Μενού
Φόρος τιμής στον Γεβγκένι Πριγκόζιν
Πολίτες αφήνουν λουλούδια αφήνουν λουλούδια για τον Πριγκόζιν | AP Photos / Dmitri Lovetsky
  • Α-
  • Α+

Εκτενές άρθρο της Wall Street Journal δίνει «φως» στις συνθήκες θανάτου του Γεβγκένι Πριγκόζιν τον περασμένο Αύγουστο, του οποίου το αεροσκάφος κατερρίφθη πάνω από τη Μόσχα, αναφέροντας πως ο σύμβουλος και «δεξί χέρι» του Βλαντίμιρ Πούτιν, Νικολάι Πετρούσεφ, έδωσε τη σχετική εντολή.

Το δημοσίευμα του αμερικάνικου μέσου βασίζεται σ' έναν Αμερικανό και έναν Ρώσο πρώην πράκτορα των υπηρεσιών ασφαλείας, τονίζοντας πως ο Νικολάι Πετρούσεφ, γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, φέρεται να ήταν αυτός που έδωσε την εντολή για τη δολοφονία του πρώην επικεφαλής της Wagner.

Το δημοσίευμα, συνεχίζοντας, διευκρινίζει πως ο Πετρούσεφ έβλεπε εδώ και καιρό τον Πριγκόζιν ως κίνδυνο για το Κρεμλίνο, πριν ακόμη την εξέγερση του περασμένου Ιουνίου. Θεωρούσε, δε, πως τόσο ο ίδιος όσο και η παραστρατιωτική οργάνωση είχαν αποκτήσει αρκετή δύναμη εντός της χώρας, και γι' αυτό έκρινε πως έπρεπε να φύγει από τη μέση.

Νικολάι Πετρούσεφ: Οι κινήσεις του μετά την εξέγερση της Wagner

Ο συνεργάτης του Ρώσου προέδρου θεωρείται ένας από τους πιο ισχυρούς άνδρες στη Ρωσία, καταλαμβάνοντας τον τίτλο του δεύτερου πιο ισχυρού πίσω από τον Πούτιν. Η «WSJ» υπογραμμίζει πως ο Πετρούσεφ απογοητεύτηκε ιδιαίτερα μετά την αποτυχημένη εξέγερση του Ιουνίου και τη μετεγκατάσταση του Πριγκόζιν στη Λευκορωσία.

Οι ίδιες πηγές δήλωσαν στο αμερικάνικο μέσο, πως ο σύμβουλος ασφαλείας της Ρωσίας ήταν αποφασισμένος να δει τον Πριγκόζιν «να τιμωρείται», και γι' αυτό το λόγο έστησε σχέδιο για την απομάκρυνσή του, για το οποίο ο Πούτιν φέρεται να μην διαφώνησε.

Μάλιστα, η Wall Street Journal διέψευσε τον ισχυρισμό του Ρώσου προέδρου ότι ο θάνατος του Πριγκόζιν πρόκειται περί «λάθους», υποστηρίζοντας αντ' αυτού ότι μια μικρή βόμβα είχε τοποθετηθεί κάτω από το φτερό του αεροπλάνου του επικεφαλής της Wagner.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA