Μενού
erdogan
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. | Shutterstock
 • Α-
 • Α+

Για την ενίσχυση της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας με Eurofighter μίλησε στην πτήση επιστροφής από τη σύνοδο των G7 στην Ιταλία ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του τέθηκε το θέμα των Eurofighter και αν μπορεί να ξεπεραστεί το γεγονός πως η Γερμανία έχει μπλοκάρει το ζήτημα, ο Ερντογάν απάντησε: «Συζητήσαμε το θέμα αυτό με τον Πέδρο Σάντσεθ. Όπως γνωρίζετε, τα εκπαιδευτικά αεροσκάφη της Ισπανίας είναι σημαντικά».

«Έχουν την ευκαιρία ή τη δυνατότητα να μας δώσουν αυτά τα εκπαιδευτικά αεροσκάφη. Αλλά του είπα για τη δυνατότητα να μας βοηθήσει σε αυτό το θέμα στο σημείο επαφής με τη Γερμανία», πρόσθεσε ο Ενρτογάν σύμφωνα με την ΕΡΤ.

«Ο Σάντσεθ δήλωσε ότι θα μπορούσε να έχει μια τέτοια συνάντηση σχετικά με το Eurofighter. Αλλά πάνω απ’ όλα, το Eurofighter είναι σημαντικό για εμάς αυτή τη στιγμή. Η Γερμανία έχει πλέον μαλακώσει σε αυτό το θέμα», τόνισε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας είπε επίσης: «Οι αρμόδιοι υπουργοί μας κάνουν τις απαραίτητες συνομιλίες με τους ομολόγους τους και θα το πράξουν».

«Η βασική μας προσέγγιση είναι σαφής: Θα θέλαμε να καλύψουμε τις ανάγκες μας κυρίως από τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ», πρόσθεσε. Σύμφωνα με τον ίδιο, «αν στο τέλος της διαδικασίας προκύψει αρνητικό αποτέλεσμα, δεν είμαστε χωρίς εναλλακτικές λύσεις. Το KAAN μας έχει πλέον φτερά».

Ερντογάν: «Στο οπλοστάσιο τα ΚΑΑΝ»

«Στις επόμενες περιόδους, μετά την έναρξη της μαζικής παραγωγής και την ένταξη του στο οπλοστάσιο, δεν θα έχουμε κανένα πρόβλημα από αυτή την άποψη», υπογράμμισε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Κατά τον Τούρκο πρόεδρο «υπήρξε μια εποχή που περάσαμε από μια παρόμοια διαδικασία με τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη».

«Εκείνη την εποχή, δεν μπορούσαμε να τα πάρουμε από τους συμμάχους μας», σημείωσε.

«Τότε αυτό που συνέβη ήταν ότι παράγουμε τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη μας στην υψηλότερη ποιότητα. Τώρα, πολλές χώρες χτυπούν την πόρτα της Τουρκίας για να τα αγοράσουν», είπε με νόημα ο Ερντογάν.

Επιπλέον, σύμφωνα με την ΕΡΤ ο Ερντογάν είπε:

Για το τουρκικό μίνι αεροπλανοφόρο Anadolu:

 • «Είναι σύμβολο της συνεργασίας της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας με την Ισπανία.
 • Έγιναν διαπραγματεύσεις και αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε μία ανώτερη έκδοση αυτού
 • Ήδη γίνονται οι σχετικές εργασίες από την τουρκική Διεύθυνση Αμυντικών Βιομηχανιών και του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού».

Για την Ισπανία:

 • «Είναι μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αναγνωρίζουν τη στρατηγική σημασία της Τουρκίας για την Ευρώπη και την Ένωση.
 • Μεταφέραμε στον επικεφαλής της κυβέρνησης, κ. Σάντσεθ, τις προσδοκίες μας για πλήρη ένταξη (σ.σ. στην ΕΕ)».

Για τη συνομιλία που είχε στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής με τον Τζο Μπάιντεν:

 • «Είμαι σχετικά ικανοποιημένος από την αμερικανική πρόταση για εκεχειρία στη Γάζα, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό για να φέρει τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στο πλευρό της Παλαιστίνης.
 • Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ενοχλημένες από την επιδεινούμενη κακή συμπεριφορά του Ισραήλ.
 • Αν και η αμερικανική κυβέρνηση δεν εκφράζει ανοιχτά αυτή τη δυσφορία, οι φωνές που υψώνονται από τα αμερικανικά πανεπιστήμια, τους δρόμους, τους φοιτητές και τους πρυτάνεις δείχνουν ότι εδώ έχει αρχίσει κάποια αλλαγή.
 • Αυτό ενοχλεί σοβαρά το Ισραήλ. Τώρα όλοι είναι σίγουροι ότι αυτή η πορεία δεν μπορεί να συνεχιστεί έτσι.
 • Ο κ. Μπάιντεν υποβάλλεται τώρα σε ένα τεστ ειλικρίνειας».

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA