Μενού
Συντρίμμια στη Γάζα
Πολίτες και διασώστες σε συντρίμμια στη Γάζα | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Πηγές του Al Jazeera ανέφεραν το απόγευμα της Παρασκευής (27/10) ότι «οι διαπραγματεύσεις, με τη μεσολάβηση του Κατάρ, για μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και ανταλλαγής κρατουμένων μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς προχωρούν γρήγορα».

«Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και οι εξελίξεις θα μπορούσαν να σηματοδοτήσουν μια σημαντική αλλαγή στον αιματηρό πόλεμο των τριών εβδομάδων», τονίζεται χαρακτηριστικά από το γνωστό ειδησεογραφικό δίκτυο.

Πάντως, λίγο μετά την μετάδοση πληροφοριών για επαφές με στόχο την κατάπαυση του πυρός στη Μέση Ανατολή, το Al Jazeera δημοσιοποίησε τις σχετικές εκτιμήσεις ενός αναλυτή, που ισχυρίστηκε ότι «είναι πολύ νωρίς για να είμαστε σίγουροι σχετικά με το τι συμβαίνει».

al jazeera.jpg
Ο τίτλος του σχετικού δημοσιεύματος. | Al Jazeera

«Να είμαστε προσεκτικοί»

«Νομίζω ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί για να μην αυξήσουμε υπερβολικά τις προσδοκίες. Είναι περίπλοκο ζήτημα οι συζητήσεις για κατάπαυση του πυρός, αυτή τη στιγμή», είπε συγκεκριμένα στο Al Jazeera ο Σουλτάνος Μπαράκατ από το Πανεπιστήμιο Χαμάντ Μπιν Χαλίφα.

«Η κατάπαυση του πυρός απαιτεί έναν μηχανισμό παρακολούθησης, απαιτεί από μία τρίτη πλευρά να επαληθεύσει τις ενέργειες και – πολύ σημαντικό – μια πλευρά ως εγγυήτρια. Το Κατάρ μπορεί ενδεχομένως να παίξει αυτόν τον ρόλο. Σίγουρα μιλάνε Χαμάς και Ισραήλ, αλλά πρέπει να βρουν μια φόρμουλα για την κατάπαυση του πυρός. Είναι η μοναδική σύγκρουση στον κόσμο όπου δεν υπάρχει τρίτος για να μεσολαβήσει», είπε στη συνέχεια.

«Κλειδί οι όροι»

Μετά την είδηση ότι οι διαπραγματεύσεις «προχωρούν» για κατάπαυση του πυρός και ανταλλαγή κρατουμένων, ο Ibrahim Fraihat από το Ινστιτούτο της Ντόχa έκανε λόγο για μια «τεράστια αποκάλυψη» και τονίζει ότι θα παίξουν σημαντικό ρόλο οι όροι της συμφωνίας. «Θα είναι μια ανθρωπιστική εκεχειρία, θα είναι μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός ή θα είναι το τέλος αυτού του πολέμου;», αναρωτιέται ο Fraihat μέσω του Al Jazeera.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA