Μενού
  • Α-
  • Α+

Η επόμενη ημέρα από τον νέο μεγάλο σεισμό κοντά στην Κρήτη, αυτό των 6,3 Ρίχτερ φέρνει τους κατοίκους του νησιού αλλά και της ευρύτερης περιοχής σε επαγρύπνηση καθώς ήρθε λίγες μόλις ημέρες μετά από τον σεισμό στο Αρκαλοχώρι, ενώ συνοδεύτηκε και από άλλες δονήσεις στην περιοχή όπως αυτή των 4,5 Ρίχτερ στην Κάρπαθο και των 4 Ρίχτερ ανοιχτά της Ζάκρου.

Διαβάστε ακόμη: Σεισμός στην Κρήτη: «Ευτυχώς μας έσωσε η θάλασσα από τα 6,3R» - Τι λέει στο Reader ο πρόεδρος της κοινότητας

Ο σεισμός άφησε πίσω του ευτυχώς λίγες υλικές ζημιές κυρίως στην περιοχή της Σητείας. Στον Ξηρόκαμπο Σητείας, κατέρρευσε ένα μικρό εκκλησάκι, ενώ σημειώθηκε μικρής έκτασης κατολίσθηση.

Ωστόσο η απουσία μιας ισχυρής μετασεισμικής ακολουθίας ανησυχεί τους ειδικούς και είναι χαρακτηριστικά τα όσα υποστήριξε ο σεισμολόγος και διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Γεράσιμος Χουλιάρας. «Το Αρκαλοχώρι με τη Σητεία τα επίκεντρά τους απέχουν 100 χλμ.. Αν η μία ακολουθία επιτάχυνε την άλλη, θα το δείξει η έρευνα. Δεν έχουμε ισχυρή μετασεισμική ακολουθία που στατιστικά αναμένεται σε τέτοιους σεισμούς και περιμένουμε τις επόμενες ώρες. Ο κύριος σεισμός ορίζεται αφού έχει εκδηλωθεί ένας ισχυρός μετασεισμός. Δεν μπορεί να χαρακτηριστεί κύριος, καθώς μετά τα 6,3 δεν έχουμε ισχυρό μετασεισμό. Έχουμε καταγράψει μόνο 10 μετασεισμικές δονήσεις που η μεγαλύτερη ήταν 4 Ρίχτερ, και δεν μπορούμε να τις χαρακτηρίσουμε μετασεισμούς», εξήγησε μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στο MEGA.

«Αρχίσαμε ένα διάλογο για το αν σχετίζεται ο σεισμός στην Κρήτη με αυτόν στην Κάρπαθο. Μπορούμε να πούμε ότι όλοι οι σεισμοί σχετίζονται. Αλλά τη στιγμή που μιλάμε, μιλάμε για ένα ρήγμα που μας έδωσε 6,3 Ρίχτερ, βρίσκεται μακριά από την Κάρπαθο, και δε σχετίζεται άμεσα», σημείωσε ο ίδιος σχετικά και με το σεισμό στην Κάρπαθο.

«Η Κρήτη είχε παράξει τρεις μεγάλους σεισμούς πριν το Αρκαλοχώρι. Η περιοχή της Κρήτης παρακολουθείται τα τελευταία χρόνια. Δεν είναι αναμενόμενο να έχουμε δύο μεγάλους σεισμούς πάνω από 6 Ρίχτερ μέσα σε 15 ημέρες. Η σεισμολογία έχει εμπειρικούς κανόνες, αλλά η φύση είναι απρόβλεπτη», κατέληξε ο κ. Χουλιάρας.

Παπαδόπουλος: Μάλλον είναι ο κύριος σεισμός

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε, μιλώντας στο Reader.gr ο σεισμολόγος και μέλος της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, Γεράσιμος Παπαδόπουλος. Όπως είπε «η εστία του συγκεκριμένου σεισμού είναι μέσα στη θάλασσα και όχι στην ξηρά όπως στο Αρκαλοχώρι».

«Αντιμετωπίζουμε κάτι εντελώς καινούριο»

Σεισμολόγοι αλλά και ειδικοί επιστήμονες εξέφραζαν τις εκτιμήσεις τους για τον μεγάλο σεισμό 6,3 Ρίχτερ στην Κρήτη, σημειώνοντας πως δεν συνδέεται με αυτόν του Αρκαλοχωρίου και εκφράζοντας ταυτόχρονα μία μικρή ανησυχία, καθώς έλεγαν πως «αντιμετωπίζουμε κάτι εντελώς καινούριο».

Ο σημερινός σεισμός της Τρίτης 6,3 Ρίχτερ ανατολικά της Ζάκρου δεν συνδέεται με τον σεισμό των 5,8 Ρίχτερ στο Αρκαλοχώρι. Οι σεισμοί προέρχονται από δύο διαφορετικά κέντρα, όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο καθηγητής και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας. Σημείωσε πάντως ότι θα πρέπει να περιμένουμε δύο ακόμη 24ωρα να δούμε την μετασεισμική ακολουθία.

Ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ Βασίλης Καρακώστας δήλωσε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων πως ο συγκεκριμένος σεισμός «βρίσκεται σε απόσταση περίπου 100 χιλιόμετρα ανατολικότερα από τους σεισμούς στο Αρκαλοχώρι, εκεί όπου συνεχίζεται έως και σήμερα η μετασεισμική ακολουθία. Δεν υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ των δύο, είναι διαφορετικό ρήγμα, αρκετά μακριά και δεν μπορούμε να συσχετίσουμε αυτούς τους δύο σεισμούς».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των σεισμολόγων του ΑΠΘ, ο σεισμός που έγινε στο Αρκαλοχώρι πριν από περίπου δύο εβδομάδες, δεν ήταν τόσο μεγάλος ώστε να μπορέσει σε αυτή την απόσταση να προκαλέσει τη διέγερση ενός νέου ισχυρού σεισμού. Ωστόσο, όπως είπε ο κ. Καρακώστας, φαίνεται πως υπάρχει «μια διέγερση στον ευρύτερο χώρο».

Μετά τον ισχυρό σεισμό των 6,3 Ρίχτερ, με επίκεντρο 23 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά από τη Ζάκρο, ακολουθούν αρκετοί μετασεισμοί στον ίδιο χώρο, με τον μεγαλύτερο έως αυτή τη στιγμή να καταγράφεται στα 4,4 Ρίχτερ. Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Καρακώστα, στο Αρκαλοχώρι συνεχίζονται οι μετασεισμικές δονήσεις, ορισμένες εκ των οποίων είναι κοντά στα 3 Ρίχτερ και είναι αισθητές στους κατοίκους.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA