Μενού
  • Α-
  • Α+

Την επιβεβαίωση του στρατηγικού και αυτοτελούς χαρακτήρα των σχέσεων της Ελλάδας με το Ισραήλ, την ενίσχυση της συνεργασίας και σε τομείς, όπως η πανδημία, η υψηλή τεχνολογία και η κλιματική αλλαγή, καθώς και τη συμβολή του τριμερούς σχήματος συνεργασίας Ελλάδας - Ισραήλ - Κύπρου στην ειρήνη, τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή, αναμένεται να επιβεβαιώσει η επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Ισραήλ σήμερα το πρωί. 

Διαβάστε ακόμη: Μητσοτάκης στο CNN: Μόνη λύση ο υποχρεωτικός εμβολιασμός - Δεν μου αρέσουν τα υποχρεωτικά μέτρα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει τις πρώτες του επαφές με τον νέο πρωθυπουργό του Ισραήλ Ναφτάλι Μπένετ και με τον νέο Πρόεδρο του Ισραήλ Ιτσχάκ Χέρτζογκ. Ταυτόχρονα, θα πραγματοποιηθεί η τριμερής Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ με τη συμμετοχή και του Νίκου Αναστασιάδη. Ενδεικτικό της σημασίας που αποδίδει η ισραηλινή πλευρά στον στρατηγικό ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή και στην τριμερή συνεργασία και με τη συμμετοχή της Κύπρου είναι το γεγονός ότι παρόλο που το Ισραήλ ακύρωσε όλες τις επίσημες επισκέψεις για τις επόμενες δύο εβδομάδες λόγω της μετάλλαξης Όμικρον, θα πραγματοποιηθούν με προσωπική απόφαση του Ισραηλινού πρωθυπουργού.

Η Τριμερής Σύνοδος θα αποτελέσει ευκαιρία για  ανασκόπηση των τελευταίων εξελίξεων στην περιοχή και των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι τρεις χώρες, συμπεριλαμβανομένου του αποσταθεροποιητικού ρόλου της Τουρκίας, αλλά και για περαιτέρω ενίσχυση της ήδη στενής συνεργασίας. Κατά την Τριμερή οι τρεις ηγέτες θα υιοθετήσουν Κοινή Διακήρυξη που θα αφορά και τη συμπόρευσή τους, καθώς και τη σημασία του σχήματος  3+1 με τη συμμετοχή των ΗΠΑ.

Ραντεβού στο Σότσι

Αμέσως μετά το Ισραήλ, ο κ. Μητσοτάκης θα βρεθεί στο θέρετρο του Σότσι για να συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν. Είναι η πρώτη συνάντηση των δύο ηγετών μετά την εκλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη, καθώς η προγραμματισμένη για τις 25 Μαρτίου 2021 επίσκεψη του Βλαντίμιρ Πούτιν στην Αθήνα για την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση ακυρώθηκε λόγω πανδημίας.

Οι δύο ηγέτες θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν για όλο το φάσμα των διμερών σχέσεων, με έμφαση στην ενεργειακή συνεργασία, καθώς και στη συνεργασία στους τομείς της Παιδείας και του Πολιτισμού (υπενθυμίζεται ότι το 2021 είναι έτος Ιστορίας Ελλάδας - Ρωσίας) και να ανταλλάξουν απόψεις για τις διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις. Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία, εκτός από μια χώρα που συνδέεται με την Ελλάδα με ιστορικούς δεσμούς φιλίας, είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με βαρύνοντα ρόλο, ενώ η Μόσχα έχει επανειλημμένα διαμηνύσει την προσήλωσή της στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

Σταθερή είναι η θέση της Μόσχας και για το Κυπριακό, όπου στηρίζει μια λύση βασισμένη σε διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία χωρίς ξένα στρατεύματα και εγγυήσεις. 

Η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Βλαντίμιρ Πούτιν πραγματοποιείται σε μια εύθραυστη συγκυρία στις σχέσεις της Ρωσίας με το ΝΑΤΟ και την Ευρώπη. «Η Ελλάδα είναι μέλος της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ που αποτελούν την βάση της εξωτερικής της πολιτικής. Στηρίζει και σέβεται τις αποφάσεις των οργανισμών αυτών. Αυτό, όμως, δεν αποκλείει την διεύρυνση των σχέσεων με τη Ρωσία. Η θέση του πρωθυπουργού, άλλωστε, την οποία έχει υποστηρίξει και εντός του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, είναι ότι είναι αναγκαίο οι δίαυλοι επικοινωνίας της Ευρώπης με τη Ρωσία να μείνουν ανοικτοί, ειδικά στις μεγάλες προκλήσεις που απαιτούν διεθνή συνεργασία», τονίζουν κυβερνητικές πηγές. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA