Μενού
alexei navalny
Υποστηρικτές του Αλεξέι Ναβάλνι με φωτογραφία του | AP Photo/Kin Cheung
  • Α-
  • Α+

Ο πρόσφατος θάνατος του Αλεξέι Ναβάλνι κάτω από αμφισβητούμενες συνθήκες φέρνουν ξανά στην επιφάνεια παρόμοιες περιπτώσεις θανάτων και δολοφονιών κατά τη διάρκεια της 24χρονης διακυβέρνησης του Βλαντίμιρ Πούτιν στη Ρωσία.

Περίεργοι θάνατοι από δηλητηριάσεις, πυροβολισμούς, πτώσεις από παράθυρα και αεροπορικά δυστυχήματα, σημειώθηκαν τα προηγούμενα χρόνια.

Αλεξέι Ναβάλνι

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα The Sun, ο σημαντικότερος ίσως αντίπαλος του Πούτιν, Αλεξέι Ναβάλνι, πέθανε σε ηλικία 47 ετών τον περασμένο μήνα σε φυλακή στη ρωσική Αρκτική, ενώ εξέτιε ποινή κάθειρξης 19 ετών με κατηγορίες για «εξτρεμισμό».

Το σώμα του φέρεται να ήταν γεμάτο μώλωπες, καθώς δυτικοί ηγέτες και μέλη του στρατοπέδου του Ναβάλνι ισχυρίστηκαν ότι δολοφονήθηκε με άμεση εντολή του Πούτιν, κατηγορία που απορρίπτει το Κρεμλίνο.

Ο Ναβάλνι πιστεύεται ότι σκοτώθηκε με μια γροθιά στην καρδιά, αφού αναγκάστηκε να περάσει ώρες σε παγωμένες θερμοκρασίες. Η βάναυση μέθοδος ήταν κάποτε «σήμα κατατεθέν της KGB», ισχυρίζεται ο ιδρυτής του Gulagu.net.

Ένας εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα ισχυρίστηκε τη Δευτέρα ότι η Μόσχα ευθύνεται για τον θάνατο του Ναβάλνι, καθώς είτε σκοτώθηκε στη φυλακή είτε πέθανε από συνθήκες κράτησης που ισοδυναμούσαν με βασανιστήρια, αναφέρει το Reuters.

Ο Δρ Στίβεν Χολ, ειδικός στη ρωσική και μετασοβιετική πολιτική, δήλωσε ότι η απόφαση που οδήγησε στο θάνατο του Ναβάλνι μπορεί να προήλθε από την επιθυμία του Πούτιν να επιβεβαιώσει την κυριαρχία του στην εθνική πολιτική.

Παράλληλα, ο πρώην επικεφαλής του επιτελείου του Ναβάλνι δέχθηκε επίθεση στη Λιθουανία την Τρίτη, με την υπηρεσία πληροφοριών της χώρας να επιρρίπτει την ευθύνη στη Ρωσία.

Η εκπρόσωπος του Ναβάλνι, Kira Yarmysh, δήλωσε σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Ο Λεονίντ Βολκόφ μόλις δέχθηκε επίθεση έξω από το σπίτι του. Κάποιος έσπασε το παράθυρο του αυτοκινήτου και ψέκασε δακρυγόνο στα μάτια του και στη συνέχεια ο επιτιθέμενος άρχισε να χτυπά τον Λεονίντ με ένα σφυρί».

Γιεβγκένι Πριγκόζιν

Ο επικριτής του Πούτιν και επικεφαλής της μισθοφορικής ομάδας Wagner, ο 62χρονος Γιεβγκένι Πριγκόζιν, πέθανε τον περασμένο Αύγουστο σε συντριβή ιδιωτικού αεροσκάφους, σύμφωνα με την ερευνητική επιτροπή της Ρωσίας.

Υπήρξε έμπιστος του Πούτιν, πριν συγκρουστεί με τον πρόεδρο της Ρωσίας και καταλήξει να πραγματοποιήσει εξέγερση τον περασμένο Ιούνιο. Ο Πούτιν κατακεραύνωσε την εξέγερση ως «θανάσιμο πλήγμα» για τη Ρωσία και «μαχαίρι στην πλάτη του λαού μας». Ο Πριγκόζιν πέθανε δύο μήνες ακριβώς μετά την έναρξη της αποτυχημένης ανταρσίας με στόχο τους στρατιωτικούς ηγέτες της Ρωσίας.

Σεργκέι Σκριπάλ

Το 2018, ο πρώην διπλός πράκτορας της Ρωσίας Σεργκέι Σκριπάλ δηλητηριάστηκε από τον νευροπαραλυτικό παράγοντα Novichok στο Σάλσμπερι όπου διέμενε μαζί με την κόρη του Γιούλια.

Ανακαλύφθηκαν αναίσθητοι σε ένα παγκάκι στην πόλη του Wiltshire και πέρασαν εβδομάδες σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο, αλλά επέζησαν.

Ο Πούτιν χαρακτήρισε τον Σκριπάλ «απόβρασμα» και «προδότη της πατρίδας».

Μπορίς Νεμτσόφ

Ένας άλλος αντίπαλος του Ρώσου δεσπότη, ο Μπόρις Νέμτσοφ, πυροβολήθηκε σε μια ομαδική δολοφονία σε μια γέφυρα κοντά στο Κρεμλίνο το 2015, όταν ήταν 55 ετών.

Ο περιφερειακός κυβερνήτης και αναπληρωτής πρωθυπουργός είχε συμβάλει στην καθοδήγηση των διαδηλώσεων κατά της επιστροφής του Πούτιν στην προεδρία από την πρωθυπουργία το 2012 και ήταν αντίθετος στην εμπλοκή της Ρωσίας στον εμφύλιο της Ουκρανίας το 2014.

Ξαφνικοί θάνατοι

Δύο άλλοι επιφανείς Ρώσοι, ο Σεργκέι Μαγκνίτσκι και η Νατάλια Εστεμίροβα, πέθαναν πρόωρα το 2009.

Ο πληροφοριοδότης Μαγκνίτσκι κατήγγειλε μια φερόμενη απάτη ύψους 185 εκατομμυρίων λιρών από Ρώσους φορολογικούς αξιωματούχους και φυλακίστηκε με παρόμοιες κατηγορίες.

Πέθανε πίσω από τα κάγκελα σε ηλικία 37 ετών και η αιτία του θανάτου του θεωρήθηκε ότι ήταν τοξικό σοκ και καρδιακή ανεπάρκεια που προκλήθηκε από παγκρεατίτιδα, η οποία είχε διαγνωστεί από γιατρό της φυλακής αλλά δεν είχε αντιμετωπιστεί.

Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Κρεμλίνου δήλωσε ότι είχε ξυλοκοπηθεί άσχημα πριν από τον θάνατό του.

Το πτώμα της 51χρονης Εστεμίροβα, γνωστής ακτιβίστριας για τα ανθρώπινα δικαιώματα, είχε ανακαλυφθεί τέσσερις μήνες νωρίτερα, με τραύματα από σφαίρες στο κεφάλι και το στήθος, λίγες ώρες μετά την απαγωγή της από το σπίτι της.

Είχε ερευνήσει εκατοντάδες ύποπτες παραβιάσεις δικαιωμάτων στην Τσετσενία, συμπεριλαμβανομένων απαγωγών και δολοφονιών, όταν πέθανε.

Αλεξάντερ Λιτβινένκο

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκρινε το 2021 ότι η Ρωσία ήταν υπεύθυνη για τη «δολοφονία» του Αλεξάντερ Λιτβινένκο στο Ηνωμένο Βασίλειο, αφού βρετανική έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο Πούτιν είχε «πιθανώς» δώσει το πράσινο φως.

Ο Λιτβινένκο πέθανε αφού ήπιε τσάι με ραδιενεργό πολώνιο-210 κατά τη διάρκεια συνάντησης σε ξενοδοχείο με δύο Ρώσους.

Άννα Πολιτκόφσκαγια

Η ερευνητική δημοσιογράφος Άννα Πολιτκόφσκαγια, 48 ετών, δολοφονήθηκε το 2006. Πυροβολήθηκε σε ασανσέρ της πολυκατοικίας της στη Μόσχα, αλλά φέρεται επίσης να δηλητηριάστηκε πριν τη δολοφονία της.

Πέντε άνδρες καταδικάστηκαν το 2014 σε φυλάκιση, εκ των οποίων οι δύο σε ισόβια, για την εμπλοκή τους, αλλά όποιος πλήρωσε τις 150.000 λίρες για τη δολοφονία κατά παραγγελία παραμένει άγνωστος.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA