Μενού
  • Α-
  • Α+

Η αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού αλλά πολύ περισσότερο η επιδείνωση που παρουσιάζει η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα, έχει σημάνει συναγερμό και στην επιτροπή των εμπειρογνώμων που συνεδριάζει σήμερα το πρωί. Η μετάλλαξη Δέλτα απειλεί να ενισχύσει το τέταρτο κύμα της πανδημίας που κατά δείχνει να φτάνει και στην Ελλάδα με τα μέτρα και τις παρεμβάσεις να κρίνονται απαραίτητα και άμεσα μέσα στο καλοκαίρι ώστε να ανακοπεί η πορεία της.

Διαβάστε ακόμη: Νέα μέτρα: Κρούσματα και θετικότητα οδηγούν ολοταχώς σε απαγορεύσεις - Ξεκινούν τα πρόστιμα μαμούθ

Ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης επανέλαβε για μία ακόμη φορά πως η κυβέρνηση δεν προτίθεται να λάβει καθολικά απαγορευτικά μέτρα. Καθώς όπως εξήγησε μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ αφενός δεν το αντέχει η ελληνική οικονομία, αφετέρου επειδή βρισκόμαστε σε διαφορετική φάση σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο λόγω του εμβολίου, που είναι καθολικό αγαθό.

Ωστόσο θεωρείται δεδομένο πως θα προταθούν μία σειρά από μέτρα που θα στοχεύουν στην ανάσχεση της πανδημίας. Σύμφωνα με τα όσα έχουν διαρρεύσει μία από αυτές θα είναι η χρήση μάσκας στους εξωτερικούς χώρους, ενδεχομένως και χωρίς εξαιρέσεις.

Παράλληλα εξετάζεται το ενδεχόμενο να επιστρέψει η απαγόρευση κυκλοφορίας είτε από τα μεσάνυχτα είτε από πιο αργά. Ενώ δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται και η απαγόρευση μουσικής στα μαγαζιά.

Καταστήματα μόνο για εμβολιασμένους

Όπως έχει αναφέρει το Reader.gr στο τραπέζι αυτή τη στιγμή υπάρχουν 3 σενάρια για την εστίαση και τη διασκέδαση στους κλειστούς χώρους, έτσι όπως θα λειτουργήσουν από τις 15 Ιουλίου. Τα 3 σενάρια είναι: 

  • Να ανοίξουν τα μαγαζιά ως έχουν, δηλαδή όπως έχει ήδη ανακοινωθεί. Αυτό το σενάριο, βέβαια, φαίνεται να μην επικρατήσει λόγω της αύξησης των κρουσμάτων και της ανησυχίας που υπάρχει σε κυβέρνηση και ειδικούς.
  • Να ανοίξουν όλοι οι κλειστοί χώροι (μπαρ, εστίαση και μπουζούκια) μόνο για εμβολιασμένους.
  • Να ανοίξουν οι χώροι σε εστίαση και διασκέδαση μετά τις 15 Ιουλίου, ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα της χώρας. 

Όπως όλα δείχνουν το σενάριο να ανοίξουν τα καταστήματα μόνο για τους εμβολιασμένους συγκεντρώνει και τις περισσότερες πιθανότητες.

Όπως ανέφερε ο ΑΝΤ1, πιθανότατα τη Δευτέρα θα ανοίξει η πλατφόρμα για να δηλώσουν οι επιχειρηματίες της εστίασης το πώς θα λειτουργούν το κατάσταημά τους. Εάν οι μεικτοί χώροι «πιαστούν» με χωρητικότητα covid-free χώρου θα μπαίνει λουκέτο επτά ημερών.

Γεωργιάδης: Αν υπάρξει απόφαση θα την εφαρμόσουμε

Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης σχολιάζοντας στον ΣΚΑΪ την πιθανότητα απόφασης της επιτροπής των ειδικών να λειτουργήσουν τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης ως covid-free, αποκλειστικά με εμβολιασμένους, τόνισε ο πως εάν υπάρξει σχετική απόφαση η κυβέρνηση πρόκειται να την εφαρμόσει.

Οι καλλιτέχνες, είπε ο κ. Γεωργιάδης έχουν πλήρη συνείδηση της κρισιμότητας των στιγμών και πρόσθεσε πως το τελευταίο διάστημα έχει έρθει σε επαφή με αρκετούς από αυτούς, οι οποίοι μάλιστα είναι πρόθυμοι να μετέχουν σε καμπάνιες ευαισθητοποίησης υπέρ του εμβολιασμού για κορονοϊό.

Μάλιστα, ο ίδιος προειδοποίησε για αυστηρές ποινές και λουκέτο σε επιχειρήσεις οι ιδιοκτήτες των οποίων προβούν σε, όπως είπε, πονηριές με τους μεικτούς χώρους.

Νωρίτερα ο κ. Γεραπετρίτης απαντώντας σε ερώτηση για το αν θα υπάρξουν χώροι διασκέδασης μόνο για εμβολιασμένους πολίτες, ανέφερε ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι θα υπάρχει σχετική πρόσβαση γiα όλους, ωστόσο θα πρέπει να αποκατbασταθούν οι ελευθερίες όσων εμβολιάστηκαν.

Αναφορά στα μαγαζιά διασκέδασης και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης  Σκέρστος που μιλώντας στο MEGA ανέφερε ότι είναι «ευθύνη του επιχειρηματία της εστίασης η εφαρμογή των πρωτοκόλλων. Από εκεί και πέρα γίνονται έλεγχοι και επιβάλλονται πρόστιμα». «Το ζητούμενο είναι να λειτουργούν όλοι οι βασικοί κλάδοι της οικονομίας έστω με αυστηρά πρωτόκολλα», υπογράμμισε.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA