Μενού
epithesi sti mosha
Αστυνομικές δυνάμεις στη Μόσχα | AP Photo/Alexander Zemlianichenko
  • Α-
  • Α+

Δύο εφήβους που βοήθησαν δεκάδες άτομα να γλυτώσουν από τα πυρά των ενόπλων στο συγκρότημα όπου έγινε το μακελειό της Παρασκευής (22/03), τίμησαν σήμερα τα σχολεία τους.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, πρόκειται για τους Ισλάμ Καλίλοφ και Αρτιόμ Ντονσκόφ, ηλικίας 15 ετών, συμμαθητές, οι οποίοι έλαβαν ως επιβράβευση του ηρωισμού τους φορητούς υπολογιστές, σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ.

Καθώς εργάζονταν στα βεστιάρια του Crocus City Hall, επέδειξαν παραδειγματική ψυχραιμία, συνοδεύοντας προς την έξοδο ομάδες θεατών.

Σε πλάνα που καταγράφηκαν με τη βοήθεια κινητού τηλεφώνου διακρίνεται ο Ισλάμ Καλίλοφ να τρέχει στην αντίθετη κατεύθυνση από μια σειρά δεκάδων πανικόβλητων ανθρώπων. «Όλοι από εκεί!», φωνάζει επανειλημμένα.

«Για να πούμε την αλήθεια, φοβήθηκα πάρα πολύ», δήλωσε στο ρωσικό ραδιοφωνικό δίκτυο BFM, προσθέτοντας πως επιβεβαίωσε πως κανείς δεν είχε μείνει πίσω προτού φύγει κι ο ίδιος από τον τόπο της τραγωδίας.

«Μας είχαν δείξει πού να στέλνουμε τον κόσμο σε περίπτωση κάποιου συμβάντος. Γνώριζα πού να τους οδηγήσω για να είναι ασφαλείς», εξήγησε ο ίδιος.

Ο συμμαθητής του Αρτιόμ Ντονσκόφ συνόδευσε μια άλλη ομάδα ανθρώπων που αναζητούσε έξοδο διαφυγής από το εσωτερικό του κτιρίου, το οποίο είχε ήδη πιάσει φωτιά.

Ο Ισλάμ Καλίλοφ αναμένεται επίσης να τιμηθεί την 29η Μαρτίου από την Ένωση Μουσουλμάνων της Ρωσίας, μια σημαντική θρησκευτική οργάνωση, υπογραμμίζει το πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Ένας ακόμη ήρωας είναι ένας θεατής που πήγε στη συναυλία με τη σύζυγό του και ο οποίος κατάφερε με τα γυμνά του χέρια να αφοπλίσει έναν από τους δράστες, μπροστά σε πολλούς αυτόπτες μάρτυρες.

Αυτός ο άνδρας, ο οποίος δεν θέλησε να αποκαλύψει το ονοματεπώνυμό του, δήλωσε σε ρωσικά ΜΜΕ ότι πήδηξε πάνω σε έναν από τους δράστες της επίθεσης, ενώ εκείνος γέμιζε ξανά το όπλο του και άρχισε να τον χτυπά στο κεφάλι μαζί με έναν άλλο άνδρα, που έσπευσε να τον βοηθήσει.

Επιπλέον, ένα μέλος της ασφάλειας περιέγραψε στο μέσο Izvestia ότι μπλόκαρε, μαζί με άλλους τρεις άνδρες, μια πόρτα σε έναν διάδρομο, στην οποία πυροβολούσε ένας από τους δράστες, όλα αυτά για να επιτρέψει σε μια ομάδα ανθρώπων που συνόδευε να φύγουν από το σημείο.

Το Κρεμλίνο για τα βασανιστήρια

Το Κρεμλίνο αρνήθηκε σήμερα (25/03) να σχολιάσει την ανάληψη ευθύνης εκ μέρους της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος σχετικά με την πολύνεκρη επίθεση στη Μόσχα, που έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 137 ανθρώπους, όσο η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη, την ώρα που ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει προτάξει από την πλευρά του το σενάριο εμπλοκής της Ουκρανίας, κάτι που το Κίεβο διαψεύδει.

«Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη και η προεδρική διοίκηση θα έκανε λάθος να προβεί σε σχόλια σχετικά με την εξέλιξη της έρευνας. Δεν θα το κάνουμε», διαβεβαίωσε ο εκπρόσωπος τύπου του Ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ. Ο ίδιος είπε πως ο επικεφαλής του ρωσικού κράτους δεν προβλέπει σε αυτή τη φάση να μεταβεί στο Crocus City Hall, τον τόπο όπου εκτυλίχθηκε η τραγωδία.

Επιπλέον, ο εκπρόσωπος τύπου του Κρεμλίνου αρνήθηκε σήμερα να σχολιάσει τις αιτιάσεις περί βασανιστηρίων σε βάρος των υπόπτων της επίθεσης στα προάστια της Μόσχας, οι οποίες διατυπώθηκαν μετά τη δημοσίευση βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και φωτογραφιών όπου διακρίνονται με το πρόσωπο γεμάτο αίματα.

«Δεν θα απαντήσω σε αυτήν την ερώτηση», δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, ερωτηθείς από δημοσιογράφους. Στα πλάνα από τις συλλήψεις τους, τα οποία μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της Ρωσίας, τρείς από τους άνδρες έχουν αίμα στο πρόσωπο.

Σε ένα άλλο βίντεο, που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο και η γνησιότητα του οποίου δεν έχει επιβεβαιωθεί, διακρίνεται ο ένας από τους υπόπτους την ώρα που κάποιο πρόσωπο, που δεν φαίνεται στον φακό, του κόβει το αυτί.

Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας στο δικαστήριο χθες (24/03) το βράδυ, ένας από τους υπόπτους είχε ένα λευκό επίδεσμο στο αυτί του και ένας άλλος έφθασε με αναπηρικό αμαξίδιο κι είχε τα μάτια του κλειστά.

Οι αρχές έχουν ανακοινώσει ότι συνέλαβαν 11 ανθρώπους συνολικά, μεταξύ αυτών οι τέσσερις φερόμενοι ως δράστες, όμως το προφίλ των άλλων υπόπτων δεν είναι σαφές.

Σε ερώτηση δημοσιογράφων σήμερα σχετικά με τους υπόλοιπους 7 συλληφθέντες, ο Ντμίτρι Πεσκόφ δεν απάντησε επικαλούμενος την έρευνα που είναι σε εξέλιξη.
 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA