Μενού
Έκρηξεις στο Ιράν
Θρήνος για τα θύματα των εκρήξεων στο Ιράν | AP Photos / Vahid Salemi
  • Α-
  • Α+

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε –με δημοσίευσή του στην πλατφόρμα μηνυμάτων Telegram– την ευθύνη για τις δύο φονικές εκρήξεις, που σημειώθηκαν χθες (03/01) στο Ιράν, αφήνοντας πίσω τους εκατοντάδες νεκρούς.

Από τις φονικές εκρήξεις έχασαν τη ζωή τους –περίπου– 103 άνθρωποι ενώ τραυματίστηκαν δεκάδες. Το περιστατικό σημειώθηκε σε μια τελετή στο Ιράν στη μνήμη του διοικητή Κασέμ Σολεϊμανί, ο οποίος σκοτώθηκε από ένα αμερικανικό drone το 2020.

Η τζιχαντιστική οργάνωση ανήρτησε μια ανακοίνωση στους λογαριασμούς της στο Telegram και ανέφερε πως δύο από τα μέλη της «πυροδότησαν τη ζώνη τους με εκρηκτικά» εν μέσω «μιας μεγάλης συγκέντρωσης αποστατών, κοντά στον τάφο του ηγέτη τους "Κασέμ Σολεϊμανί" χθες, στο Κερμάν, στο νότιο Ιράν».

Το αυτοαποκαλούμενο Ισλαμικό Κράτος ενέταξε αυτήν την επιχείρηση στο πλαίσιο μιας εκστρατείας την οποία ονόμασε «Σκοτώστε τους παντού όπου τους βρείτε». Λίγα λεπτά πριν από την ανάληψη της ευθύνης, η τζιχαντιστική οργάνωση δημοσίευσε ένα ηχογραφημένο μήνυμα με τη φωνή του εκπροσώπου της, όπου επιβεβαίωνε πως αυτή η εκστρατεία διεξήχθη «ως στήριξη στους μουσουλμάνους όπου κι αν βρίσκονται, ιδίως στην Παλαιστίνη».

Ιράν: Πώς οι εκρήξεις με τους 103 νεκρούς δημιουργούν μεγαλύτερη αστάθεια

Στους 103 ανέρχεται –μέχρι στιγμής– ο απολογισμός των θυμάτων των δύο εκρήξεων που σημειώθηκαν το μεσημέρι της Τετάρτης (03/01) στο Ιράν, στην πόλη Κερμάν, όπου λάμβανε χώρα μνημόσυνο για την τέταρτη επέτειο δολοφονίας του ανώτατου διοικητή των «Φρουρών της Επανάστασης», Κασέμ Σουλεϊμάνι.

Υπενθυμίζεται πως το Sky News –σε άμεση ανάλυσή του και επικαλούμενο διεθνείς αναλυτές– έκανε λόγο πως η επίθεση στην πόλη Κερμάν είχε χαρακτηριστικά επίθεσης του Ισλαμικού Κράτους

Ωστόσο, αρκετοί αναλυτές εντός της χώρας «έδειξαν» ως υπεύθυνο για την εκατόμβη νεκρών το Ισραήλ, μετά την επίθεσή του με μη επανδρωμένο αεροσκάφος στον Λίβανο. 

Ιράν: Οι εκτιμήσεις αναλυτών για την επίθεση

Ειδικότερα, ο τρόπος που εξερράγησαν οι εκρηκτικοί μηχανισμοί στο Ιράν δεν φαίνεται να ταιριάζει στο «προφίλ» του Ισραήλ, όπως εκτιμά το Sky News. Οι εκρήξεις, σύμφωνα με την ίδια ανάλυση, φαίνεται να ανήκουν σε διαφορετική κατηγορία και είναι πιθανότατα έργο μη κρατικού παράγοντα, όπως του Ισλαμικού Κράτους.

Κρίνοντας από την κλίμακα των εκρήξεων, η βομβιστική επίθεση είχε ένα επίπεδο πολυπλοκότητας, αλλά δεν φαίνεται να ξεπερνά τις δεξιότητες πολλών ομάδων που δραστηριοποιούνται στο εσωτερικό της χώρας.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA