Μενού
Γερμανική αστυνομία σε γήπεδο
Γερμανική αστυνομία σε γήπεδο | AP
  • Α-
  • Α+

Συναγερμό στις αρχές ασφαλείας στη Γερμανία έχουν σημάνει οι απειλές του ISIS ενόψει του Euro 2024 το καλοκαίρι, καθώς δημοσιεύματα αναφέρουν ότι αξιωματούχοι της γερμανικής κρατικής ασφάλειας εκφράζουν σχετικές ανησυχίες, σύμφωνα με τη Daily Mail.

Παρά την απειλή παρακλαδιού της τζιχαντιστικής οργάνωσης κατά των γηπέδων που φιλοξενούν αγώνες του Champions League σε όλη την Ευρώπη κάτι τέτοιο δεν συνέβη.

Τα μέτρα ασφαλείας πάντως είχαν αυξηθεί στο Παρίσι, στη Μαδρίτη και στο Λονδίνο, όπου διεξήχθησαν τρεις αγώνες, ενώ οι γαλλικές αρχές έφτασαν στο σημείο να επιστρατεύσουν την επίλεκτη αντιτρομοκρατική BRI μετά από ανάρτηση του Al-Azaim, κανάλι που είναι υπεύθυνο για τη διάδοση μηνυμάτων από το παρακλάδι της τρομοκρατικής ομάδας ISIS-K. 

Το ISIS-K ήταν αυτό που ανέλαβε την ευθύνη για τη πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα τον περασμένο μήνα. 

Κάλεσμα για τρομοκρατικές επιθέσεις από το παρακλάδι του ISIS στο Euro 2024;

Όπως αναφέρει η BILD, το τρέχον τεύχος του Voice of Khorasan περιέχει ένα κάλεσμα για τρομοκρατικές επιθέσεις, το οποίο οι Γερμανοί κρατικοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι απευθύνεται στο τουρνουά της UEFA.

Το τεύχος περιλαμβάνει μια σειρά από γραφικά, μεταξύ των οποίων και ένα που δείχνει μια εικόνα τρομοκράτη που κρατάει όπλο και είναι ντυμένος με καμουφλάζ πάνω σε ένα γερμανικό τρένο ή τραμ S-Bahn με τίτλο: «Τελευταία κλήση πριν την έξοδο». 

Στο κάθισμα δίπλα στον μαχητή υπάρχει ένα κουτί με ετικέτα για εκρηκτικά, κάτω από μια πινακίδα που γράφει: «Καλώς ήρθατε στην Ευρώπη». 

Ένα άλλο δείχνει ένα drone να πετάει πάνω από το πρόσφατα ανακαινισμένο Bernabeu και φέρει τη λεζάντα: «Αν σας περιορίζουν και σας καταπιέζουν στο έδαφος, τότε χτυπήστε τους από τον ουρανό». 

«Αν οι εχθροί της θρησκείας του Αλλάχ εμπόδισαν τον δρόμο της Χίτζιρα, δεν μπορούν να εμποδίσουν τον δρόμο του αγώνα», αναφέρει το συνοδευτικό κείμενο. 

Στο προπαγανδιστικό κομμάτι ξεχωρίζουν ιδιαίτερα οι νέοι, με μια άμεση έκκληση που αναφέρει ότι: «Η ευθύνη της νεολαίας είναι μεγαλύτερη από οπουδήποτε αλλού.

Απευθύνουμε για άλλη μια φορά έκκληση στη νεολαία της μουσουλμανικής κοινότητας και ιδιαίτερα στους ειλικρινείς Muwahiddeen (φράση που χρησιμοποιεί το Ισλαμικό Κράτος για να περιγράψει τους μαχητές του), οι οποίοι βρίσκονται στην αγκαλιά εκείνων των χωρών που πολεμούν κατά του ισλαμικού κόσμου, των μουσουλμάνων και των ισλαμικών τελετουργιών». 

Γερμανοί κρατικοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι η ομάδα ISIS-K - που αναφέρεται εναλλακτικά ως Ισλαμικό Κράτος - Επαρχία Χορασάν, ISPK ή IS-K - διαθέτει ένα οργανωμένο δίκτυο με περισσότερους από 100 πράκτορες στη δυτική Ευρώπη, 50 μόνο στη Γερμανία. 

Ένας αξιωματούχος δήλωσε στη BILD ότι όλο αυτό «δείχνει ότι το ISPK θέλει οπωσδήποτε να πραγματοποιήσει εντυπωσιακές επιθέσεις, ανεξάρτητα από το πώς και από ποιον. 

Για το σκοπό αυτό, όλοι οι πιθανοί επιτιθέμενοι, συμπεριλαμβανομένων των αυτο-ριζοσπαστικοποιημένων μεμονωμένων δραστών, των λεγόμενων μοναχικών λύκων, καλούνται τώρα να πραγματοποιήσουν επιθέσεις.

Το Χοροσάν αναφέρεται στην ιστορική επαρχία που αποτελεί τμήματα του σημερινού Αφγανιστάν, του Ιράν, του Τουρκμενιστάν, του Ουζμπεκιστάν, του Τατζικιστάν, του Κιργιστάν και του Καζακστάν - περιοχές από τις οποίες προέρχεται η ομάδα. 

Με τους ποδοσφαιρικούς αγώνες να γίνονται όλο και περισσότερο το επίκεντρο στοχευμένων προπαγανδιστικών εκστρατειών, η βρετανική αντιτρομοκρατική αστυνομία έστειλε την Τετάρτη επιστολή στους συλλόγους της Premier League για να τους παροτρύνει να επανεξετάσουν τις διαδικασίες ασφαλείας μετά τις πρόσφατες απειλές.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA