Μενού
  • Α-
  • Α+

«Μέχρι τα τέλη Ιουλίου τα κρούσματα κορονοϊού θα φτάσουν τα 2.600», ανέφερε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης μιλώντας στο Reader.gr την Τρίτη, αλλά όσο περνάνε οι ώρες οι εκτιμήσεις γίνονται όλο και πιο δυσοίωνες, κάνοντας λόγο ακόμα και για 3.000 κρούσματα ημερησίως. Όπως επεσήμανε ο κ. Σαρηγιάννης, αυτό που προβλέπουν όλα τα μοντέλα προσημείωσης είναι η ραγδαία αύξηση κρουσμάτων και γι' αυτό συστήνει σε όλους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να χρησιμοποιούν μάσκες, να τηρούν ευλαβικά τα μέτρα και να πάνε να εμβολιαστούν.Αυτό που ανησυχεί περισσότερο είναι η αύξηση του δείκτη θετικότητας που υπερδιπλασιάστηκε

Διαβάστε ακόμη: Εμβολιασμός: Εκτοξεύτηκαν τα ραντεβού στους νέους - Κλείστηκαν 35.000 το τελευταίο 24ωρο για ηλικίες 18-29

Ακόμη, την περίπου 65% αύξηση στο ιικό φορτίο των λυμάτων της Αττικής, μίλησε στον ΑΝΤ1 ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης, ο οποίος σημείωσε ότι ο ίδιος δεν περίμενε τόσο μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων, όπως αυτή που καταγράφηκε τις τελευταίες μέρες, αλλά αυτό που τον ανησυχεί περισσότερο είναι η αύξηση του δείκτη θετικότητας που υπερδιπλασιάστηκε.

Σήμερα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ανέφερε πως είναι πολύ πιθανόν, είναι να δούμε περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων την επόμενη εβδομάδα και να ξεπεράσουμε τα 3.000 ημερησίως,  αποδίδοντας όλο αυτό στο συνδυασμό της μετάλλαξης Δέλτα που είναι εξαιρετικά μεταδοτική με τη χαλάρωση στα μέτρα αποφυγής του κορονοϊού. Παράλληλα όμως δεν καταγράφηκε αύξηση στις εισαγωγές σε νοσοκομεία και αυτό είναι μια θετική παράμετρος. Σύμφωνα με τον κ. Θωμαΐδη, όλο αυτό το σκηνικό οφείλεται στη μεγάλη διάδοση του ιού σε νεαρότερες ηλικίες οι οποίες δεν έχουν προλάβει να εμβολιαστούν. Ο κ. Θωμαΐδης έσπευσε να προσθέσει ότι είναι κατανοητό αυτό που συμβαίνει με τους νέους, καθώς είναι κλεισμένοι μέσα σχεδόν 1,5 χρόνο και βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάνε και οι μεγαλύτεροι πως ένιωθαν ως νέοι, υπογραμμίζοντας βέβαια ότι ο μόνος τρόπος άμυνας απέναντι στον φονικό ιό είναι ο εμβολιασμός.

Εμβολιασμοί το καλύτερο «όπλο»

Σχετικά με τους εμβολιασμούς, ο κ. Σαρηγιάννης τόνισε τη σημαντικότητά τους, καθώς είναι το καλύτερο «όπλο» που έχουμε απέναντι στον κορονοϊό. «Εάν θέλουμε να προστατευτούμε θα πρέπει όλοι να πάμε να εμβολιαστούμε. Έχουμε προσομοιώσει όλα τα σενάρια που υπάρχουν και αυτό που έχουμε δει είναι ότι ο άμεσος και ταχύς εμβολιασμός είναι το καλύτερο όπλο για να σταματήσουμε την άνοδο των κρουσμάτων» υπογράμμισε ο καθηγητής. Μάλιστα, ο κ. Σαρηγιάννης αποκάλυψε ότι έχει κάνει πρόταση στην κυβέρνηση να υπάρχει η δυνατότητα σε οποιονδήποτε να μπορεί να κάνει τη δεύτερη δόση του εμβολίου από όπου κι αν βρίσκεται, χωρίς να πρέπει να γυρίζει στο ίδιο εμβολιαστικό κέντρο, στο οποίο έκανε την πρώτη δόση.

Στα 1.797 τα νέα κρούσματα

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορονοϊού που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, είναι 1.797, εκ των οποίων 8 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Παράλληλα, καταγράφηκαν 8 θάνατοι, ενώ 168 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ. Να σημειωθεί ότι διενεργήθηκαν 66.464 τεστ (PCR: 15.656, RAPID: 50.808) και η θετικοτητά τους είναι στο 2,7%.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA