Μενού
  • Α-
  • Α+

Τη στιγμή που τα σενάρια για ανασχηματισμό της κυβέρνησης έχουν «φουντώσει» με τις πληροφορίες μάλιστα να κάνουν λόγο για άμεσες αλλαγές στο σχήμα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως έχει δεχθεί εισηγήσεις και για προσφυγή στις κάλπες το Φθινόπωρο, για πρόωρες εκλογές.

Διαβάστε ακόμη: Δημοσκόπηση: Μεγαλώνει η διαφορά ανάμεσα σε ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - Ενισχύεται ο δικομματισμός, «πέφτουν» οι υπόλοιποι

Σύμφωνα με τα όσα αποκάλυψε το Reader οι εισηγητές στηρίζουν την πρότασή τους πάνω σε τέσσερα επιχειρήματα ώστε η χώρα να βρεθεί στις κάλπες νωρίτερα από την Ανοιξη του 2023 που έχει θέσει ως ορόσημο για κάλπες ο πρωθυπουργός, καθώς επανειλημμένα έχει ταχθεί υπέρ της ολοκλήρωσης των εκλογικών κύκλων.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες το πρώτο επιχείρημα αναφέρει πως μέχρι Σεπτέμβριο - Οκτώβριο νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα έχουν νιώσει στην τσέπη και το ταμείο τους την ανακούφιση από τα μέτρα ανάσχεσης της ενεργειακής ακρίβειας.  Το δεύτερο σκέλος έχει να κάνει με την κατ’ εκτίμηση εξαιρετικά καλή πορεία του τουρισμού που θα δώσει αέρα και στην οικονομία, ενώ το τρίτο έχει να κάνει με τη δημοσκοπική άνοδο της ΝΔ που εμφανίζεται εκ νέου με διψήφιο ποσοστιαίο προβάδισμα. 

Το τελευταίο και ίσως σημαντικότερο επιχείρημα είναι η έντονη ανησυχία για το θολό τοπίο - ρίσκο του χειμώνα ως προς το μέγεθος των πληθωριστικών πιέσεων παγκοσμίως από τον πόλεμο στην Ουκρανία και φυσικά τις διεθνές τιμές ενέργειας, ενώ ουδείς μπορεί να αποκλείσει νέες πιέσεις με αναζωπύρωση της πανδημίας.

Το εύρος του ανασχηματισμού μήνυμα προθέσεων για τις εκλογές

Σε κάθε περίπτωση η συζήτηση για ανασχηματισμό έχει ανοίξει για τα καλά, αφού οι πληροφορίες θέλουν τον πρωθυπουργό να έχει προχωρήσει ήδη σε διερευνητικές συζητήσεις με κάποιους υπουργούς. Όσοι εισηγούνται τις αλλαγές στη δομή της κυβέρνησης θεωρούν πως αυτές θα βάλουν τέλος στη σεναριολογία για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες και θα εκπέμψουν προς πάσα κατεύθυνση σήμα εντατικής συνέχισης των μεταρρυθμίσεων. Οι παρεμβάσεις θα σχετίζονται και με την κίτρινη κάρτα που είχε δείξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι δεν είναι εξίσου ικανοποιημένος από την αποδοτικότητα όλων των Υπουργών και πιθανόν εκφράζοντας με αυτό τον τρόπο τη δυσαρέσκειά του για τη δυσαρμονία που παρατηρείται μεταξύ της ηγεσίας σε ορισμένα υπουργεία.

Ο ίδιος πάντως προς ώρας δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του ούτε για το εύρος ούτε για το χρόνο των ανακοινώσεων. Αλλαγή σκυτάλης σε κρίσιμα υπουργεία πρώτης γραμμής δεν φαίνεται προς ώρας στον ορίζοντα, αλλά και κάθε εκτίμηση είναι επισφαλής. Ακόμη και οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ δεν γνωρίζουν λεπτομέρειες για τις προθέσεις του κ. Μητσοτάκη. Αν θα επιλέξει δηλαδή έναν δομικό ανασχηματισμό με διευρυμένες αλλαγές προσώπων και χαρτοφυλακίων ή σημειακές παρεμβάσεις.

Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν οι αλλαγές να αφορούν στην αντικατάσταση μικρού αριθμού υπουργών με στόχο την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου στην τελική ευθεία προς τις κάλπες. Σε κάθε περίπτωση στόχος του Πρωθυπουργού θα είναι να εκπέμψει ένα μήνυμα ανανέωσης του κυβερνητικού σχήματος. Ενώ τα κριτήριά του λέγεται πως δεν θα σχετίζονται με γεωγραφικά δεδομένα εκλογικών περιφερειών, αλλά καθαρά με την αποτελεσματικότητα των προσώπων για το έργο που θα αναλάβουν, καθώς επιδιώκει να δώσει το στίγμα του για την επόμενη τετραετία.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA