ΠΟΛΙΤΙΚΗ
12/01/2022 10:46

Δημήτρης Γάκης για καρκίνο: Κάνω χημειοθεραπείες, πρέπει να μάθεις να ζεις μεταξύ ζωής και θανάτου

Ο Δημήτρης Γάκης, μίλησε για πρώτη φορά αναλυτικά για τη μάχη με τον καρκίνο και το πολλαπλό μυέλωμα και γι' αυτό τονίζει προς όλους να κάνουν προληπτικά εξετάσεις για την υγεία τους

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Δημήτρης Γάκης για καρκίνο: Κάνω χημειοθεραπείες, πρέπει να μάθεις να ζεις μεταξύ ζωής και θανάτου
(πηγή: Eurokinissi)
Ανάγνωση:

Ο Δημήτρης Γάκης αποκάλυψε τη μάχη που δίνει με τον καρκίνο τον περασμένο Μάρτιο, όταν η Ντόρα Μπακογιάννη δημοσίευσε στα social media ότι διαγνώστηκε με πολλαπλό μυέλωμα.

Ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είχε διαγνωστεί με πολλαπλό μυέλωμα το 2010 αλλά δεν είχε μιλήσει ποτέ δημόσια για το πρόβλημα υγείας του. Αμέσως, μετά τη Ντόρα Μπακογιάννη που είχε δηλώσει, μεταξύ άλλων: «Πεντακόσιοι άνθρωποι τον χρόνο διαγιγνώσκονται με Πολλαπλό Μυέλωμα στην Ελλάδα. ​Ένας από αυτούς είμαι πλέον κι εγώ», ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Γάκης, είχε βγει δημοσίως και είχε πει: «Είμαι και εγώ ένας από τους 500 με πολλαπλό μυέλωμα».

Διαβάστε ακόμη: Μαξιμιλιανός: Ο ομιλητικός υπουργός, τα εύσημα Στυλιανίδη σε Αγοραστό και το λουκέτο στην Αυγή

Και τώρα ο Δημήτρης Γάκης, μιλώντας στη rodiaki, εξηγεί τη μάχη του με τον καρκίνο. «Έχω αυτό που πολύ απλά θα λέγαμε καρκίνος του αίματος. Είναι διάφορες οι μορφές, αλλά το πιο συχνό είναι το πολλαπλούν μυέλωμα», συμπληρώνει ο κ. Γάκης για να προσθέσει: «Από το 2010 που το έμαθα και για 10 χρόνια ήμουν ασυμπτωματικός. Μάλιστα τότε το άκουγα για πρώτη φορά. Έψαξα να βρω τι είναι και ξεκίνησα να κάνω εξετάσεις αίματος κάθε εξάμηνο».

Ερωτηθείς για το πώς ένιωσε την ημέρα που έμαθε ότι έχει καρκίνο, θυμάται: «[…] Ήμουνα σε προεκλογική εξόρμηση στην Ιαλυσό […]. Παθαίνεις ένα σοκ. Ωστόσο επειδή σ’ εκείνη τη φάση δεν χρειαζόταν κάτι άλλο παρά μία παρακολούθηση, συνέχισα κανονικά τη ζωή μου. […]

Ακολουθεί μέρος της συνέντευξης του Δημήτρη Γάκη

Το 2012 εκλεγήκατε βουλευτής. Πώς συνεχίσατε με την υγεία σας;

Δεν είχα κανένα σύμπτωμα, καμία ενόχληση. Στα 10 χρόνια όμως από τον εντοπισμό του προβλήματος αλλάζουν τα πρωτόκολλα, με βάση τα οποία έμπαινες σε θεραπεία. Με ενημέρωσε ο γιατρός μου ότι θα πρέπει να ενταχθώ σε μία μελέτη του Ευρωπαϊκού Ογκολογικού Κέντρου, της οποίας η κορύφωση είναι μεταμόσχευση μυελού των οστών. Και πάλι στάθηκα τυχερός γιατί η ηλικία μου μού επέτρεπε ακόμη να κάνω μεταμόσχευση των οστών από δικά μου αιμοποιητικά κύτταρα.

Αυτό ήταν μία πολύ θετική εξέλιξη αφού με δεδομένο ότι ο μυελός είναι δικός σου αποφεύγεται η αποβολή του μοσχεύματος. Φτάνουμε λοιπόν σ’ αυτό τον τελευταίο χρόνο οπότε άρχισα χημειοθεραπείες για τέσσερις μήνες, οι οποίες προσάρμοσαν και ετοίμασαν τον οργανισμό μου για τη μεταμόσχευση. Έκανα τη μεταμόσχευση κι η φάση αυτή πήγε εξαιρετικά καλά. Συνεχίζω όμως τις χημειοθεραπείες για να εδραιωθεί η καλή κατάσταση του οργανισμού. Είμαι στο τέλος των δύσκολων φάσεων.

Αισθάνεστε τυχερός παρά το ό,τι περάσατε;

Πάρα πολύ. Και γιατί το ανακάλυψα νωρίς και γιατί η ηλικία μου μού επέτρεψε να κάνω αυτόλογη μεταμόσχευση και γιατί έπεσα σε πολύ καλούς γιατρούς. Αν αυτό δεν το ανακαλύψεις, σου εκδηλώνεται με σπάσιμο οστών σε ανύποπτο χρόνο, την ώρα που περπατάς, την ώρα που χορεύεις, την ώρα που κάνεις ένα σπορ. Τέτοια φαινόμενα έχουμε και οι άνθρωποι αυτοί λέγονται «συμπτωματικοί». Εγώ είμαι ασυμπτωματικός μέχρι τώρα. Αν δεν έκανα όλα αυτά, θα γινόμουν κι εγώ ξαφνικά συμπτωματικός, κάτι πιο δύσκολο και πιο πολύπλοκο. Θα πρότεινα στους ανθρώπους να κάνουν προληπτικές εξετάσεις για το πολλαπλούν μυέλωμα σε κάποιες από τις τακτικές τους εξετάσεις, γιατί έτσι θα αποφύγουν περιπέτειες.

Πώς το βιώσατε όμως; Ο ψυχολογικός παράγοντας σίγουρα παίζει σημαντικό ρόλο

Είναι μια φάση στην οποία πρέπει να βρεις μία ψυχική ισορροπία, μεταξύ της ζωής και του θανάτου και τότε είσαι πιο ήρεμος. Πρέπει ν’ αρχίσεις να ζεις και με τη μία ιδέα και με την άλλη. Λες ότι «η ζωή έχει ένα τέλος, για άλλους γρηγορότερα, για άλλους αργότερα. Κάποια στιγμή αυτό το τέλος, θα έρθει»! Και θα πρέπει να ζεις μ’ αυτή την ιδέα. Αυτό μ’ έκανε να ζήσω πιο ήρεμα. Θεωρώ τον εαυτό μου πολύ τυχερό γιατί η ζωή, αλλά και οι άνθρωποι, μου έδωσαν μια πληρότητα, μια απόλυτη αναγνώριση. Ελπίζω να ανταποκρίθηκα στο ελάχιστο. Βέβαια έπαιξε ρόλο και η γυναίκα μου. Στυλοβάτης. Τότε είναι που καταλαβαίνεις πότε κλείνει το μεγάλο κοινωνικό σύνολο και περιορίζεται στην οικογένεια που αντιμετωπίζει τα μεγάλα προβλήματα.

Τώρα τι σκέφτεστε;

Να παραφράσω ένα τραγούδι; «Είμαστε ακόμη ζωντανοί, στων αγώνων τη σκηνή». Η ζωή αυτό έχει: να την κερδίσεις, να την διαμορφώσεις, να ικανοποιήσεις και τον εαυτό σου, να ικανοποιήσεις και τους ανθρώπους που σε εμπιστεύονται… Το να περιοριστείς και να κλειστείς στον εαυτό σου είναι ό,τι χειρότερο σ’ αυτές τις περιστάσεις. Ήθελα να δημοσιοποιήσω το πρόβλημά μου, να μιλήσω στους ανθρώπους που με εμπιστεύτηκαν σε όλη τη διαδρομή μου και το έκανα με αφορμή τη δημοσιοποίηση του προβλήματος της Ντόρας Μπακογιάννη όπου έσπευσα να της εκδηλώσω την υποστήριξη και την εμπιστοσύνη μου στη θέλησή της να νικήσει.

Μετά από αυτό που περάσατε, πού καταλήξατε; Τι έχει σημασία τελικά σ’ αυτή τη ζωή;

Η ίδια η ζωή. Η ίδια η ζωή είναι δράση, είναι ενέργεια, είναι προσφορά. Αν δεν είχε αυτά τα χαρακτηριστικά, δεν ξέρω πώς θα την λέγαμε. Και δυστυχώς αυτή τη ζωή, τα τελευταία δύο χρόνια μας την κλέβουνε, μας την αλλοτριώνουνε και τη διαμορφώνουνε σε άλλα πρότυπα.

Σωστά. Σαν το «διά ζώσης», δεν έχει! Τι θα λέγατε στους ανθρώπους που περνούν περιπέτεια με την υγεία τους;

Θα τους έλεγα καταρχάς να έχουν εμπιστοσύνη στους γιατρούς τους και όχι σε πληροφορίες του διαδικτύου. Θα τους έλεγα επίσης να μην κρύβουν το πρόβλημά τους, αλλά να το ανοίγουν, να το κοινοποιούν, έτσι θα νιώσουν πιο δυνατοί. Οι απέξω, οι υπόλοιποι να μην νιώθουν ότι θα ενοχλήσουν αν επικοινωνήσουν μαζί τους. Αντίθετα, τους βοηθάνε πάρα πολύ. Η δική μου φιλοσοφία είναι: «πλαίσια τα οποία δεν μπορείς να τα αποφύγεις, να τα αλλάξεις οριστικά, απόλαυσέ τα»!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΑΚΗΣ ΠΟΛΛΑΠΛΟ ΜΥΕΛΩΜΑ ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ