ΚΟΙΝΩΝΙΑ
28/06/2021 08:45

Γλυκά Νερά: Μπορεί ο 32χρονος κατ' ομολογίαν δολοφόνος να κρατήσει την επιμέλεια της κόρης του;

Ο 32χρονος, κατ' ομολογίαν δολοφόνος της Καρολάιν στα Γλυκά Νερά μπορεί να κρατήσει την μικρή Λυδίας και να ασκεί την μέριμνα μέσα από την φυλακή, λέει στο reader.gr η νομικός, Φανή Γιωτάκη, εξηγώντας τα παραθυράκια που υπάρχουν στον νόμο και μπορεί να χρησιμοποιήσει ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος

Γλυκά Νερά: Μπορεί ο 32χρονος κατ' ομολογίαν δολοφόνος να κρατήσει την επιμέλεια της κόρης του;
Γλυκά Νερά: Μπορεί ο 32χρονος κατ' ομολογίαν δολοφόνος να κρατήσει την επιμέλεια της κόρης του;
Ανάγνωση:

Μπορεί οι εξελίξεις γύρω από τη δολοφονία της Καρολάιν στα Γλυκά Νερά να είναι ραγδαίες με νέα στοιχεία να έρχονται διαρκώς στη δημοσιότητα, όμως αυτό που απασχολεί τις δύο οικογένειες είναι ποιος θα αναλάβει την επιμέλεια του παιδιού του ζευγαριού, δηλαδή της μικρής Λυδίας. Η μητέρα της δολοφονημένης κοπέλας, την Πέμπτη, 25 Ιουνίου, κατέθεσε αίτημα για να αναλάβει την αποκλειστική επιμέλεια του παιδιού. Την ίδια στιγμή και η οικογένεια του καθ’ ομολογίαν δολοφόνου έχει καταθέσει αίτημα με το οποίο ζητεί την από κοινού επιμέλεια της Λυδίας.

Διαβάστε επίσης: Γλυκά Νερά: Ο πιλότος σχεδίαζε το νέο σπίτι στο Πικέρμι μετά τη δολοφονία της Καρολάιν

Αυτό πλέον θα κριθεί από τη Δικαιοσύνη αφού η Εισαγγελία θα αποφασίσει για το μέλλον του μικρού παιδιού που έμεινε ορφανό μετά τη δολοφονία της μητέρας του από τον ίδιο της τον πατέρα στα Γλυκά Νερά. Σύμφωνα με τα τωρινά δεδομένα, η απόφαση αναμένεται τη Δευτέρα, 27 Ιουνίου. Θα πρέπει να τονιστεί ότι εδώ και αρκετό καιρό ο 32χρονος πιλότος μιλούσε για «συνεπιμέλεια», αφού γνωρίζει πολύ καλά ότι κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει λόγω κάποιων μικρών παραθύρων που αφήνει ο νέος νόμος Τσιάρα. Νομικοί κύκλοι αναφέρουν ότι εάν ο καθ' ομολογίαν δολοφόνος καταφέρει να κρατήσει τη γονική μέριμνα, τότε θα του είναι πιο εύκολο να εξασφαλίζει άδειες για όσο διάστημα βρίσκεται στη φυλακή και στο απώτερο μέλλον ίσως καταφέρει να μειώσει και την ποινή του.

Η νομικός Φανή Γιωτάκη η οποία ειδικεύεται στο Οικογενειακό Δίκαιο, μιλώντας στο Reader.gr, ανέφερε ότι υπάρχουν κάποια κενά στον νέο νόμο για την συνεπιμέλεια. Συγκεκριμένα εξήγησε ότι ο 32χρονος πιλότος θα μπορέσει να κάνει χρήση αυτών των κενών και να κρατήσει τη γονική μέριμνα. Όπως εξήγησε η κυρία Γιωτάκη, ο νόμος για τη συνεπιμέλεια εμπεριέχει ένα «παράθυρο», καθώς η ανθρωποκτονία δεν αναφέρεται ρητά στις περιπτώσεις αφαίρεσης της γονικής μέριμνας. Αυτό μπορεί να το επικαλεστεί ο 32χρονος και να συνεχίσει να προσπαθεί να πάρει την επιμέλεια της κόρης του. Μόνο σε περίπτωση που του ασκηθεί ποινική δίωξη για ενδοοικογενειακή βία τότε θα είναι πιο εύκολο να του αφαιρεθεί η γονική μέριμνα. Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά της Βίας, η μικρή Λυδία «είναι ξεκάθαρα θύμα ενδοοικογενειακής βίας του ίδιου δράστη που δολοφόνησε την μητέρα της και σκότωσε και κρέμασε το σκύλο της».

Όπως σημειώνει το Δίκτυο ο Νόμος 3500/2006 για την Ενδοοικογενειακή βία είναι σαφής: «Θύμα είναι και το μέλος, στην οικογένεια του οποίου τελέσθηκε αξιόποινη πράξη, κατά τα άρθρα 299 (Ανθρωποκτονία με πρόθεση) και 311 (Θανατηφόρα βλάβη) του Ποινικού Κώδικα, καθώς και ο ανήλικος κατά την παράγραφο 2, ενώπιον του οποίου τελείται μία από τις αξιόποινες πράξεις της παρούσας». Με λίγα λόγια αυτό σημαίνει ότι σε όλες τις υποθέσεις που υπάρχει γυναικοκτονία τα παιδιά λογίζονται ως θύματα ενδοοικογενειακής βίας. Η κυρία Φωτάκη ακόμα τόνισε ότι το σημαντικότερο αυτή τη στιγμή πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην προστασία των δικαιωμάτων του παιδιού καθώς μέσα από αυτή τη διαδικασία διαφαίνεται πως ο νέος νόμος του υπουργείου Δικαιοσύνης παρέχει επιχειρήματα στον κατηγορούμενο.

Συνεπιμέλεια της μικρής Λυδίας ζητούν οι γονείς του πιλότου

Την από κοινού επιμέλεια της μικρής Λυδίας στους γονείς του 32χρονου πιλότου και στους γονείς της 20χρονης Καρολάιν ζήτησαν με αίτηση που έκαναν στην Εισαγγελία Ανηλίκων την Πέμπτη 24 Ιουνίου ο πατέρας και η μητέρα του δράστη της δολοφονίας της Καρολάιν στο σπίτι τους στα Γλυκά Νερά. Σύμφωνα με το περιεχόμενο της αίτησης, που κατέθεσε ο δικηγόρος, Γιάννης Κώτσος, οι οικογένειες του 32χρονου πιλότου και της Καρολάιν έχουν «καθημερινή επικοινωνία, επαφή και άριστη σχέση και συνεργασία με τους γονείς της αειμνήστου Καρολάιν», με γνώμονα βέβαια το συμφέρον του παιδιού.

Σύμφωνα με όσα γίνονται γνωστά, με την αίτηση ζητείται να κατανεμηθεί ο χρόνος ως προς την άσκηση της επιμέλειας της μικρής Λυδίας, η οποία θα μπορεί να διαμένει από τον Οκτώβριο έως τον Απρίλιο κάθε έτους με τους γονείς του πατέρα της και το υπόλοιπο χρονικό διάστημα με την οικογένεια της μητέρας της στην Αλόννησο.

«Υπό το βάρος των τραγικών γεγονότων φρονούμε ότι προέχει η ισόρροπη επαφή και ανάπτυξη της εγγονής μας ΛΥΔΙΑΣ και με τις δύο οικογένειες, τόσον εκ της πατρικής, όσον και εκ της μητρικής γραμμής και μάλιστα με χρονική κατανομή που είναι ευεργετική και απαραίτητη για την προστασία της ισόρροπης και ομαλής ανάπτυξης», επισημαίνεται στην ίδια αίτηση προς την εισαγγελική λειτουργό. Όπως λένε μάλιστα η ομαλή ανάπτυξη του παιδιού «εξασφαλίζεται με την εναλλασσόμενη κατοικία, ως εκ της οποίας διατηρείται και οικοδομείται στενή συναισθηματική σχέση αμφοτέρων των οικογενειών με την ανήλικη εγγονή μας, με στοργή, φροντίδα και υπομονή, για την εκτέλεση του έργου όλων μας έναντι της εγγονής μας, για τη σωστή ανατροφή και διαπαιδαγώγησή της και την κάλυψη των υλικών και συναισθηματικών της αναγκών».

Και καταλήγουν, σημειώνοντας: «Είναι βέβαιο ότι θα συνεχισθεί το ήδη υφιστάμενο και απολύτως απαραίτητο κλίμα γαλήνης και ηρεμίας μεταξύ των δύο οικογενειών, που είναι αναγκαίο για την ομαλή ανάπτυξη και απρόσκοπτη εξέλιξη της προσωπικότητος της Λυδίας.

Σε κάθε άλλη περίπτωση, εν όψει του γνωστού τραγικού γεγονότος, τίθεται σε άμεσο κίνδυνο η ψυχική ισορροπία και ομαλή ανάπτυξη της ως άνω ανήλικης εγγονής μας. Διότι η άσκηση της επιμέλειας, η ανατροφή και η επικοινωνία ΔΕΝ είναι και ΔΕΝ μπορεί να είναι μέσον τιμωρίας και μάλιστα ημών των αναιτίων, που έχουμε ως μόνον μέλημά μας τη ΛΥΔΙΑ και τη σωστή και ισορροπημένη ανατροφή και εν γένει ανάπτυξή της».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΓΛΥΚΑ ΝΕΡΑ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΥΝΕΠΙΜΕΛΕΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ