Έντονες αντιδράσεις στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει προκαλέσει τις τελευταίες ημέρες η απόφαση της Γερμανίας να πραγματοποιήσει «απότομη στροφή» στο Μεταναστευτικό.
Το Βερολίνο αποφάσισε και έθεσε σε ισχύ από τη Δευτέρα (16/9) την επέκταση και αυστηροποίηση των ελέγχων στα σύνορά της για τους επόμενους έξι μήνες.
Μάλιστα, η Γερμανία επαναφέρει το ζήτημα της επιστροφής μεταναστών στις χώρες πρώτης υποδοχής, σενάριο που προκαλεί αναταράξεις στην ΕΕ.
Σύμφωνα με αναλυτές, καταλύτης για την αλλαγή στάσης της Γερμανίας αποτέλεσε η φονική επίθεση στο φεστιβάλ του Ζόλινγκεν.
Ακολούθησε η άνοδος της ακροδεξιάς στην ανατολική Γερμανίας, γεγονός που φαίνεται ότι πυροδότησε τις εξελίξεις.
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, καταργούνται τα κοινωνικά επιδόματα για πρόσφυγες που έχουν πάρει άσυλο, ή έχουν καταγραφεί σε άλλη χώρα - μέλος της ΕΕ.
Η στροφή της χώρας σε ότι έχει να κάνει με μη Γερμανούς, εκτός από έντονες ανησυχίες, ξυπνά δυσάρεστες μνήμες, «εφιάλτες» από το παρελθόν: Τα χρόνια που η οικονομική ύφεση «χρεώθηκε» στους ξένους και ως επί το πλείστον σε εβραϊκής καταγωγής πολίτες.
Μετά την άνοδο των Ναζί στην εξουσία το 1933, ο ρατσισμός έγινε μέρος της επίσημης κρατικής ιδεολογίας. Φυσικά, πίσω από το τυφλό μίσος που έσπειρε ο Χίτλερ στην κοινωνία της πατρίδας του, τα κίνητρα φαίνεται ότι ήταν ξεκάθαρα οικονομικά: Οι επιχειρήσεις Εβραίων άνθιζαν και η εξόντωσή τους, δήθεν για ιδεαλογικούς σκοπούς, ήταν ότι έπρεπε για να καπηλευτούν οι Ναζί τις περιουσίες τους και τις business τους.
Γερμανία: Όταν «έφταιγαν οι Εβραίοι»
Λίγο μετά την άνοδό τους στην εξουσία, οι Ναζί ψήφισαν τον Νόμο για την Αποκατάσταση της Επαγγελματικής Δημόσιας Διοίκησης με τον οποίο απολύθηκαν σχεδόν όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι, που ήταν «μη Άριας» καταγωγής, με ελάχιστες εξαιρέσεις.
Ακολούθησαν οι νόμοι-ντροπή της Νυρεμβέργης το 1935.
Ο πρώτος νόμος γνωστός ως «Νόμος για την Προστασία του Γερμανικού Αίματος και της Γερμανικής Τιμής» απαγόρευε τις σεξουαλικές σχέσεις και τους γάμους μεταξύ ανθρώπων «γερμανικού αίματος» και Εβραίων. Λίγο αργότερα, οι Ναζί επέκτεινε αυτόν τον νόμο για να συμπεριλάβει «Τσιγγάνους, νέγρους ή τα μπάσταρδά τους».
Οι Ναζί πίστευαν ότι η φυλή καθόριζε τα πάντα και διεμήνυσαν στους Γερμανούς πολίτες να έχουν «φυλετική συνείδηση».
Με τον τερματισμό του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την ήττα των Ναζί, αφανίστηκαν από τη Γερμανία οι ισχυρισμοί ότι για τα δεινά της χώρας «φταίνε οι ξένοι».
Άλλωστε, πόλεις όπως το Βερολίνο και το Μόναχο απέκτησαν πολυπολιτισμικό χαρακτήρα και άνθισαν με φόντο μια κοινωνία χωρίς διακρίσεις.
Η άνοδος του ακροδεξιού AfD, ωστόσο, φαίνεται ότι αλλάζει τα δεδομένα και η χώρα πραγματοποιεί μια στροφή, που τρομάζει τους γείτονές της. Ωστόσο, η Ιστορία είναι «εκεί» για να θυμίζει τι μπορεί να συμβεί όταν δεν υπάρχει ανάληψη της ευθύνης και σκοπίμως στοχοποιούνται ομάδες ανθρώπων, που κάποτε ήταν απαραίτητοι για την ανοικοδόμηση της Γερμανία.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.