Μενού
  • Α-
  • Α+

Τα τύμπανα πολέμου στην Ουκρανία ηχούν μέχρι την Αθήνα και ο συναγερμός σήμανε χθες τόσο στο Μέγαρο Μαξίμου όσο και στο νεοκλασικό της Βασιλίσσης Σοφίας όπου εδρεύει το υπουργείο Εξωτερικών. Για την κυβέρνηση το ακανθώδες ζήτημα είναι η ασφάλεια τροφοδοσίας της ελληνικής αγοράς και όπως με ενημέρωσε άνθρωπος που βρέθηκε μέσα στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, εξετάστηκαν δυο βασικά σενάρια, ενός ένοπλου θερμού επεισοδίου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας κι ένα επιβολής κυρώσεων της Δύσης στη Ρωσία.

Διαβάστε ακόμη: Μαξιμιλιανός: Ο Τσίπρας στον ΣΚΑΙ, οι προβλέψεις του barista στον Ανδρουλάκη και το νέο εμβόλιο στη ζωή μας

Κοινή συνισταμένη στα δυο σενάρια, είναι οι επιπτώσεις στην τροφοδοσία φυσικού αερίου στην ελληνική επικράτεια. Πηγή μου που ήταν παρούσα στη σύσκεψη μου εξήγησε πως η Ελλάδα έχει 35% εξάρτηση από το φυσικό αέριο, καθώς το υπόλοιπο 65% προέρχεται από τον TAP και τα υπόλοιπα από τον σταθμό υγροποιημένου αερίου στη Ρεβυθούσα. Διαπιστώθηκε λοιπόν πως και στα δυο σενάρια θα υπάρξει πρόβλημα στην τροφοδοσία αλλά και πιθανές βλάβες στις υποδομές του φυσικού αερίου. Για αυτό και δόθηκε εντολή η Ρεβυθούσα – που έχει αποθηκευτική δυνατότητα κοντά στα 200,000 MWh – να βρίσκεται σε μέγιστη χωρητικότητα, αφού αναμένεται να έρθουν αρκετά πλοία το επόμενο διάστημα, ενώ stand by παραμένει κι ένα πλοίο μεταφοράς LNG από την Αλγερία. Άλλη μια πηγή μου εξήγησε πως σε περίπτωση κρίσης και στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης η Ελλάδα οφείλει να βοηθήσει και την Βουλγαρία που προμηθεύεται φυσικό αέριο από τον αγωγό Turkish Stream 2.

Διαβεβαιώσεις Πάϊατ στον Δένδια

Στο νεοκλασικό της Βασιλίσσης Σοφίας, ο Νίκος Δένδιας – αφού προηγουμένως ενημερώθηκε για τη διαδικασία μεταφοράς Ελλήνων εκπαιδευτικών από την Ουκρανία στην Ελλάδα - υποδέχθηκε τον Αμερικανό Πρέσβη Τζέφρι Πάιατ. Σας θυμίζω ότι ο επί πενταετία πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα διετέλεσε προηγουμένως Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ουκρανία και γνωρίζει από πρώτο χέρι πρόσωπα και πράγματα στη χώρα που έχουν πέσει οι προβολείς της υφηλίου. Εκεί επιβεβαιώθηκε για ακόμη μια φορά πως η Αθήνα, ως μέλος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, θα παρέχει διευκολύνσεις αμυντικού κυρίως προσανατολισμού μέσω της Σούδας αλλά και της Αλεξανδρούπολης σε ΝΑΤΟϊκά στρατεύματα σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί το αρνητικό σενάριο, ενώ ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τον Αμερικανό Πρέσβη για την επικείμενη επίσκεψή του στη Μόσχα και τη συνάντηση που θα έχει την Παρασκευή με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέϊ Λαβρόφ. Από την πλευρά του ο Αμερικανός Πρέσβης για ακόμη μια φορά επιβεβαίωσε την αμερικανική θέση στα όσα ακραία είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου για τα ελληνικά νησιά: Η ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Αιγαίου δεν αμφισβητείται. Καλό είναι να επαναλαμβάνεται, λέω εγώ, από την άλλη πλευρά οι Τούρκοι έχουν απασφαλίσει.

Ο διπλός cappuccino του Τσίπρα στον ΣΚΑΪ

Ευδιάθετος έφτασε χθες στο Φάληρο  – μέρα του Αγίου Βαλεντίνου σημειώνω εγώ που αγαπώ την σημειολογία – ο Αλέξης Τσίπρας, συνοδευόμενος από τον στενό του συνεργάτη στα θέματα Τύπου, Μπάμπη Παπαδάκη. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έφτασε μάλιστα 15 λεπτά νωρίτερα από το προκαθορισμένο ραντεβού και πρόλαβε να πιει ένα διπλό cappuccino σκέτο, ώστε να μπει κεφάτος στο στούντιο. Βρήκε χρόνο μάλιστα να βγάλει και κάποιες σέλφι με φίλους, που όσο κι αν σας παραξενεύει, διαθέτει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Φάληρο. Για το περιεχόμενο της συνέντευξης στους Αταίριαστους έχετε διαβάσει, είμαι βέβαιος. Αυτό που θα σας αποκαλύψω εγώ είναι πως πρόθεση του Αλέξη Τσίπρα είναι να συνεχίσει το άνοιγμα στον όμιλο Αλαφούζου, αφού συνειδητοποίησε πως η στοχοποίηση δημοσιογράφων και τηλεοπτικών σταθμών δεν πήγε τόσο καλά για την Πρώτη Φορά Αριστερά. Εγώ στηρίζω την στροφή Τσίπρα κι επειδή βλέπω μπροστά λέω πως για να υπάρξει Δεύτερη Φορά Αριστερά θα πρέπει να οι σχέσεις με τους ομίλους ΜΜΕ συνολικά να ομαλοποιηθούν. Και κρατώ την πρόσκληση για debate με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στον ΣΚΑΪ που ο ίδιος διατύπωσε – αν και μεταξύ μας θεωρώ και τους δυο αρχηγούς αρκετά θεσμικούς για να αποφύγουν τη δημόσια τηλεόραση όταν φτάσει εκείνη η ώρα.

Οι σχολικές εκδρομές και οι αντιρρήσεις της Βάνας Παπαευαγγέλου

Αύριο περιμένουμε τις τελικές εισηγήσεις της Επιτροπής των ειδικών για τη χαλάρωση των μέτρων κατά του κορονοϊού, με όλες τις ενδείξεις να συγκλίνουν στο ότι η κυβέρνηση θα δώσει το πράσινο φως για την επαναφορά των ορθίων στη διασκέδαση, την αύξηση των θεατών στα γήπεδα αλλά και την επαναφορά των σχολικών εκδρομών. Ακούω ότι η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου έχει μια σειρά αντιρρήσεων για το τελευταίο μέτρο – εικάζω πως θεωρεί ούτως ή άλλως τους μαθητές απρόσεκτους σε σύγκριση με τους μεγαλύτερους και μάλλον στο περιβάλλον της σχολικής εκδρομής θα γίνουν ακόμη πιο αμελείς. Εγώ πάλι ενθυμούμαι τα μαθητικά χρόνια και την ευκαιρία που ψάχναμε να φύγουμε από τους τέσσερις τοίχους της σχολικής αίθουσας και να αναπνεύσουμε λίγο καθαρό αέρα και δίνω δίκιο σε όσους πιστεύουν πως πρέπει να επιστρέψουν οι σχολικές εκδρομές – αρκετά έμειναν μέσα οι μαθητές δυο χρόνια. Εις αύριον λοιπόν τα σπουδαία.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA