Μενού
ukrania
Ουκρανοί στρατιώτες. | AP Photo/Efrem Lukatsky
  • Α-
  • Α+

«Παράλογους» χαρακτήρισε η Ουκρανία τους όρους που έθεσε ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, για κατάπαυση του πυρούς.

Το Κίεβο απέρριψε το σχέδιο τη Μόσχας και μάλιστα έκανε λόγο για «προσπάθεια παραπλάνησης των παγκόσμιων δυνάμεων» από τη Ρωσία και «υπονόμευση των πραγματικών ειρηνευτικών προσπαθειών».

Νωρίτερα σήμερα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε σε ομιλία του ότι η Ρωσία θα τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία «μόνο αν το Κίεβο συμφωνήσει να εγκαταλείψει τις φιλοδοξίες του στο ΝΑΤΟ και να παραδώσει το σύνολο των τεσσάρων επαρχιών που διεκδικεί η Μόσχα».

Ουκρανία: Η απάντηση του Ζελένσκι

«Η προσφορά κατάπαυσης του πυρός από τον Βλαντιμίρ Πούτιν είναι ένα τελεσίγραφο που δεν μπορεί να κριθεί αξιόπιστο», δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στο ειδησεογραφικό κανάλι της Ιταλίας SkyTG24 στο περιθώριο της συνόδου Κορυφής G7.

«Αυτά είναι μηνύματα τελεσιγράφου που δεν διαφέρουν από τα μηνύματα του παρελθόντος», είπε ο Ουκρανός ηγέτης, ο οποίος μάλιστα αναφέρθηκε στον Αδόλφο Χίτλερ πριν ξεσπάσει ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος.

«Είναι το ίδιο πράγμα που έκανε ο Χίτλερ. Αυτός είναι ο λόγος που δεν πρέπει να εμπιστευόμαστε αυτά τα μηνύματα», πρόσθεσε ο Ζελέσνκι.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας ερμήνευσε τα λόγια του Πούτιν ως «δηλώσεις χειραγώγησης που έχουν στόχο να παραπλανήσουν την διεθνή κοινότητα και να υπονομεύσουν τις διπλωματικές προσπάθειες να επιτευχθεί μια δίκαια ειρήνη».

«Είναι παράλογο για τον Πούτιν, ο οποίος σχεδίασε, προετοίμασε και εκτέλεσε, μαζί με τους συνοδοιπόρους του, την μεγαλύτερη ένοπλη επίθεση στην Ευρώπη από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, να παρουσιάζεται ως ειρηνοποιός», προσθέτει το υπουργείο στην ανακοίνωση του.

Ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, Μιχαΐλο Ποντολιάκ δήλωσε στο Reuters μέσω Zoom, ότι «δεν υπάρχει δυνατότητα να βρεθεί συμβιβασμός» μεταξύ των δηλώσεων του Πούτιν και των όρων που θέτει η Ουκρανία για τον τερματισμό του πολέμου.

Οι αντιδράσεις στην Ουκρανία

«Προτείνει στην Ουκρανία να παραδεχτεί την ήττα της. Προτείνει στην Ουκρανία να παραδώσει νομικά τα εδάφη της στη Ρωσία. Προτείνει στην Ουκρανία να υπογράψει τη γεωπολιτική της κυριαρχία», υπογράμμισε ο Ποντολιάκ.

Ο ίδιος δήλωσε ότι ο Πούτιν προσπαθούσε να αρπάξει την ατζέντα των ειδήσεων από την Ουκρανία με την την ομιλία του λίγο πριν από τη Σύνοδο Κορυφής.

Ο Ποντολιάκ δήλωσε επίσης ότι η Μόσχα προσπαθεί να παρουσιαστεί στον κόσμο, και ιδιαίτερα στις χώρες του «Παγκόσμιου Νότου», ως η πλευρά που ενδιαφέρεται περισσότερο για την ειρήνη.

«Με τη δήλωση του Πούτιν, η Ρωσία εμφανίζεται σαν να μην άρχισε την επίθεση και προτείνει ειρήνη σαν η Ουκρανία να μην τη θέλει», είπε.

Ο Ποντολιάκ τόνισε ότι το Κίεβο θέλει την ειρήνη, αλλά μόνο αν η Ρωσία τιμωρηθεί δίκαια για την επιθετικότητά της και διατηρηθεί η κυριαρχία της Ουκρανίας.

Επιπλέον, ο Ποντολιάκ σημείωσε ότι οι απαιτήσεις του Ρώσου προέδρου «αντιβαίνουν στην κοινή λογική».

Ουκρανία: Επίθεση σε Πούτιν και Ρωσία

«Πρέπει να απαλλαγούμε από αυτές τις ψευδαισθήσεις και να σταματήσουμε να παίρνουμε στα σοβαρά τις προτάσεις της Ρωσίας, οι οποίες είναι αντίθετες με την κοινή λογική», έγραψε ο Ποντολιάκ στο Twitter.

«Δεν υπάρχουν νέες ειρηνευτικές προτάσεις από τη Ρωσία. Το υποκείμενο Πούτιν εξέφρασε απλώς την τυπική επιλογή του επιτιθέμενου, η οποία έχει ήδη ακουστεί πολλές φορές. Το περιεχόμενό της είναι αρκετά συγκεκριμένο, άκρως προσβλητικό για το διεθνές δίκαιο και απολύτως εύγλωττο για την αδυναμία της σημερινής ρωσικής ηγεσίας να αξιολογήσει επαρκώς τις πραγματικότητες», πρόσθεσε.

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA