Μενού
  • Α-
  • Α+

Ιδιαίτερα ανήσυχος για την κατάσταση στην Τουρκία, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι, ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα. «Με ανησυχεί ιδιαίτερα η κατάσταση στο εσωτερικό της Τουρκίας. Προς το παρόν δεν βλέπουμε καμία προσπάθεια από τις τουρκικές Αρχές για να εδραιωθεί το κράτος δικαίου και να προστατευθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Είναι προφανές ότι σε αυτές τις συνθήκες δεν μπορεί να αλλάξει ο τόνος του διαλόγου με την Ε.Ε. – παρότι παραμένουμε ανοιχτοί σε αυτόν. Πρέπει να δούμε πολύ χειροπιαστές ενδείξεις (σ.σ.αλλαγής στάσης)», είπε ο κ. Σασόλι στην εφημερίδα Καθημερινή. 

Διαβάστε ακόμη: Πράσινο πιστοποιητικό εμβολιασμού: Τι είναι, πώς θα λειτουργεί

«Επίσης, η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο παραμένει επισφαλής. Ας ελπίσουμε η αποκλιμάκωση των τελευταίων μηνών να συνεχιστεί. Θεωρούμε ότι η Κομισιόν πρέπει να είναι πολύ σαφής στα θέματα αυτά. Σε κάθε περίπτωση, οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις σε αυτή τη φάση είναι ουσιαστικά ακινητοποιημένες», συμπλήρωσε ο κ. Σασόλι. 

Μεταναστευτικό 

Σχετικά με την επίτευξης συμφωνίας για το νέο σύμφωνο που πρότεινε τον περασμένο Σεπτέμβριο η Κομισιόν για το μεταναστευτικό, είπε: «Το Ευρωκοινοβούλιο είναι ιδιαίτερα ενοχλημένο με αυτή την εξέλιξη. Εδώ και χρόνια ζητάμε από τα κράτη-μέλη να δώσουν στην Ένωση τις αρμοδιότητες που χρειάζεται. Μπορούμε σήμερα να επιδείξουμε πραγματισμό, αλλά να υπερασπιστούμε και τις αξίες μας. Να οργανώσουμε μια πανευρωπαϊκή επιχείρηση έρευνας και διάσωσης, να συντονιστούμε για τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων, να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο για ασφαλή, σταθερή, νόμιμη μετανάστευση. Αυτό θα ήταν χρήσιμο για όλες μας τις χώρες· όλες, άλλωστε, αντιμετωπίζουν δημογραφικά προβλήματα. Η νόμιμη μετανάστευση, συνεπώς, θα μπορέσει να συμβάλλει στα σχέδια ανάκαμψης. Αν οι αφίξεις στην Ευρώπη διανέμονταν στα 27 κράτη-μέλη, η επιβάρυνση για το καθένα θα ήταν μηδαμινή. Η Ελλάδα το γνωρίζει καλά αυτό. Είναι η ευρωπαϊκή χώρα που σηκώνει τα βάρη των μεταναστευτικών κυμάτων περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη».

Σύμφωνα με τον ίδιο δεν υπάρχει πρόοδος «γιατί ορισμένες χώρες επιμένουν ότι η λύση είναι να κλείνουν τα σύνορά τους και να μην δέχονται κανέναν. Κάνουν λάθος. Η νόμιμη μετανάστευση βοηθά τις κοινωνίες μας».

Λευκορωσία

Απαντώντας σε ερώτηση για το περιστατικό με την πτήση της Ryanair που εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα-Βίλνιους και προσγειώθηκε στο Μινσκ, ο κ. Σασόλι είπε πως «πρόκειται για ένα απίστευτα σοβαρό περιστατικό. Ζητάμε την άμεση απελευθέρωση του Λευκορώσου αντιφρονούντος και της συντρόφου του. Καλωσορίζουμε τις αποφάσεις για στοχευμένες οικονομικές κυρώσεις, αλλά και μέτρα κατά αξιωματούχων του λευκορωσικού καθεστώτος, για αποκλεισμό του εναέριου χώρου της Λευκορωσίας και για την απαγόρευση πρόσβασης της Belavia και άλλων λευκορωσικών αεροπορικών εταιρειών στον εναέριο χώρο των κρατών-μελών της Ε.Ε. Δεν θέλουμε η Ευρωπαϊκή Ενωση να είναι απλώς μια χάρτινη τίγρη. Πρόκειται για ένα επεισόδιο που κλιμακώνει τις εντάσεις, ειδικά αν αναλογιστούμε ότι υπήρχαν και κάποιοι Ρώσοι πολίτες σε αυτή την πτήση. Πρέπει να εστιάσουμε στους αυτουργούς του επεισοδίου. Είναι ξεκάθαρο ότι την ευθύνη έχουν οι Αρχές της Λευκορωσίας».

Εμβόλια και πιστοποιητικό ταξιδιωτών

«Τους 15 μήνες κατανοήσαμε τι λειτουργεί και τι δεν λειτουργεί. Η Ευρώπη, για να λειτουργεί καλά, χρειάζεται αρμοδιότητες. Όταν προσπαθεί, χωρίς να έχει τις αναγκαίες αρμοδιότητες, να παίξει τον ρόλο των κρατών-μελών, αντιμετωπίζει μεγάλες δυσκολίες. Αυτό ισχύει στην Υγεία, όπως ισχύει και στο μεταναστευτικό. Περιμένουμε τώρα την υλοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης και την έκδοση των κοινών ευρωπαϊκών ομολόγων που θα το χρηματοδοτήσουν. Είναι ένα εργαλείο που είμαι σίγουρος ότι θα αποδειχθεί χρήσιμο και στο μέλλον…», είπε σε άλλο σημείο της συνέντευξης.

Αναφορικά με το ψηφιακό πιστοποιητικό και ερωτώμενος εάν είναι αισιόδοξος ότι θα οδηγήσει στην πράξη στην αποκατάσταση της ελεύθερης μετακίνησης εντός της Ε.Ε. ο κ. Σασόλι σημείωσε: «Θα έπρεπε, ναι. Το Κοινοβούλιο έδωσε μάχη για να μην υπάρξουν διακρίσεις εις βάρος των ατόμων που δεν έχουν εμβολιαστεί και για να δημιουργηθεί ένα κοινό πλαίσιο, ώστε να μην οδηγηθούμε πάλι σε μια πληθώρα μονομερών μέτρων από τα κράτη-μέλη. Το πιστοποιητικό μάς επιτρέπει να ξεκινήσουμε τη θερινή σεζόν με έναν εύτακτο και ασφαλή τρόπο».

Ταμείο ανάκαμψης και επιδόσεις της Ελλάδας 

Παράλληλα, εκτίμησε ότι το Ταμείο Ανάκαμψης δεν θα εκλείψει μετά το πέρας της πανδημίας. Σε σχετική ερώτηση για το πώς κρίνει τις επιδόσεις της Ελλάδας τόσο σε υγειονομικό όσο και στο οικονομικό μέτωπο, ο κ. Σασόλι λέει: «πολύ θετικά. Εν μέρει επειδή η Ευρώπη κατανόησε τα λάθη που έκανε κατά την προηγούμενη κρίση. Η ελληνική κοινωνία πιέστηκε πολύ τότε. Μετά την εμπειρία της πανδημίας, θέλω να πιστεύω ότι έχουμε καταλάβει ότι δεν μπορούμε ποτέ να γυρίσουμε πίσω στην προηγούμενη κατάσταση. Οι δημοσιονομικοί κανόνες, οι κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις, χρειάστηκε να ανασταλούν για τη διαχείριση αυτής της κρίσης. Ειδικά οι δημοσιονομικοί κανόνες δεν πρέπει να ισχύσουν εκ νέου όπως ήταν στο παρελθόν, γιατί θα υπονομεύσουν αποφασιστικά την ανάκαμψη. Το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης πρέπει να αλλάξει – και αυτή η συζήτηση πρέπει να γίνει τώρα».

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA