Μενού
Tanker
Τάνκερ. | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Παραμένει σε καθεστώς ομηρίας από τις ιρανικές αρχές το ελληνόκτητο πλοίο, με σημαία Νήσων Μάρσαλ, St. Nikolas.

Υπενθυμίζεται ότι το Ιράν επιβεβαίωσε πως οι δυνάμεις του κατέλαβαν την Πέμπτη (11/01) το πετρελαιοφόρο στον Κόλπο του Ομάν.

Να σημειωθεί ότι στο πλοίο έκαναν ρεσάλτο ένοπλοι άνδρες με μαύρες στρατιωτικές στολές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αγωνία είναι μεγάλη και για τον 20χρονο Έλληνα δόκιμο πλοίαρχο που βρίσκεται ανάμεσα στο πλήρωμα. Σύμφωνα με τον Alpha, γίνονται ενέργειες από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών για την επιστροφή του δόκιμου.

Σε ανακοίνωσή της, η εταιρεία Empire Navigation Inc σχετικά με το αν κατάφερε να επικοινωνήσει με το τάνκερ ανέφερε χαρακτηριστικά: «Δεν καταφέραμε να αποκαταστήσουμε την άμεσε επικοινωνία με το πλήρωμα από τη στιγμή που το πλοίο κατελήφθη χθες το πρωί, καθώς το σύστημα δορυφορικών επικοινωνιών τέθηκε εκτός λειτουργίας από αυτούς που έκαναν ρεσάλτο».

Πειρατεία: Στο Ιράν το πλοίο

Με βάση την τελευταία γνωστή θέση του σκάφους, το St. Nikolas βρίσκεται αυτή τη στιγμή κοντά στο λιμάνι του Bandar Abass, στο Ιράν.

Κύριο μέλημα και ύψιστη προτεραιότητα της εταιρείας, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε, είναι και θα παραμείνει η ασφάλεια του πληρώματος – 19 ναυτικών συνολικά (18 Φιλιππινέζοι και 1 Έλληνας).

Το πλοίο είχε φορτώσει τις προηγούμενες ημέρες στη Βασόρα (Ιράκ) περίπου 145.000 μετρικών τόνων αργού πετρελαίου με προορισμό την Aliaga (Τουρκία), μέσω της διώρυγας του Σουέζ. Ναυλωτής του πλοίου είναι η εταιρεία Tupras.

Η Empire Navigation, τόνισε ότι ως διαχειριστής του σκάφους έχει ενημερώσει από την πρώτη στιγμή τις αρμόδιες ελληνικές και διεθνείς αρχές και βρίσκεται «σε στενή και συνεχή συνεργασία μαζί τους καθώς και με τις οικογένειες των μελών του πληρώματος».

Υπενθυμίζεται ότι το Πολεμικό Ναυτικό του Ιράν ανέλαβε την ευθύνη για το ρεσάλτο στο τάνκερ ελληνικών συμφερόντων, το οποίο χθες τα ξημερώματα κατελήφθη από ομάδα ενόπλων στον κόλπο του Ομάν.

Πειρατεία: Οι αναφορές στο ιράν

Τα ιρανικά μέσα μετέδωσαν πως το πολεμικό ναυτικό του Ιράν κατέλαβε το αμερικανικό τάνκερ (έτσι χαρακτηρίζουν το ελληνικών συμφερόντων πλοίο) κατόπιν δικαστικής εντολής.

Από περιγραφές προκύπτει ότι περίπου έξι έντοπλοι με μαύρες στολές και μάσκες στρατιωτικού τύπου ακινητοποίησαν το πλήρωμα και το οδήγησαν σε ασφαλές λιμάνι.

Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, καταδίκασε ως «πρωτοφανή», την κατάσχεση του πλοίου από τους Ιρανούς, «ενώ έπλεε νόμιμα σε ύδατα στον Κόλπο του Ομάν».

«Η ιρανική κυβέρνηση θα πρέπει να απελευθερώσει αμέσως το πλοίο και το πλήρωμά του. Αυτές οι προκλητικές και απαράδεκτες ενέργειες πρέπει να σταματήσουν», τόνισε χαρακτηριστικά.

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA