Μενού
  • Α-
  • Α+

Η ξέφρενη πορεία του πετρελαίου κίνησης στην Ελλάδα συνεχίζεται με το καύσιμο να ανταγωνίζεται πλέον στα ίσια την τιμή της αμόλυβδης. Το πετρέλαιο κίνησης γραφεί μέγιστη τιμή 2.169€ στην Αττική και την αμόλυβδη 2.299€ Σε μία μέση μηνιαία κατανάλωση για αποστάσεις 1.200 χιλιομέτρων 72 λίτρων, με 6 λίτρα στα 100 χλμ. αυτό σημαίνει πως σήμερα ένας κάτοχος ντίζελ οχήματος θα πληρώσει 156.16€ όταν πριν από έναν χρόνο με 1,407€ το λίτρο θα γέμιζε με 101.30€. Το επιπλέον κόστος τον χρόνο φτάνει έναν μισθό με επιβάρυνση 660€. Ως λύση οι καταναλωτές δεν έχουν άλλη από το να περιορίσουν τις μετακινήσεις. Αυτό όμως δεν ισχύει στα επαγγελματικά οχήματα.

Διαβάστε ακόμη: Καλάθι νοικοκυράς: Λίστα με τα 50 προϊόντα στο e-katanalotis

Το... ντέρμπι τιμών αμόλυβδης πετρελαίου κίνησης φαίνεται ανάγλυφα στις τιμές σε όλες τις περιοχές της χώρας. Στο Αγρίνιο, η μέση τιμής της αμόλυβδης είναι στα 2.027€ και το ντίζελ στα 1.991€. Στη Λάρισα η αμόλυβδη στα 1.967€ και το ντίζελ στα 1.932€ και στη Θεσσαλονίκη η αμόλυβδη στα 1.961€ και το ντίζελ στα 1.967€.

«Ράλι» στις τιμές, πάνω από 100 ευρώ το βαρέλι

Με το ράλι τιμών στην τιμή του πετρελαίου, ο φόβος των καταναλωτών είναι πού θα κάτσει η μπίλια στην τιμή εκκίνησης. Η διάθεσή του ξεκινάει στις 15 Οκτωβρίου με την τιμή να διαμορφώνεται με τα τωρινά δεδομένα στο 1.50 με 1.60 ευρώ. Αυτή η τιμή όμως είναι απαγορευτική για πολλά νοικοκυριά που ήδη ψάχνουν εναλλακτικούς τρόπους να ζεσταθούν.

Η Goldman Sachs έσπευσε να αναθεωρήσει τις προβλέψεις για τις τιμές του πετρελαίου θέρμανσης, «βλέποντας» αύξηση του Brent στα 104 δολάρια ανά βαρέλι το 2022. Ετσι, συνέχεια στο ανοδικό κρεσέντο δίνει η τιμή του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, καθώς η απόφαση των χωρών - μελών του OPEC+ να περικόψει σκόπιμα την παραγωγή κατά 2 εκατ. βαρέλια ημερησίως κλιμακώνει τις πιέσεις στα επίπεδα της προσφοράς. Αποτέλεσμα είναι τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ να αυξάνονται κατά 1,10% και να διαμορφώνονται στα 89,42 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη να ενισχύονται κατά +1,11% και τα 95,47 δολάρια ανά βαρέλι. Πρόκειται για τα υψηλότερα επίπεδα από τις 14 Σεπτεμβρίου.  

Μείωση κατά 2 εκατ. βαρέλια

Η απόφαση των κρατών του OPEC και των συμμάχων τους, δηλαδή της Ρωσίας (μαζί απαρτίζουν τον OPEC+), αναμφίβολα, διαδραματίζει καταλυτικό ρόλο στην ανοδική κίνηση των τιμών του «μαύρου χρυσού», καθώς η μείωση κατά 2 εκατ. βαρέλια είναι η μεγαλύτερη από το 2020. Ας σημειωθεί ότι η κίνηση του OPEC+, η οποία αποσκοπεί στη σκόπιμη αύξηση των τιμών και κατ’ επέκταση των εσόδων από τις πωλήσεις πετρελαίου, έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση των ΗΠΑ, η οποία φοβάται ένα νέο κύμα ανατιμήσεων σε μια σειρά προϊόντων.  

Η Goldman Sachs, κατόπιν όλων των παραπάνω, έσπευσε να αναθεωρήσει τις προβλέψεις για τις τιμές του πετρελαίου, «βλέποντας» αύξηση του Brent στα 104 δολάρια ανά βαρέλι το 2022 και στα 110 δολάρια ανά βαρέλι το 2023. Σύμφωνα με στοιχεία του πρακτορείου Bloomberg, κατά τη διάρκεια της τρέχουσας εβδομάδας οι τιμές του πετρελαίου έχουν καταγράψει σωρευτική άνοδο της τάξης του 11% -η υψηλότερη εβδομαδιαία μεταβολή από την άνοιξη. Και όλα αυτά, μάλιστα, παρά το γεγονός ότι οι traders φοβούνται τον κίνδυνο μείωσης της ζήτησης, ως απόρροια της επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας και ιδίως της κινεζικής, η οποία αποτελεί τον Νο.1 εισαγωγέα πετρελαίου διεθνώς. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA