά στο Σχινό, θα δοθούν σε νεότερη ανακοίνωση, αφού πρώτα ελεγχθεί η πυρκαγιά.

Στα 7 μποφόρ η ένταση των ανέμων

Για τον καιρό και τις εντάσεις των ανέμων στην περιοχή όπου έχει ξεσπάσει η φωτιά στον Σχίνο Κορινθίας μίλησε ο μετεωρολόγος του OPEN, Κλέαρχος Μαρουσάκης.

Όπως εξήγησε ο μετεωρολόγος: «Η πυρκαγιά βρίσκεται κοντά στον Κορινθιακό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι βορειοδυτικοί άνεμοι που πνέουν να ενισχύονται αρκετά, φτάνουν εκεί στα 6 - 7 μποφόρ. Αυτές οι εντάσεις θα συνεχιστούν για όλη την ημέρα. Πιστεύω ότι μεσημέρι - απόγευμα θα είναι οι πιο δύσκολες ώρες. Θα έχουμε τις μεγαλύτερες θερμοκρασιακές διαφορές. Δεν θα έχουν σύμμαχο τον καιρό οι Aρχές. Η φωτιά τείνει να εξαπλώνεται, δείχνει μια τάση εξάπλωσης».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA