Μενού
  • Α-
  • Α+

«Και πυροσβέστης και επιτελικός. Συνεχώς παρών». Η προ 20ημέρου απάντηση του τέως υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ περί «εξαφανισμένου» υπουργού εν μέσω των καταστροφικών πυρκαγιών δεν απέτρεψε την προδιαγεγραμμένη απομάκρυνσή του από το κυβερνητικό σχήμα. Είναι σαφές ότι οι ευθύνες για τον αφανισμό 1,3 εκατ. στρεμμάτων γης από τον πύρινο εφιάλτη προσωποποιήθηκαν, όπως άλλωστε είχε προαναγγείλει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

Διαβάστε ακόμη: Νέα κυβέρνηση - Ανασχηματισμός: Τέλος ο Χρυσοχοΐδης, στο Υγείας ο Πλεύρης, υφυπουργός Αμυνας ο Χαρδαλιάς

Οι καταγεγραμμένες αστοχίες και η ανεπάρκεια που επέδειξε σε ορισμένες περιπτώσεις ο κρατικός μηχανισμός στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών αλλά κυρίως η ολοκληρωτική καταστροφή στην Εύβοια και οι βαθιές πληγές που άφησαν πίσω τους οι φλόγες σε Αττική, Ηλεία και Αρκαδία, παρά τις υπαρκτές πρωτοφανείς συνθήκες λόγω της κλιματικής αλλαγής, ήταν καθοριστικές για την αλλαγή της ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης όμως καθ' όλη τη διετή θητεία του στην Κατεχάκη επί κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας υπήρξε αποδέκτης έντονων  αντιπολιτευτικών αλλά και εσωκομματικών πυρών με αφορμή τους χειρισμούς του στην άσκηση της πολιτικής στον ευαίσθητο τομέα της δημόσιας ασφάλειας. Σε κάθε περίπτωση, η επιτυχημένη αντιμετώπιση εκ μέρους της Ελληνικής Αστυνομίας της εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού από την Τουρκία τον Μάρτιο του 2020 και η πάταξη της παραβατικότητας στα Εξάρχεια δεν αποδείχτηκαν αρκετά, ώστε να εξασφαλίσουν την παραμονή του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στο νέο υπουργικό συμβούλιο, με το οποίο η κυβέρνηση θα πορευτεί από εδώ και στο εξής.

Καταστροφικές πυρκαγιές και 1,3 εκατ. στρέμματα στάχτη 

Εκ των πραγμάτων το μέγεθος της καταστροφής του φυσικού πλούτου της χώρας από τις φωτιές το φετινό καλοκαίρι δεν άφηνε κανένα περιθώριο πολιτικής διαχείρισης. Παρά το γεγονός ότι ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης υπήρξε προσωπική επιλογή του πρωθυπουργού για τη θέση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη και σε γενικές γραμμές το Μέγαρο Μαξίμου τον θεωρεί ως επιτυχημένο στο έργο, που του ανατέθηκε με τον σχηματισμό της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας στις 8 Ιουλίου 2019, η αποχώρησή του θεωρούνταν λίγο πολύ ως μονόδρομος δεδομένου ότι ο ίδιος είχε την αντικειμενική ευθύνη ολόκληρου του κρατικού μηχανισμού, που ενεπλάκη στις πυρκαγιές, ως προϊστάμενος υπουργός. Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του προσωπικού των Σωμάτων Ασφαλείας και την προετοιμασία, που είχε πραγματοποιηθεί για την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο, η καταστροφή τελικώς δεν αποφεύχθηκε. 

Η διαχείριση των πυρκαγιών ανέδειξε έλλειμμα συντονισμού, που καταλογίστηκε από πολλές πλευρές αλλά κυρίως από τους κατοίκους των περιοχών, που επλήγησαν, στο υπουργείο και ειδικότερα στο Πυροσβεστικό Σώμα. Η ηγεσία της Πυροσβεστικής βρέθηκε στο στόχαστρο σφοδρής κριτικής με το Μέγαρο Μαξίμου να εντοπίζει σοβαρές ανεπάρκειες στον στρατηγικό σχεδιασμό αντιμετώπισης της έκτακτης κατάστασης. Η μεγάλη αναζωπύρωση της φωτιάς στη Βαρυμπόμπη και οι τεράστιες διαστάσεις, που έλαβε τάχιστα απειλώντας τον οικιστικό ιστό της πρωτεύουσας αποτελεί το καίριο στρατηγικό λάθος, που χρεώνεται στην ηγεσία της Πυροσβεστικής, καθώς κράτησε τον κύριο όγκο των δυνάμεων πυρόσβεσης στην Αττική με αποτέλεσμα η Εύβοια να μείνει ουσιαστικά απροστάτευτη από τις πύρινες φλόγες, που κατέκαψαν το βόρειο τμήμα του νησιού. 

Στο πλαίσιο αυτό, η επιλογή της φυσικής ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος και η αναβάθμιση προσώπων επί υπουργίας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, που είχαν άμεση εμπλοκή με την αντιμετώπιση της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι τον Ιούλιο του 2018, αποτέλεσε το βασικό αντιπολιτευτικό επιχείρημα περί ελλειμματικής διαχείρισης. Η υπόθεση αυτή έφερε σε δύσκολη θέση συνολικά την κυβέρνηση καθώς βρέθηκε στη θέση να απαντά ότι ο αρχηγός του Σώματος Στέφανος Κολοκούρης είχε προαχθεί δύο φορές επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ μετά το Μάτι πριν η Νέα Δημοκρατία από πρώτο υπαρχηγό τον κάνει αρχηγό της Πυροσβεστικής

Φαινόμενα αστυνομικής βίας, που «θάμπωσαν» την εικόνα  της ΕΛ.ΑΣ

Κατά τη διάρκεια της εξέλιξης της πανδημίας στην χώρα μας, η ΕΛ.ΑΣ κλήθηκε να αναλάβει το πολύ σημαντικό έργο της εφαρμογής των αυστηρών περιοριστικών μέτρων. Εντατικοί έλεγχοι σε όλη την επικράτεια, που από κάποιες πλευρές χαρακτηρίστηκαν «αστυνομοκρατία», και επιβολή προστίμων συνέβαλαν την τήρηση πρωτόγνωρων μέτρων από την πλειοψηφία της κοινωνίας. Μέχρι τον Μάρτιο του 2021 όταν τα γνωστά γεγονότα αστυνομικής βίας, που εκτυλίχθηκαν στην πλατεία της Νέας Σμύρνης, έπληξαν την εικόνα της κυβέρνησης αλλά και το προφίλ της Ελληνικής Αστυνομίας. Το συγκεκριμένο περιστατικό και οι καταγγελίες περί αστυνομικής αυθαιρεσίας και υπέρμετρης βίας, που το συνόδευσαν, ύστερα από 5 μήνες lockdown είχαν έντονο αντίκτυπο στην κοινωνία, που ήδη είχε ξεπεράσει τις αντοχές της από την παρατεταμένη καραντίνα.   

Υποθέσεις βαριάς εγκληματικότητας και ειδεχθείς δολοφονίες 

Το κλίμα για τον κ. Χρυσοχοϊδη αναφορικά με το πεδίο των αρμοδιοτήτων του είχε βαρύνει από τον περασμένο Ιούνιο με αφορμή τα αλλεπάλληλα κρούσματα βαριάς εγκληματικότητας και οι υποθέσεις δολοφονιών, που έλαβαν μεγάλη δημοσιότητα λόγω του ειδεχθούς χαρακτήρα τους. Η δυναμική των γεγονότων αυτών, επισκίασαν τη βελτίωση των δεικτών εγκληματικότητας κατά τα τελευταία δύο χρόνια, αυξάνοντας το αίσθημα ανασφάλειας των πολιτών. Χαρακτηριστική της δυσαρέσκειας στους κόλπους του κυβερνητικού επιτελείου και της δυσφορίας, που καταγράφονταν στις τάξεις της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, προς το πρόσωπο του κ. Χρυσοχοΐδη, την περίοδο εκείνη ήταν η στάση του στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού και υπουργού Επικρατείας Ακη Σκέρτσο, ο οποίος είχε αφήσει ακάλυπτο τον τέως υπουργό Πολιτικής Προστασίας έναντι της έντονης κριτική της αντιπολίτευσης σημειώνοντας με νόημα ότι «όλοι οι υπουργοί έχουν την εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού μέχρι να υπάρξει κάποια αλλαγή». 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA