Μενού
  • Α-
  • Α+

Η κρίσιμη ημέρα της απολογίας των επτά αστυνομικών που ενεπλάκησαν στην αιματηρή καταδίωξη στο Πέραμα φτάνει. Την Τετάρτη 27, Οκτωβρίου, και υπό τη σκιά των αποκαλύψεων από τις ηχητικές καταγραφές από το Κέντρο της Άμεσης Δράσης στα κρίσιμα λεπτά του περιστατικού, οι άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ, θα κληθούν να περιγράψουν αναλυτικά όσα έγιναν και πώς πήραν τις τελικές τους αποφάσεις, οι οποίες είχαν ως κατάληξη τον θάνατο του 20χρονου Ρομά. Από αυτά που θα ειπωθούν, θα πάρει και τις αποφάσεις του ο τακτικός ανακριτής στον Πειραιά. Δηλαδή θα αποφασίσει αν θα προφυλακιστούν οι επτά αστυνομικοί ή όχι. 

Διαβάστε ακόμη: ΕΛ.ΑΣ: Σε αναμμένα κάρβουνα αξιωματικοί για τα λάθη στο Πέραμα - Σενάρια για αλλαγές πριν από τις κρίσεις

Ιδιαίτερη ανησυχία επικρατεί πάντως στην Ελληνική Αστυνομία για τις αντιδράσεις την ημέρα των απολογιών, καθώς ήδη έχουν προηγηθεί πολλά επεισόδια. Έτσι έχουν δοθεί σαφείς εντολές για αυξημένα μέτρα αυτοπροστασίας σε όλους τους αστυνομικούς και ειδικά σε αυτούς της ομάδας ΔΙΑΣ, ενώ έχει δοθεί εντολή να φυλάσσονται και να γίνουν πολλές περιπολίες γύρω από αστυνομικά τμήματα και αστυνομικούς στόχους. Επίσης έχει δοθεί εντολής στις αστυνομικές διευθύνσεις όλης της Ελλάδας, να μην κλείσει δρόμος ή οδικός κόμβος από διαμαρτυρία συγκεντρωμένων. 

Ενόχληση από την διαρροή

Η διαρροή λοιπόν, των ηχητικών καταγραφών από το Κέντρο της Άμεσης Δράσης τα κρίσιμα λεπτά της καταδίωξης του κλεμμένου λευκού οχήματος έχει «ενοχλήσει» σύμφωνα με πληροφορίες τους υψηλά ιστάμενους της Κατεχάκη, γιατί δίνει την εντύπωση ότι έγινε με πρόθεση να φανεί ότι την αποκλειστική ευθύνη για όσα συνέβησαν το βράδυ της περασμένης Παρασκευής την έχουν οι χαμηλόβαθμοι αστυνομικοί που βρίσκονταν στο πεδίο. 

Το σίγουρο είναι ότι κάποιοι -ανώτεροι και ανώτατοι- αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. κάθονται σε «αναμμένα κάρβουνα» ενόψει των αποτελεσμάτων της έρευνας που διέταξε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, ως πολιτικός προϊστάμενος του Σώματος απ' αυτούς που έχουν γνώση των επιχειρησιακών πρακτικών. Μάλιστα, ανάλογα του τι θα προκύψει από την έρευνα, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο αλλαγών, αρκετά πριν τις τακτικές κρίσεις του Ιανουαρίου.

Οι διάλογοι τα κρίσιμα λεπτά

Τα ηχητικά ντοκουμέντα που όπως προαναφέρθηκε έχουν προκαλέσει αντιδράσεις δίνουν φως στην υπόθεση. Σύμφωνα με το αποκλειστικό ρεπορτάζ του Βασίλη Λαμπρόπουλου, το Κέντρο Επιχειρήσεων της ΕΛ.ΑΣ. φαίνεται να γνώριζε ότι στο καταδιωκόμενο όχημα επιβαίνουν νεαροί Ρομά και γι' αυτό δόθηκε εντολή να διακοπεί η καταδίωξη. Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, την εντολή για να σταματήσει η καταδίωξη φέρεται να έδωσε ο επικεφαλής της Αμεσης Δράσης. Οι αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ ενημέρωναν το Κέντρο Επιχειρήσεων της ΕΛ.ΑΣ. για την καταδίωξη και λάμβαναν την εξής απάντηση: «Να απομακρυνθείτε, τέλος, όλες οι ομάδες να απομακρυνθούν. Η εντολή είναι σαφής: Διακόπτουμε τώρα. Εάν δεν σταματάει το αυτοκίνητο. Θα διακόψετε άπαντες».

Το μήνυμα στο viber

Εν τω μεταξύ σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», αρκετά συχνά οι αστυνομικοί της Άμεσης Δράσης λαμβάνουν εντολές στα κινητά τους για τον τρόπο που θα κινηθούν σε συγκεκριμένες περιπτώσεις. Μία από αυτές ήταν και η περίπτωση της καταδίωξης στο Πέραμα. Μετά τον θάνατο του 20χρονου Ρομά υπήρξε ένα νέο μήνυμα στο Viber, προκειμένου να μην πλησιάζουν σε καταυλισμούς και να μην προχωρούν σε οποιαδήποτε κίνηση που θα μπορούσε να εκληφθεί ως πρόκληση.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA