Μενού
  • Α-
  • Α+

Σε... δύσβατα μονοπάτια επιχειρεί να «πατήσει» το Sky News που μετά έκρηξη στη γέφυρα της Κριμαίας και τις πληροφορίες για συλλήψεις Ρώσων στρατιωτικών, η βρετανική ιστοσελίδα επιχειρεί να απαντήσει σε ερωτήματα που έχουν προκύψει στο Κρεμλίνο μετά από περίπου 8 μήνες πολέμου. Και μπορεί ο Βλαντίμιρ Πούτιν να αισθάνεται άτρωτος, αλλά πλέον οι Ουκρανοί γράφουν για «εμφύλιο» και το βρετανικό ΜΜΕ αναρωτιέται εάν ο Ρώσος πρόεδρος θα ανατραπεί από πραξικόπημα! Μπορεί η Ρωσία να καταρρεύσει σε στρατιωτικό επίπεδο; Πρέπει να φοβόμαστε ένα πυρηνικό χτύπημα; Σε αυτά τα τρία ερωτήματα επιχείρησε να απαντήσει με μια σειρά ρεπορτάζ του το Sky News, αναφερόμενο και σε κείμενα άλλων διεθνών ΜΜΕ και αναλυτών.

Διαβάστε ακόμη: Ρωσία: Γιατί πρέπει να πάρουμε στα σοβαρά τις απειλές Πούτιν για πυρηνικά

Για την περίπτωση πραξικοπήματος

Ο ρωσικής καταγωγής ιστορικός Σεργκέι Ραντσένκο, σε άρθρο του στο Foreign Affairs, αναφέρεται στην περίπτωση πραξικοπήματος και στο ποιος μπορεί να είναι ο επόμενος μετά τον Πούτιν. «Ακόμη και αν οι βουλευτές του Πούτιν καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι θέλουν να φύγει, η απομάκρυνσή του από την εξουσία θα είναι δύσκολη. Η Μόσχα δεν έχει βιώσει καμία απόπειρα πραξικοπήματος, επιτυχημένη ή αποτυχημένη, από τότε που έπεσε η Σοβιετική Ένωση. Οι διάδοχοι μπορεί κάλλιστα να έρθουν σε ρήξη με τη συμπεριφορά των προκατόχων τους, όταν τους βολεύει. Αυτό σημαίνει ότι ο ενδεχόμενος αντικαταστάτης του Πούτιν δεν χρειάζεται να επενδύσει στη νεοϊμπεριαλιστική του ατζέντα. Πράγματι, αν ο Πούτιν εκδιωχθεί, οι διάδοχοί του πιθανότατα θα κατηγορούσαν την Ουκρανία για τις αποφάσεις του και θα προσπαθούσαν να ξεκινήσουν με καθαρό μητρώο», σημείωσε, ανάμεσα σε άλλα.

Μπορεί να καταρρεύσει στρατιωτικά η Ρωσία;

Ο Εντ Άρνολντ, ερευνητής στο Ινστιτούτο Royal United Services, δήλωσε ότι η αντεπίθεση της Ουκρανίας έχει πλέον επιτύχει τον «πρωταρχικό πολιτικό της στόχο», δηλαδή «να δείξει στη Δύση ότι μπορεί να ανακτήσει εδάφη και να χρησιμοποιήσει τα οπλικά συστήματα που της παρέχονται για να το κάνει αυτό». Ο ίδιος πρόσθεσε: «Τώρα κινούνται για (σ.σ. να χτυπήσουν) περισσότερους στρατιωτικούς στόχους. Πρώτον, να απελευθερώσουν πόλεις και κωμοπόλεις, όσο το δυνατόν περισσότερες, πριν μπει ο χειμώνας. Αλλά και για να βεβαιωθούν ότι όλα τα εδάφη που κατέχουν οι Ρώσοι βρίσκονται στην εμβέλεια των οπλικών συστημάτων μεγαλύτερου βεληνεκούς, ώστε να μπορέσουν να υποβαθμίσουν περαιτέρω τους Ρώσους». Μιλώντας την Τετάρτη, ο Άρνολντ είπε ότι οι Ουκρανοί απελευθέρωσαν οκτώ πόλεις γύρω από τη Χερσώνα στα νότια τις τελευταίες «24 με 48 ώρες». Ουσιαστικά, το ρωσικό μέτωπο έχει αρχίσει να καταρρέει, είπε. «Όταν οι στρατοί καταρρέουν έτσι, χρειάζονται πολύ καλοί διοικητές για να συσπειρώσουν τα στρατεύματα, κάτι που οι Ρώσοι απλά δεν έχουν αυτή τη στιγμή», κατέληξε. Να σημειωθεί ότι σήμερα έγινε γνωστό ότι νέος διοικητής του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία ανέλαβε ο Σεργκέι Σουροβίκιν.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Μπορεί το αρνητικό κλίμα στα ρωσικά media να βοηθήσει τον Πούτιν;

Σε σχέση με το αρνητικό κλίμα που υπάρχει στα ρωσικά ΜΜΕ για τον πόλεμο στην Ουκρανία, η ανταποκρίτρια του Sky News στη Μόσχα, Νταϊάνα Μεϊνέι έγραψε ότι: «Οι ειδήμονες στην κρατική τηλεόραση εκφράζουν την ανησυχία τους για τη δεινή κατάσταση των πραγμάτων. Θα μπορούσε αυτό να ανοίξει το κουτί της Πανδώρας για το Κρεμλίνο, η κριτική που επιταχύνεται και την οποία δεν μπορεί να ελέγξει, πυροδοτώντας μια αργή αποσύνθεση;». Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Αλλά, θα μπορούσε επίσης, σκόπιμα ή όχι, να εξυπηρετήσει έναν σκοπό για τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Αν οι πυρηνικές του μπλόφες πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη, και δεδομένων των ρωσικών δυνατοτήτων θα ήταν ανόητο να μην το κάνουν, πρέπει να παρουσιάσει στον λαό του την υπόθεση ότι η πυρηνική επιλογή είναι -κάποια στιγμή- δικαιολογημένη. Αυτός και οι προπαγανδιστές του το παρουσιάζουν ως μια υπαρξιακή μάχη ενάντια στη στρατιωτική ισχύ ολόκληρης της Δύσης, που έχει σκοπό να καταστρέψει και να διαλύσει τη Ρωσία. Ένα πυρηνικό χτύπημα είναι μια απεχθής επιλογή σε οποιοδήποτε σενάριο, αλλά δεν έχει νόημα αν κερδίζεις. Με τη Ρωσία όμως να χάνει έδαφος και τις προοπτικές να γίνονται όλο και πιο δυσοίωνες, μπορεί να γίνει πιο ελκυστική, καθώς ο Βλαντιμίρ Πούτιν βλέπει τις επιλογές του να συρρικνώνονται». 

Γιατί η Δύση πρέπει να σταματήσει να ανησυχεί τόσο πολύ για μια πυρηνική επίθεση

Τις τελευταίες εβδομάδες ο Βλαντίμιρ Πούτιν και το Κρεμλίνο έχουν προειδοποιήσει τη Δύση ότι είναι έτοιμοι να χρησιμοποιήσουν πυρηνικά όπλα κατά τη διάρκεια αυτής της σύγκρουσης, αν η Ρωσία προκληθεί. Αυτό έχει προκαλέσει διάλογο γεμάτο ανησυχίες στη Δύση - μεταξύ άλλων και με τοποθέτηση από τον Τζο Μπάιντεν τις τελευταίες δύο ημέρες – για μια κλιμάκωση που θα μπορούσε να έχει παγκόσμιες συνέπειες. Ωστόσο, ο εμπειρογνώμονας εξωτερικής πολιτικής Ίαν Μποντ, από το Κέντρο Ευρωπαϊκής Μεταρρύθμισης, λέει ότι η Δύση πρέπει να σταματήσει να φοβάται, αλλά και να ακούγεται φοβισμένη. Ο Μποντ είπε στο podcast Doomsday Watch: «Τίποτα δεν είναι τόσο προκλητικό για τον Πούτιν όσο η αδυναμία, οπότε όσο περισσότερο η Δύση λέει «φοβόμαστε ότι η Ρωσία μπορεί να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα», τόσο πιο πιθανό είναι ο Πούτιν να συνεχίσει να απειλεί με χρήση πυρηνικών όπλων και ίσως να χρησιμοποιήσει και ένα ή δύο για να δείξει ότι το εννοεί πραγματικά».

Ο αναλυτής τόνισε ότι το μήνυμα προς τη Ρωσία, το οποίο θα μπορούσε να παραδοθεί ιδιωτικά, θα πρέπει να είναι «παρακαλώ καταλάβετε ότι αν προχωρήσετε σε πυρηνικά, θα θεωρήσουμε ότι τα γάντια έχουν βγει». Αν και ο Μποντ αποδέχεται ότι κανείς δεν μπορεί να «αποκλείσει απολύτως» ότι η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα, περιγράφει τα στοιχεία από τη σύγκρουση μέχρι στιγμής που δείχνουν ότι ο Πούτιν δεν θα έφτανε εκεί. «Όχι μόνο οι Ρώσοι δεν έχουν αντιδράσει με ιδιαίτερο τρόπο στις επιθέσεις στην Κριμαία, αλλά ακόμη και σε απολύτως αδιαμφισβήτητο έδαφος, στην περιφέρεια Μπέλγκοροντ, υπήρξαν ουκρανικά πλήγματα και οι Ρώσοι δεν έχουν αντιδράσει σε αυτό με ιδιαίτερα διαφορετικό τρόπο. Θα πρέπει να σταματήσουμε να τρομάζουμε τους εαυτούς μας με τον μπαμπούλα ότι αν οι Ουκρανοί διώξουν τους Ρώσους, αυτοί θα κάνουν πυρηνική επίθεση, απλά δεν το πιστεύω αυτό», σημείωσε.

«Εμφύλιος» στο Kρεμλίνο;

Η σημερινή έκρηξη στη γέφυρα της Κριμαίας δείχνει να έχει πυροδοτήσει ένα ντόμινο εξελίξεων στη Ρωσία. Αυτό που, σύμφωνα με αρκετούς αναλυτές, πρόκειται για έναν εμφύλιο εντός και γύρο του Κρεμλίνου φαίνεται να γιγαντώνεται ύστερα από τη σημερινή επίθεση με παγιδευμένο φορτηγό στη γέφυρα που ενώνει την Κριμαία με τη Ρωσία. Τη δική του εκδοχή για το ποιος ευθύνεται για την έκρηξη στη Γέφυρα της Κριμαίας εξέφρασε μέσω twitter ο Μιχαήλο Ποντόλιακ, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Ζελένσκι. Ο ίδιος σημειώνει ότι η επίθεση ήταν το αποτέλεσμα ενός ανταγωνισμού ανάμεσα στην FSB, την ομοσπονδιακή υπηρεσία ασφαλείας και τον ρωσικό στρατό.

«Τώρα σοβαρά. Οι FSB/PMC προσπαθούν να εξαλείψουν την ηγεσία του Υπουργείου Άμυνας/Γενικού Επιτελείου. Πριν από την αλλαγή προσωπικού, η FSB έχει βγει «νοκ-άουτ» - δε πρόλαβε την έκρηξη της γέφυρας του Πούτιν. Το Υπουργείο Άμυνας μπορεί τώρα να κατηγορήσει την FSB για τη μελλοντική απώλεια του Νότου. Δεν είναι προφανές ποιος ευθύνεται για την έκρηξη; Το φορτηγό ήρθε από τη Ρωσία», έγραψε στο twitter o Μιχαήλο Ποντόλιακ.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Το Σάββατο, ο Άντον Γκεραστσένκο, σύμβουλος του υπουργού Εσωτερικών της Ουκρανίας ανέφερε σε tweet ότι «άρχισαν στη Μόσχα συλλήψεις στρατιωτικών. Η κυκλοφορία στο κέντρο της πόλης έχει διακοπεί». Προσθέτει μάλιστα ότι επίλεκτες στρατιωτικές δυνάμεις έχουν μπει στην Μόσχα και ότι «αναφέρονται πολλαπλές συλλήψεις, κρατήσεις και παρεμποδίσεις στρατιωτικών». Είναι δύσκολο να επιβεβαιωθούν από τα δυτικά μέσα ενημέρωσης αυτές οι πληροφορίες, που πάντως διακινούνται από αξιωματούχους κοντά στον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Νέος γενικός διοικητής στρατευμάτων

Στον πρώτο διορισμό γενικού διοικητή των εν τη Ουκρανία στρατευμάτων προχώρησε νωρίτερα σήμερα το Κρεμλίνο. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέθεσε στον στρατηγό Σεργκέι Σουροβίκιν τη διοίκηση όλων των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων που έχουν εμπλακεί στην Ουκρανία, όπως ανέφερε σε μία σημερινή ανακοίνωσή του. Ο στρατηγός Σουροβίκιν, σύμφωνα με βρετανικά μέσα, έχει στιγματίσει την καριέρα του με κατηγορίες περί «διαφθοράς και βαναυσότητας».

Από το 2017, ο Σουροβίκιν ηγείται των Αεροδιαστημικών Δυνάμεων της Ρωσίας, ένα γραφείο που δημιουργήθηκε το 2015 όταν η ρωσική Πολεμική Αεροπορία, οι Αεροπορικές και Πυραυλικές Δυνάμεις και οι Διαστημικές Δυνάμεις τέθηκαν υπό μία διοίκηση. Τον Ιούνιο, τοποθετήθηκε επικεφαλής των ρωσικών στρατευμάτων στη νότια Ουκρανία. Είχε υπηρετήσει στο παρελθόν στο Τατζικιστάν, την Τσετσενία και τη Συρία. Η αλλαγή αυτή ακολουθεί την απομάκρυνση, όπως αναφέρθηκε στις αρχές της εβδομάδας των δύο διοικητών από τις συνολικά πέντε στρατιωτικές διοικήσεις της Ρωσίας.

Ο Πούτιν ορίζει την FSB φύλακα στη γέφυρα

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε να ενισχυθεί η ασφάλεια της γέφυρας που συνδέει τη Ρωσία με την Κριμαία καθώς και των υποδομών που εφοδιάζουν με ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο τη χερσόνησο αυτή, μετέδωσε το πρακτορείο Interfax. Σε διάταγμα που εξέδωσε o πρόεδρος της Ρωσίας λίγες ώρες μετά την έκρηξη που σημειώθηκε στη γέφυρα, αναφέρεται ότι η υπηρεσία ασφαλείας FSB θα αναλάβει να ενισχύσει τα μέτρα προστασίας.

Καρατομεί διοικητές ο Πούτιν

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με δημοσίευμα της, η Washington Post αναφέρει ότι στον απόηχο των πρόσφατων εξελίξεων το Κρεμλίνο προχωρά σε απολύσεις αξιωματούχων του στρατού της Ρωσίας οι οποίες θεωρούνται από κάποιους ως δείγμα «τριγμών» στη ρωσική ηγεσία. Ο στρατηγός των ρωσικών χερσαίων δυνάμεων Αλεξάντερ Ντβορνίκοφ, ο οποίος κατά τη διάρκεια μιας 44χρονης στρατιωτικής καριέρας ήταν περισσότερο γνωστός για τις τακτικές καμένης γης στις εκστρατείες που διηύθυνε στη Συρία και την Τσετσενία, ορίστηκε τον Απρίλιο γενικός επιχειρησιακός διοικητής του πολέμου στην Ουκρανία. Ωστόσο η απόλυσή του φαίνεται να ήρθε ως απάντηση στις βαριές απώλειες και τις στρατηγικές αποτυχίες των τελευταίων ημερών.

Δυσαρέσκεια και στα υψηλά κλιμάκια

Όπως και οι κακώς προετοιμασμένες δυνάμεις τους στο μέτωπο, οι διοικητές των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων αποδεικνύονται εύκολος στόχος, ακόμη και όταν οι ανώτεροι πολιτικοί ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου, του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Βαλέρι Γερασίμοφ και του ίδιου του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, είχαν αποφύγει σε μεγάλο βαθμό την άμεση κριτική. Οι πρόσφατες επικρίσεις κατά του Σοϊγκού, ωστόσο, έχουν σηματοδοτήσει ότι και η θέση του μπορεί τελικά να τεθεί σε κίνδυνο, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα. 

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA