Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο εφιάλτης των άδειων ρεζερβουάρ καλά κρατεί! Σε απόγνωση συνεχίζουν να βρίσκονται χιλιάδες οδηγοί, αλλά και τα νοικοκυριά με την τιμή της αμόλυβδης βενζίνης να έχει ξεπεράσει πλέον τα 2 ευρώ ανά λίτρο και σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων, Γιώργο Ασμάτογλου, να κινδυνεύει να εκτιναχθεί ακόμη και στα 2,5 ευρώ εντός Αττικής μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας, όπως είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στον ΑΝΤ1. 

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία που είχε ως αποτέλεσμα τις κυρώσεις από τις ευρωπαϊκές χώρες στη Μόσχα, αλλά και το εμπάργκο που ανακοίνωσε την Τρίτη ο πρόεδρος Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, Τζο Μπάιντεν και η Βρετανία στο πετρέλαιο της Ρωσίας, φέρνουν περαιτέρω αυξήσεις στα καύσιμα. Με αυτά τα δεδομένα, όπως αναφέρουν στα τηλεοπτικά ρεπορτάζ, Ελληνες πολίτες σύντομα θα επιβιβάζονται 3 και 4 άτομα μαζί στο ίδιο αυτοκίνητο προκειμένου να μοιραστούν το δυσβάσταχτο κόστος των καυσίμων!

Διαβάστε ακόμη: Βενζίνη: 2,5 ευρώ πωλείται στους Φούρνους - «Φωτιά» οι τιμές και για το πετρέλαιο θέρμανσης στα νησιά

«Με αυτές τις τιμές... τελειώσαμε. Δεν υπάρχει περιθώριο χρήσης του αυτοκινήτου με τη βενζίνη να ξεπερνάει τα δύο ευρώ το λίτρο μέσα στην Αττική», αναφέρουν οδηγοί έξω από βενζινάδικα με την αντλία πια να απομακρύνεται σταδιακά από τα ρεζερβουάρ των αυτοκινήτων. Μάλιστα δεν είναι λίγοι αυτοί που ψάχνουν ή στρέφονται σε εναλλακτικούς τρόπους για να πάνε στη δουλειά τους, αφού το ένα αυτοκίνητο ανά οδηγό μοιάζει πια με ουτοπία. 

Μόνο τρεις νομοί είχαν κάτω από 2 ευρώ / λίτρο αμόλυβδης

Είναι χαρακτηριστικό πως την Τετάρτη (9/3) μόνο σε τρεις νομούς της Ελλάδας η μέση τιμή της βενζίνης ήταν κάτω από 2 ευρώ το λίτρο! Πανελλαδικά, η μέση τιμή της αμόλυβδης αγγίζει τα 2,031 ευρώ, του πετρελαίου κίνησης τα 1,836 ευρώ και του πετρελαίου θέρμανσης τα 1,486 ευρώ.  Ωστόσο, στους νομούς Λέσβου, Σερρών, και Πέλλας, οι μέσες τιμές της βενζίνης ήταν κάτω από 2 ευρώ σύμφωνα με στοιχεία του παρατηρητηρίου τιμών.

Με το πρόβλημα να γίνεται καθημερινά όλο και πιο έντονο, κρίσιμη θεωρείται η Σύνοδος Κορυφής που θα γίνει την Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βερσαλλίες με την Κομισιόν να έχει θέσει το ζήτημα της Ενεργειακής Κρίσης στην πρώτη γραμμή. Εξάλλου, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι η ώρα της ευρωπαϊκής πολιτικής και των τολμηρών μέτρων ενάντια στην ακρίβεια των καυσίμων. 

Μεγάλη απόκλιση στην τιμή σε Ελλάδα και Κύπρο

Στην Κύπρο η τιμή της αμόλυβδης παραμένει στα 1,37 ευρώ το λίτρο και η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης στα 0,96 ευρώ το λίτρο. Στη χώρα μας αντίθετα ελάχιστα είναι τα πρατήρια που έχουν την τιμή της αμόλυβδης σήμερα ακόμη ελάχιστα κάτω από τα 2 ευρώ. Στην ερώτηση γιατί υπάρχει αυτή η μεγάλη απόκλιση στις τιμές των καυσίμων σε Ελλάδα και Κύπρο, η πρόεδρος της Ενωσης Βενζινοπωλών Αττικής Μαρία Ζάγκα μιλώντας στην ΕΡΤ, απάντησε ότι εκεί έχουν πολύ μικρό ΕΦΚ και πολύ μικρότερο ΦΠΑ.

Σχετικά με την αυξημένη τιμή των καυσίμων που υπάρχει στα νησιά και που έχει να κάνει με το κόστος των μεταφορικών, η κυρία Ζάγκα κατήγγειλε ότι ενώ υπάρχει ειδικό Ταμείο Μεταφορικών που πληρώνουμε όλοι για τα μεταφορικά, οι εκάστοτε κυβερνήσεις δεν τα αποδίδουν στους πρατηριούχους που τα δικαιούνται στα νησιά αλλά τα βάζουν στον προϋπολογισμό.

Ξαφνική «βουτιά» τιμών σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο

Στο μεταξύ, το πετρέλαιο κινούνταν ήδη χαμηλότερα την Τετάρτη μετά από ένα ράλι σε υψηλά 10 ετών, καθώς οι φόβοι ορισμένων επενδυτών για διακοπή του ρωσικού εφοδιασμού μετριάστηκαν και ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας δήλωσε ότι θα μπορούσε να υπάρξει περαιτέρω αξιοποίηση των στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου.

Οι τιμές έφτασαν να καταγράφουν απώλειες πάνω από 12% μετά την αναφορά των Financial Times ότι ο Γιούσεφ αλ-Οτάιμπα, πρεσβευτής των Η.Α.Ε. στην Ουάσιγκτον, τόνισε ότι η χώρα τάσσεται υπέρ της αύξησης της παραγωγής. «Αυτό δεν είναι κάτι αμελητέο. Μπορούν πιθανώς να φέρουν περίπου 800.000 βαρέλια στην αγορά πολύ γρήγορα, ακόμη και αμέσως, καλύπτοντας το ένα έβδομο περίπου της ρωσικής προσφοράς» είπε χαρακτηριστικά ένας αναλυτής στη Mizuho.

Η τιμή του συμβολαίου του πετρελαίου Brent υποχώρησε το βράδυ κατά 11,35% στα 113,46 δολάρια το βαρέλι, ενώ η τιμή του συμβολαίου της αμερικανικής ποικιλίας του αργού υποχώρησε 12% στα 108 δολάρια το βαρέλι. Την ίδια ώρα, μεγάλη πτώση κατέγραψε και το φυσικό αέριο, υποχωρώντας κατά περίπου 30% σε σχέση με την Τρίτη, κλείνοντας στα 149,5 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA