Μενού
  • Α-
  • Α+

Την εκτίμηση ότι το 4ο τουρκικό γεωτρύπανο «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν» θα πραγματοποιήσει έρευνες στα βόρεια της Κύπρου κατά την πρώτη του αποστολή διατυπώνει με δημοσίευμα της η «Hurriyet». Με τον τίτλο, «Ανησυχία στην Ελλάδα! Πού θα πάει το "Αμπντούλ Χαμίτ Χαν";», η τουρκική εφημερίδα θεωρεί ως πιο πιθανό σενάριο για την πορεία του ταξιδιού του γεωτρύπανου 7ης γενιάς, που θα ξεκινήσει στις 9 Αυγούστου, τη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Τουρκίας και Κατεχομένων. Τα στοιχεία, που συνηγορούν σε αυτό το ενδεχόμενο είναι, σύμφωνα με τους Τούρκους δημοσιογράφους, η επίσκεψη του προέδρου ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ στη Μερσίνα όπου επιθεώρησε το γεωτρύπανο κάνοντας διθυραμβικές δηλώσεις αλλά και η σημερινή επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στην Κύπρο.

Διαβάστε ακόμη: Διπλωματικό ντεμαράζ της Ελλάδας ενώ η Αγκυρα αναμασά την ίδια «καραμέλα»

«Μεγάλο πανικό προκάλεσε στην Αθήνα η δήλωση του υπουργού Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Φατίχ Ντονμέζ σχετικά με το νέο γεωτρύπανο της Τουρκίας "Αμπντούλ Χαμίτ Χαν". "Θα το στείλουμε από τη Μερσίνα στον πρώτο σταθμό του στις 9 Αυγούστου". Σε τηλεοπτική εκπομπή, που συμμετείχε ο Ντονμέζ, όταν ρωτήθηκε πού θα είναι η πρώτη αποστολή του, είπε: «Ο Πρόεδρός μας θα το ανακοινώσει εκείνη την ημέρα (9 Αυγούστου)», εντείνοντας την αγωνία στην Αθήνα. Τα ελληνικά ΜΜΕ ανακοίνωσαν τις δηλώσεις του Ντονμέζ με τίτλους, «Καυτό καλοκαίρι στη Μεσόγειο», «Καταιγίδα τον Αύγουστο», «Το ήρεμο καλοκαίρι στη Μεσόγειο είναι όνειρο», «Γεώτρηση από την Τουρκία», αναφέρει η «Hurriyet».

Η τουρκική εφημερίδα αναφέρεται στα τρία πιθανά σενάρια για την πορεία του γεωτρύπανου σημειώνοντας πως «στην Αθήνα αναζητούνται απαντήσεις στα ερωτήματα για το "Αμπντούλ Χαμίτ Χαν"»: «Θα μείνει εντός τουρκικών χωρικών υδάτων», «Θα πάει στην περιοχή μεταξύ Τουρκίας και Κατεχομένων», «Θα δραστηριοποιηθεί στην ανοικτή θάλασσα της Κρήτης, όπου σημειώθηκε η κρίση του Oruç Reis το 2020;», για να καταλήξει: «Η επίσκεψη του προέδρου της ΤΔΒΚ Ερσίν Τατάρ στη Μερσίνα για επιθεώρηση του πλοίου γεώτρησης και η επίσκεψη του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στην ελληνοκυπριακή πλευρά σήμερα ενίσχυσαν το σενάριο ότι η διαδρομή του πλοίου θα είναι η θαλάσσια περιοχή μεταξύ Τουρκίας και ΤΔΒΚ».

Στο μεταξύ, ιδιαίτερα προκλητικός ήταν ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων κατά την επιθεώρηση, που πραγματοποίησε στο τουρκικό γεωτρύπανο, τονίζοντας ότι «συνεχίζονται με μεγάλη αποφασιστικότητα οι προσπάθειες και οι έρευνες, που διενεργήθηκαν μαζί με τη Δημοκρατία της Μητέρας Πατρίδας Τουρκίας για την προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων μας στη Γαλάζια Πατρίδα». Ο Ερσίν Τατάρ αναφέρθηκε στις «τεράστιες δυνατότητες» του πλοίου για την πραγματοποίηση εξορύξεων σε βάθη έως 12.200 μέτρα για να συνεχίσει ανακυκλώνοντας την τουρκική προπαγάνδα για την αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου. «Παρά τη Συνθήκη της Λωζάνης, για να αυξηθούν παράνομα οι περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας όπλισαν τα νησιά προκαλώντας την Τουρκία… Ενώ αυτά συμβαίνουν στο Αιγαίο, παρόμοια σχέδια γίνονται στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Κύπρο. Δεν υποκύψαμε και δεν θα το κάνουμε». 

Φωτογραφιζόμενος δε, μπροστά στο γεωτρύπανο είπε: «Είμαστε μάρτυρες πόσο σημαντικό είναι αυτό το γιγάντιο πλοίο για τις δραστηριότητες γεώτρησης στις θαλάσσιες δικαιοδοσίες της Δημοκρατίας της Τουρκίας. Είναι ένα πραγματικά μεγάλο πλοίο». Την προαναγγελία της άμεσης έναρξης ερευνών του πλοίου στη «Γαλάζια Πατρίδα» είχε κάνει από τα Κατεχόμενα ο ο Τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι κατά τη διάρκεια των εορταστικών εκδηλώσεων στις 20 Ιουλίου με αφορμή τη συμπλήρωση 48 χρόνων από τον Αττίλα σημειώνοντας την αποφασιστικότητα της Αγκυρας να υπερασπιστεί τα δικαιώματα της στην Ανατολική Μεσόγειο έναντι «κάθε μορφής πρόκλησης και παράνομων πρωτοβουλιών».

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA