Μενού
Σπίτια στην Αθήνα
Ακίνητα στην Αθήνα | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb είναι από τις δραστηριότητες που στοχοποιούνται από το κράτος και κάθε χρόνο ενεργοποιούνται όλο και περισσότεροι ελεγκτικοί μηχανισμοί προκειμένου να εντοπίζονται οι παραβάτες.

Πώς γίνεται ο έλεγχος

Οι έλεγχοι πραγματοποιούνται με αλγόριθμους οι οποίοι πρωτίστως εντοπίζουν ποιοι είναι εκείνοι που εισπράττουν χρήματα από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις. Πώς γίνεται αυτό; Η απάντηση είναι απλή.

Πλέον οι πλατφόρμες τύπου Airbnb, οι οποίες είναι υποχρεωμένες να δημοσιεύουν τα στοιχεία των χρηστών τους στο κράτος, έχουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία (όπως το ΑΦΜ) όσων ενοικιάζουν την κατοικία τους, με αποτέλεσμα το κράτος να μπορεί να τους εντοπίσει.

Στη συνέχεια αφού εντοπιστούν οι διαχειριστές των ακινήτων γίνεται μία διασταύρωση στα στοιχεία τους προκειμένου να ελεγχθεί εάν έχουν εφαρμόσει τη φορολογική νομοθεσία για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Με τις διασταυρώσεις αυτές εξετάζεται εάν έχει εκδοθεί ΑΜΑ (Αριθμός Μητρώου Ακινήτου) για τα διαμερίσματα/κατοικίες που ενοικιάζονται βραχυχρόνια, εάν έχουν δηλωθεί όλες οι μισθώσεις στην πλατφόρμα της βραχυχρόνιας διαμονής της ΑΑΔΕ και επίσης εάν τα χρήματα που έχουν πιστωθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων έχουν δηλωθεί και στις φορολογικές τους δηλώσεις.

Το πρόστιμο μπορεί να φτάσει τις 5.000€ έως και τις 20.000€, για τη μη έκδοση ΑΜΑ ή τη μη εμφανή αναγραφή του στις ψηφιακές πλατφόρμες. Επίσης, σε περίπτωση ανακριβούς δήλωσης δεδομένων μίας μίσθωσης στην πλατφόρμα βραχυχρόνιας διαμονής, το πρόστιμο μπορεί να είναι ίσο με το διπλάσιο του ποσού που εισπράχθηκε.

Τέλος, σε περίπτωση που διαπιστωθεί μη δήλωση εισοδημάτων στην φορολογική δήλωση τότε ακολουθεί πλήρης φορολογικός έλεγχος για τους παραβάτες.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA