Μενού
  • Α-
  • Α+

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανακοίνωσε σήμερα, Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2023, ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνιστά να αρχίσει η ΕΕ ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία και τη Μολδαβία, καθώς και να χορηγηθεί καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στη Γεωργία».

Για την Αλβανία, στη σχετική έκθεση η Κομισιόν σημείωσε ότι η προφυλάκισή του του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντη Μπελέρη «εγείρει σοβαρές ανησυχίες».

«Σήμερα είναι μια ιστορική μέρα», δήλωσε στην αρχική της τοποθέτηση η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Παρά τις τεράστιες κακουχίες και τραγωδίες από τον πόλεμο της Ρωσίας, που συνεχίζει να αντιμετωπίζει η Ουκρανία, η χώρα μεταρρυθμίζεται βαθιά», τόνισε χαρακτηριστικά στη συνέχεια.

Να σημειωθεί ότι η Ουκρανία, όπως και η Μολδαβία έλαβαν το καθεστώς υποψήφιας χώρας τον Ιούνιο του 2022. Η Επιτροπή είχε θέσει επτά κριτήρια που έπρεπε να πληρούνται για να χορηγηθεί στην Ουκρανία το άνοιγμα ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Ουκρανία: Στον δρόμο της ένταξης

Η πρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε ότι η Ουκρανία ολοκλήρωσε πάνω από το 90% των απαραίτητων βημάτων που πέρυσι είχε ορίσει Επιτροπή.

Η Κομισιόν Επιτροπή πρότεινε να αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις, και συνέστησε να εγκριθεί ένα πλαίσιο διαπραγμάτευσης μόλις η Ουκρανία πραγματοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις. Επ’ αυτού, η Επιτροπή θα υποβάλει έκθεση στο Συμβούλιο έως τον Μάρτιο του 2024.

Μολδαβία: Πράσινο φως

Για τη Μολδαβία – «μια χώρα η οποία υποφέρει από τις συνέπειες του πολέμου στη Ουκρανία» – η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι «αποτελεί αντικείμενο συνεχών προσπαθειών αποσταθεροποίησης κατά της δημοκρατίας της». Η Επιτροπή συνιστά να αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη Μολδαβία και στη συνέχεια να οριστικοποιήσει το διαπραγματευτικό πλαίσιο. Η Επιτροπή θα υποβάλει έκθεση σχετικά με την πρόοδο στο Συμβούλιο έως τον Μάρτιο του 2024.

Γεωργία: Καθεστώς υποψήφιας χώρας

«Σήμερα είναι μέρα γιορτής στη Γεωργία», δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία ωστόσο τόνισε ότι αυτή η χώρα πρέπει ακόμη να προχωρήσει σε «σημαντικές μεταρρυθμίσεις», που αντιστοιχούν στις «φιλοδοξίες της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών της για ένταξη στην ΕΕ». Η Επιτροπή συνιστά τη χορήγηση καθεστώτος υποψήφιας χώρας στη Γεωργία, δεδομένου ότι η κυβέρνηση λαμβάνει σημαντικά μεταρρυθμιστικά βήματα.

Δείτε επίσης:

Οι δισεκατομμυριούχοι της Χαμάς - Παραμυθένιες ζωές και πλούτη στον αθέατο κόσμο της τρομοκρατίας

Πώς έγινε το επεισόδιο με την Κωνσταντοπούλου που δεν ήθελε να κάτσει δίπλα στην Αχτσιόγλου

Ευτράπελο στον «αέρα» της ΕΡΤ: Έμειναν άναυδοι με το «είστε για τον π...»

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA