Μενού
Δυνάμεις ασφαλείας στη Γερμανία
Δυνάμεις ασφαλείας στη Γερμανία | AP Photo/Gero Breloer
  • Α-
  • Α+

Νέα τρομοκρατική απειλή αναδύεται στην Ευρώπη, με τις Αρχές να εξαρθρώσουν αρκετούς τρομοκρατικούς πυρήνες, γράφει η Wall Street Journal, σημειώνοντας πως εγείρονται σοβαροί φόβοι για χτυπήματα σε ευρωπαϊκό έδαφος με αφορμή τον πόλεμο στη Γάζα αλλά και τον παράγοντα Ιράν

Πληροφορίες, που αποκαλύφθηκαν προσφάτως, αναφέρουν πως τον περασμένο Δεκέμβριο, η αστυνομία στην Αυστρία και τη Βοσνία συνέλαβε δύο διαφορετικές ομάδες - γίνεται λόγος για άτομα με καταγωγή από Αφγανιστάν και Συρία - που είχαν στην κατοχή τους όπλα και πολεμοφόδια, μεταξύ των οποίων και Καλάσνικοφ

Οι ερευνητές βρήκαν φωτογραφίες με τους στόχους τους: ήταν στο σύνολό τους εβραϊκοί ή ισραηλινοί, κάτι που δείχνει ότι παρακινήθηκαν από τον πόλεμο του Ισραήλ με τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας. 

Είχε προηγηθεί η σύλληψη, πέρσι, μίας ομάδας υπηκόων Τατζικιστάν, με την υποψία του σχεδιασμού τρομοκρατικών επιθέσεων σε καθεδρικούς ναούς σε Γερμανία και Αυστρία την περίοδο των Χριστουγέννων. Και στις δύο εκκλησίες συρρέουν χιλιάδες πιστοί κατά την εορταστική περίοδο. 

Μόλις τη Δευτέρα (11/3), οι ιταλικές Αρχές ενημέρωσαν πως συνέλαβαν τρεις Παλαιστίνους ως υπόπτους για συμμετοχή στην Ταξιαρχία των μαρτύρων του Al Aqsa, που θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ. Φαίνεται ότι προετοίμαζαν επίθεση κατά πολιτών και στρατιωτικών στόχων στην Ευρώπη, ανέφεραν οι Ιταλοί ερευνητές, που συμπλήρωσαν πως η τρομοκρατική απειλή για τη Γηραιά ήπειρο δεν αυξάνεται απλώς, αλλά ξεπηδά και από νέες κατευθύνσεις.

Ο πόλεμος στη Γάζα, αφορμή για νέα τρομοκρατικά χτυπήματα

Το «κύμα» επιθέσεων από το 2015 και ύστερα, συνήθως, αφορούσε το αυτοαποκαλούμενο Ισλαμικό Κράτος. Πλέον, η απειλή δεν προέρχεται μόνο από το Ισλαμικό Κράτος του Χορασάν, τη διάδοχη οργάνωση του ISIS με έδρα το Αφγανιστάν, αλλά και από το Ιράν και τους πληρεξουσίους του στη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένων της Χεζμπολάχ και της Χαμάς.

Οι μυστικές υπηρεσίες της Γερμανίας προειδοποίησαν πέρσι πως αυτοί - κι άλλοι - τρομοκρατικοί θύλακες κινητοποιήθηκαν από τον πόλεμο στη Γάζα και ότι οι Εβραίοι και τα εβραϊκά ιδρύματα σε όλη την Ευρώπη ήταν μεταξύ των πιθανών στόχων.

Ήδη, οι Γερμανοί έχουν εξαπολύσει εφόδους κατά της Χαμάς και συνεργατών της στη χώρα. Σε Γερμανία και Ολλανδία έχουν συλληφθεί τέσσερα άτομα που φέρεται να λάμβαναν απευθείας εντολές από την ομάδα για να εξαπολύσουν επιθέσεις σε στόχος στο Βερολίνο κι άλλες περιοχές στη δυτική Ευρώπη. Οι γερμανικές Αρχές, μάλιστα, έχουν προειδοποιήσει πως οι τρομοκράτες έχουν κρύψει, εδώ και χρόνια, όπλα σε ευρωπαϊκό έδαφος, αλλά οι ύποπτοι δεν αποκάλυψαν τις τοποθεσίες. 

Η Χαμάς, η Χεζμπολάχ και προσκείμενες, σε αυτές, ευρωπαϊκές ομάδες χρησιμοποίησαν τον πόλεμο στη Γάζα για προπαγάνδα, στρατολόγηση και συγκέντρωση χρημάτων, δήλωσαν Γερμανοί αξιωματούχοι ασφαλείας. Χαρακτηριστικό πως οι δωρεές από ιδιώτες έχουν εκτοξευθεί μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ. Οι ομάδες έχουν, επίσης, αυξήσει τη διαδικτυακή τους παρουσία και ενθαρρύνουν διαδηλώσεις κατά του πολέμου στη Γάζα σε ευρωπαϊκές πόλεις.

Παρατηρείται, επίσης, ότι πλην των παραπάνω, οι ομάδες στρέφονται και στη σχεδίαση δολοφονιών και δολιοφθορών στην Ευρώπη, με εβραϊκούς και ισραηλινούς στόχους. 

Φόβοι και για τον ρόλο του Ιράν 

Ταυτόχρονα, η υπόθεση των υπόπτων από το Τατζικιστάν εγείρει ανησυχίες ότι τρομοκρατικές ομάδες, συμπεριλαμβανομένου του Ιράν και των εντολοδόχων του, χρησιμοποιούν και πάλι την εισροή προσφύγων στην ευρωπαϊκή ήπειρο για να διεισδύσουν στην περιοχή. Οι περισσότεροι από τους τρομοκράτες του ISIS, που χτύπησαν το Παρίσι το 2015, έφτασαν από τη Συρία και το Ιράκ προσποιούμενοι τους πρόσφυγες.

Τον περασμένο Νοέμβριο, οι γερμανικές Αρχές πραγματοποίησαν έφοδο στο Ισλαμικό Κέντρο του Αμβούργου κι άλλες οργανώσεις στην πόλη, με την υποψία ότι υποστήριζαν τη Χεζμπολάχ, την οποία η χώρα θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση.

Το Κέντρο, το οποίο διαχειρίζεται το τζαμί Ιμάμ Αλί, είναι μία από τις «σημαντικότερες αντιπροσωπείες του Ιράν στη Γερμανία και σημαντική πηγή ιρανικής προπαγάνδας στην Ευρώπη», σύμφωνα με έκθεση των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών που δημοσιεύθηκε πέρυσι. 

Σε ανακοίνωσή του, το Κέντρο ανέφερε ότι συνεργάζεται με τους ερευνητές και εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι υποψίες θα διαψευστούν.

Το Ιράν έχει ιστορικό στοχοποίησης αντιφρονούντων και αντιπάλων του στο εξωτερικό. Προσφάτως, η Τεχεράνη έχει βάλει στο στόχαστρό της Εβραίους που διαμένουν στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Τον Δεκέμβριο, ενδεικτικά, ένας Γερμανοϊρανός καταδικάστηκε από γερμανικό δικαστήριο σε σχεδόν τρία χρόνια φυλάκιση επειδή επιχείρησε να ανατινάξει συναγωγή στην πόλη Μπόχουμ, λειτουργώντας για λογαριασμό της ιρανικής κυβέρνησης.

Στα τέλη του 2021, η Τεχεράνη έστειλε στη Σουηδία δύο πράκτορες, που εμφανίζονταν ως παντρεμένο ζευγάρι προσφύγων, ώστε να δολοφονήσουν τρεις επιφανείς Εβραίους αξιωματούχους, όπως αποκάλυψαν φέτος οι σουηδικές Αρχές. Εικάζεται ότι το ζευγάρι ήταν αδρανείς πράκτορες του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης, μιας ιρανικής στρατιωτικής ομάδας που έχει χαρακτηριστεί ως τρομοκρατική οργάνωση στις ΗΠΑ.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA