Μενού
mondelez
Τα γραφεία της εταιρείας Mondelez. | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Γιγαντιαίο πρόστιμο ύψους 337,5 εκατομμυρίων ευρώ επέβαλαν οι ρυθμιστικές αρχές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Mondelez International για παρεμπόδιση του διασυνοριακού εμπορίου σοκολάτας, μπισκότων και προϊόντων καφέ μεταξύ χωρών της ΕΕ.

Η Mondelez είναι η εταιρεία κολοσσός που παράγει το διάσημο μπισκότο Oreo, όπως σημειώνει το πρακτορείο Reuters, ενώ τον Μάιο του 2021, εξαγόρασε την Chipita για 2 δισεκατομμύρια ευρώ. Η συναλλαγή ολοκληρώθηκε στις 3 Ιανουαρίου 2022.

Η Chipita είναι κορυφαία ελληνική εταιρεία με σνακ που ιδρύθηκε το 1973 και από το 2016 λειτουργεί σε 56 χώρες.

Η Επιτροπή σημείωσε ότι η Mondelez είχε συμμετάσχει σε αντιανταγωνιστικές συμφωνίες και «καταχράστηκε τη δεσπόζουσα θέση της κατά παράβαση της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας της ΕΕ».

Το πρόστιμο της εταιρείας μειώθηκε κατά 15% αφού αναγνώρισε τις παρατυπίες, που καταλογίστηκαν.

Mondelez: Οι αντιδράσεις για το πρόστιμο

«Είμαστε αποφασισμένοι να υποστηρίξουμε τις θεμελιώδεις ελευθερίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να διασφαλίσουμε ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες έχουν πρόσβαση στη μεγαλύτερη δυνατή ποικιλία προϊόντων, στις χαμηλότερες τιμές που μπορεί να προσφέρει η αγορά», είπε η επικεφαλής της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας της ΕΕ, Μαργκρέτε Βεστάγκερ.

Από τη μεριά της, η Mondelez ανακοίνωσε ότι η υπόθεση αφορούσε «μεμονωμένα περιστατικά, τα περισσότερα από τα οποία σταμάτησαν ή διορθώθηκαν πολύ πριν από την έρευνα της Επιτροπής».

«Αυτό το ζήτημα δεν αντιπροσωπεύει το ποιοι είμαστε και την ισχυρή κουλτούρα συμμόρφωσης για την οποία αγωνιζόμαστε», δήλωσε χαρακτηριστικά εκπρόσωπος της Mondelez.

Η Επιτροπή σημείωσε επίσης ότι η Mondelez περιόρισε τις περιοχές ή τους πελάτες στις οποίες επτά πελάτες χονδρικής μπορούσαν να μεταπωλήσουν τα προϊόντα της μεταξύ 2012 και 2019 και επίσης εμπόδισε 10 αποκλειστικούς διανομείς σε ορισμένες χώρες της ΕΕ να απαντήσουν σε αιτήματα πώλησης από πελάτες σε άλλες χώρες της ΕΕ μεταξύ 2006 και 2020.

Σύμφωνα με το Reuters, μεταξύ 2015 και 2019, η εταιρεία αρνήθηκε επίσης να προμηθεύσει έναν πελάτη της στη Γερμανία, ενώ κατηγορείται και για τις πρακτικές της στην ολλανδική αγορά.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA