Μενού
  • Α-
  • Α+

Ανεβαίνουν οι δείκτες του κορονοϊού, ενώ ο εμβολιαστικός ρυθμός πέφτει και για το λόγο αυτό «κινητοποιούνται» περισσότερες κινητές μονάδες.

Όπως μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός Open, από τα 4.400 την 1η Ιουλίου, αυτή τη στιγμή φτάνουν τα 23.749 τα ενεργά κρούσματα σημειώνοντας «έκρηξη» μέσα σε λίγες μέρες. Με βάση το ίδιο ρεπορτάζ ανεβαίνουν οι νοσηλείες και οι διασωλήνωσεις. Η διάδοση του ιού είναι ταχύτατη λόγω της μετάλλαξης Δέλτα αλλά και της πτώσης των εμβολιασμών. Σύμφωνα πάντα με το Οpen τα ραντεβού που κλείνονται τις τελευταίες ημέρες για την πρώτη δόση είναι σταθερά κάτω από 30.000. Για το λόγο αυτό κινητοποιούνται περισσότερες κινητές μονάδες για κατ' οίκον εμβολιασμούς.

Προειδοποιήσεις από Γραβάνη και Βατόπουλο: 4 στους 10 ανεμβολίαστους θα νοσήσουν

Καμπανάκι για εμβολιασμό του πληθυσμού κρούουν οι επιστήμονες, καθώς αυξάνονται οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και αρχίζει η πίεση του συστήματος Υγείας.  Ηκορύφωση του θερινού κύματος του κορονοϊού εκτιμάται ότι θα γίνει προς τα μισά του Αυγούστου και ενώ ήδη η τάση διαφαίνεται με αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία, οι επιστήμονες καλούν τους πολίτες να εμβολιαστούν για να μη νοσήσουν. Συγκεκριμένα, ο καθηγητής Φαρμακολογίας στην Ιατρική Σχολή πανεπιστημίου Κρήτης, Αχιλλέας Γραβάνης μιλώντας το ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ είπε πως μέχρι το τέλος του χρόνου περίπου 4 στους 10 ανεμβολίαστους, δηλαδή ποσοστό 35 - 40%, το 10%-15% θα πάει στο νοσοκομείο κ ένα 5% δυστυχώς δεν θα τα καταφέρει.

Διαβάστε ακόμη: Κορονοϊός - «Καμπανάκι» Τζανάκη για τις αντοχές του ΕΣΥ: «Μέχρι 500 – 600 εισαγωγές ημερησίως είναι διαχειρίσιμη κατάσταση»

Βατόπουλος: Στους 50 – 60 ετών μόνο το 10% που νοσηλευεται είναι εμβολιασμένο

««Όσο περισσότερο εμβολιαστούμε τόσο το καλύτερο. Είναι όμως πρόβλημα ότι έχει εμβολιαστεί μόνο το 12% του παγκόσμιου πληθυσμού. Η μεγάλη προσπάθεια που γίνεται είναι να πειστεί ο κόσμος να εμβολιαστεί και δε μιλάμε για αυτούς που είναι ανένδοτοι, αλλά για ένα μεγάλο κομμάτι του κόσμου που είναι αμφίθυμο» είπε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ ο ο καθηγητής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος

Ο κ. Βατόπουλος αναφερόμενος στη σημασία του εμβολιασμού, έφερε σαν παράδειγμα την ηλικιακή ομάδα των 50 - 60 ετών, που έχει εμβολιαστεί σε ποσοστό 70%. «Στην ίδια ηλικιακή ομάδα από αυτούς που νοσηλεύονται, μόνο το 5% - 10% είναι εμβολιασμένο», επισήμανε.

Στη μάχη υπέρ του εμβολιασμού και η Εκκλησία 

Στη μάχη υπέρ του εμβολιασμού μπήκε και η Εκκλησία, όπως είχε ζητήσει ήδη από τον Ιούνιο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Με στόχο να παρακινηθούν πιστοί να εμβολιαστούν, αναγνώσθηκε σήμερα Κυριακή σε όλους τους ναούς εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου που αποδομεί τους μύθους για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού. Μεταξύ άλλων, η εγκύκλιος απαντά στο επιχείρημα ορισμένων ότι το εμβόλιο περιέχει εμβρυϊκά κύτταρα: «Κανένα από τα εμβόλια Covid-19 που χρησιμοποιούνται στη χώρα μας δεν περιέχει εμβρυϊκά κύτταρα» είναι η απάντηση, ενώ παράλληλα επισημαίνεται πως «το εμβόλιο δεν επιδρά στην προσωπικότητα του εμβολιαζόμενου ατόμου». Χαρακτηρίζει δε «εξωπραγματικές θεωρίες» τα περί τοποθέτησης μικροτσιπ. 

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ζητήσει από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο στις 30 Ιουνίου να συνδράμει την προσπάθεια.  Ο Αρχιεπίσκοπος είχε δεσμευτεί λέγοντας: «είναι απαραίτητη η συνεργασία της Πολιτείας με την Εκκλησία, με εμπιστοσύνη στην επιστήμη. Όλα αυτά που ακούγονται είναι ανορθόδοξα. Δεν μπορεί η επιστήμη με τη θρησκεία, με την πίστη μας, στο προκείμενο θέμα να είναι αντίθετη.  Μάλιστα, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας και ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας πήγαν στις 13 Ιουλίου στη Μονή Πετράκη όπου συνεδρίαζε η Ιερά Σύνοδος.

Τι αναφέρει η εγκύκλιος 

«Οι χριστιανοί ρωτούν για το εμβόλιο και οι γιατροί μας απαντούν» είναι ο τίτλος της εγκυκλίου «Προς το λαό», η οποία διαρθρώνεται σε δώδεκα ερωτήσεις-απαντήσεις, με σαφείς διευκρινίσεις για όλες τις απορίες που μπορεί να διατυπωθούν από τους πιστούς. Ειδικότερα, δίνεται απάντηση εάν ο εμβολισμός προστατεύει από την μετάλλαξη «Δέλτα»: «Όλα τα εμβόλια προσφέρουν υψηλή προστασία για την αποφυγή σοβαρής νόσησης, διασωλήνωσης και θανάτου, όπως και για την πιθανότητα να νοσήσει κάποιος και να μπει στο νοσοκομείο. Η υψηλή αυτή προστασία ισχύει και για τη μεταλλαγή "Δέλτα"». Αναφορικά με την περίπτωση να χρειαστεί τρίτη ή και τέταρτη δόση εμβολιασμού μετά τον αρχικό, η απάντηση είναι ότι «Δεν γνωρίζουμε ακόμη εάν τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα θα χρειαστούν επιπλέον αναμνηστικές δόσεις επειδή ακόμη μαθαίνουμε πόσο διαρκεί η ανοσία μετά τη νόσηση».

Επίσης, η εγκύκλιος απαντά στο επιχείρημα ορισμένων ότι το εμβόλιο περιέχει εμβρυϊκά κύτταρα: «Κανένα από τα εμβόλια Covid-19 που χρησιμοποιούνται στη χώρα μας δεν περιέχει εμβρυϊκά κύτταρα» είναι η απάντηση, ενώ παράλληλα επισημαίνεται πως «το εμβόλιο δεν επιδρά στην προσωπικότητα του εμβολιαζόμενου ατόμου». Επιπρόσθετα, σε άλλη απάντηση τονίζεται ότι «Τα εμβόλια έναντι της Covid-19 δεν περιέχουν μικροτσίπ. Αυτά είναι εξωπραγματικές θεωρίες, οι οποίες βασίζονται σε μία λανθασμένη εκστρατεία παραπληροφόρησης που πραγματοποιείται στο διαδίκτυο». Εξάλλου, η ΔΙΣ προσθέτει ότι «τα σύγχρονα δεδομένα δείχνουν ότι τα εμβόλια που χρησιμοποιούνται κατά του κορονοϊού SARS-CoV-2 είναι ασφαλή».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA