Μενού
Εύα_Καϊλή
Εύα Καϊλή | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Με την απελευθέρωση του Βέλγου ευρωβουλευτή, Μαρκ Ταραμπέλα, με ηλεκτρονική επιτήρηση νωρίτερα, σήμερα, η πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Εύα Καϊλή, έγινε και επίσημα το τελευταίο «μεγάλο όνομα» που κατηγορείται για συμμετοχή στο σκάνδαλο διαφθοράς του Qatar Gate, το οποίο και συνεχίζει να παραμένει προφυλακισμένο στις φυλακές του Χάρεν στις Βρυξέλλες. Στην υπόθεση απελευθέρωσης του Μαρκ Ταραμπέλα στάθηκε και ο συνήγορος της κα Καϊλή, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, ο οποίος είπε ότι το να αφεθεί ελεύθερος -μέχρι τη δίκη- ο Ταραμπέλα μεταφράζεται ότι ίσως επηρεάστει και η απόφαση για την Καϊλή, η ακρόαση της οποίας είναι προγραμματισμένη για τη Μεγάλη Πέμπτη (13/4).

Σε περίπτωση που η Εύα Καϊλή αφεθεί ελεύθερη -προσωρινά- από το Προδικαστικό Συμβούλιο σημαίνει, σύμφωνα με πληροφορίες του Mega, ότι όλα είναι έτοιμα για να ξεκινήσει η μεγάλη δίκη αλλά και ότι έχει αποδεχθεί την εμπλοκή της στο σκάνδαλο, όπως έκαναν αντίστοιχα ο φερόμενος ως «εγκέφαλος» της οργάνωσης, Πιερ Αντόνιο Παντσέρι και ο σύζυγός της, Φραντσέσκο Τζόρτζι, οι οποίοι και αφέθηκαν ελεύθεροι με ηλεκτρονική επιτήρηση, κοινώς με βραχιολάκι. Το γεγονός ότι παραμένει στη φυλακή Χάρεν γίνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, για να μην αλλοιωθούν στοιχεία.

Υπενθυμίζεται ότι ο Μαρκ Ταραμπέλα και η Εύα Καίλή είναι τα δύο πρόσωπα στο σκάνδαλο, τα οποία και έχουν δηλώσει αθώα. Η αποφυλάκιση του Ταραμπέλα, όμως, ο οποίος δηλώνει αθώος έγινε πιθανότατα, γιατί οι Αρχές του Βελγίου εικάζουν ότι υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία τόσο σε βάρος του, όσο και σε βάρος της Ελληνίδας Ευρωβουλευτού. Οπότε το να ληφθεί η απόφαση για την αποφυλάκισή της την ερχόμενη Πέμπτη (13/4), σημαίνει ότι δε χρειάζεται να κάνει συμφωνία για να «δώσει» άλλα ονόματα στις Αρχές, αλλά ότι υπάρχουν συντριπτικά στοιχεία για την εμπλοκή της στο σκάνδαλο.

Επομένως ο Βέλγος ανακριτής, Μισέλ Κλεζ που έχει και τον ρόλο του κατηγόρου εικάζεται ότι έχει όλα τα στοιχεία που χρειάζεται, προκειμένου να «στήσει» το κατηγορητήριο σε βάρος της πρώην αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και να καταδικαστεί για τη συμμετοχή της στο σκάνδαλο χρηματισμού και διαφθοράς, που έχει προκαλέσει «σεισμό» στα ευρωπαϊκά όργανα. 

Σβεν Μαρί: «Ντροπή για τη χώρα μου αν δεν αποφυλακιστεί»

Ενώπιον του Προανακριτικού Συμβουλίου Βρυξελλών θα βρεθεί σε τρεις μέρες και πιο συγκεκριμένα τη Μεγάλη Πέμπτη (13/4) η Εύα Καϊλή, η πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η οποία και κατηγορείται για τη συμμετοχή στο σκάνδαλο διαφθοράς Qatar Gate, η αποκάλυψη του οποίου (σ.σ. σκανδάλου) προκάλεσε «σεισμό» στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα τον περασμένο Δεκέμβριο. Κατά τη διάρκεια της ακρόασής της θα ζητήσει την αποφυλάκισή της με περιοριστικούς όρους, όπως και γνωστοποίησε ο νέος της συνήγορος, Σβεν Μαρί.

«Θα είναι ντροπή για τη χώρα μου αν η κ. Καϊλή παραμείνει προφυλακισμένη, ενώ ο κ. Παντσέρι είναι ελεύθερος», σημειώνει μεταξύ άλλων ο «δικηγόρος του διαβόλου». Παράλληλα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Μαρί ανέφερε ότι ο Πιερ Αντόνιο Παντσέρι έχει κατηγορήσει την Εύα Καϊλή για διαφθορά. «Το μόνο που μπορώ να σας πω σήμερα είναι ότι είδα την περασμένη εβδομάδα τις βιντεοσκοπημένες ανακρίσεις του κ. Παντσέρι και σίγουρα λέει ότι η Εύα Καϊλη έχει διαφθαρεί. Από την άλλη, η κα Καϊλή ήταν σε θέση να απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις. Πρόκειται, προφανώς, όμως για απαντήσεις που δεν ήταν αρεστές ούτε στην Αστυνομία, ούτε στους ανακριτές, ούτε στον ομοσπονδιακό εισαγγελέα».

Η απόφαση για αποφυλάκιση με βραχιολάκι του φερόμενου ως εγκεφάλου για το σκάνδαλο του Qatar Gate, Αντόνιο Παντσέρι, έχει εξοργίσει τους συνηγόρους της. «Βλέπω σήμερα ότι αυτοί οι άνθρωποι που είναι ένοχοι για διαφθορά, εγκληματικές οργανώσεις, ότι πήραν χρήματα, μία σειρά πραγμάτων, σήμερα, αυτοί οι άνθρωποι δεν βρίσκονται πλέον σε προληπτική κράτηση. Γιατί; Γιατί δεν απαντά ή δεν δίνει τις απαντήσεις που θέλουν να ακούσουν», συνεχίζει ο δικηγόρος της, Σβεν Μαρί. Η Εύα Καϊλή, πάντως, προετοιμάζεται για τη Μεγάλη Πέμπτη και επιμένει πως δεν θα παραδεχθεί πράγματα που δεν έκανε.

«Καρφιά» της Liberation στη βελγική Δικαιοσύνη για την Εύα Καϊλή

Η γαλλική εφημερίδα Liberation επικρίνει τη διαφορετική «ευνοϊκή» αντιμετώπιση που -σύμφωνα με τον αρθρογράφο- έχει επιδείξει η βελγική Δικαιοσύνη απέναντι στον Ιταλό, πρώην ευρωβουλευτή, Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, ο οποίος «τα διοργάνωσε όλα» και στον βασικό συνεργάτη του, Φρανσέσκο Τζόρτζι, σύντροφο της Εύας Καϊλή επισημαίνοντας ότι και οι δύο έχουν αποφυλακιστεί με ηλεκτρονικό βραχιόλι.

Αντίθετα, η Εύα Καϊλή και ο Βέλγος ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών, Μαρκ Ταραμπέλα, είναι τα μόνα δύο πρόσωπα που παραμένουν στη φυλακή. Ενώ η Εύα Καϊλή πιάστηκε επ’ αυτοφώρω, η σύλληψη του Μαρκ Ταραμπέλα από τη βελγική αστυνομία με εντολή του ανακριτή Μισέλ Κλις είναι ακόμη «πιο παράλογη» καθώς δεν βρέθηκε τίποτα εναντίον του. Οσον αφορά την Ελληνίδα ευρωβουλευτή, βρίσκεται σε προληπτική κράτηση σε βελγική φυλακή εδώ και τέσσερις μήνες. Και ποτέ δεν προβλήθηκε πειστικός λόγος από τη βελγική Δικαιοσύνη για να δικαιολογήσει αυτή τη φυλάκιση «η οποία γνώριζε, ωστόσο, τον τρόπο να διοχετεύσει στον τοπικό Τύπο στοιχεία της υπόθεσης, αποκλειστικά με την εις βάρος της κατηγορία». 

Σύμφωνα με την Liberation, αν και ο ρόλος της Εύας Καϊλή είναι περιθωριακός, ήταν αυτή που πέρασε τον περισσότερο χρόνο προφυλακισμένη, μακριά από την 2χρονη κόρη της την οποία μπορούσε να δει μόνο για λίγες ώρες εδώ ή εκεί. Όλα τα άλλα άτομα που στοχοποιήθηκαν από την έρευνα αφέθηκαν ελεύθερα, μετά από τέσσερις μήνες θεαματικής έρευνας που διεξήγαγε ο ανακριτής Mισέλ Κλέζ.

«Δεν δικαιολογείται η παράταση της προφυλάκισης»

«Το σκάνδαλο αυτής της σύλληψης μιας θεωρούμενης ως αθώας [μέχρις αποδείξεως του εναντίου] είναι ακόμη μεγαλύτερο αφού από την Πέμπτη ο άνθρωπος που οργάνωσε τα πάντα, ο πρώην Ιταλός Σοσιαλιστής ευρωβουλευτής Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, ανέκτησε με τη σειρά του ένα καθεστώς ημι-ελευθερίας με ηλεκτρονικό βραχιόλι. Προηγουμένως, στα τέλη Φεβρουαρίου, ο βασικός συνεργός του Παντσέρι, Φραντσέσκο Τζόρτζι, κοινοβουλευτικός βοηθός και σύντροφος της Εύας Καϊλή, είχε αποφυλακιστεί διακριτικά, επίσης με ηλεκτρονικό βραχιόλι», σημειώνει.

Η γαλλική εφημερίδα υπογραμμίζει ότι η παράταση της προφυλάκισης των Καϊλή και Ταραμπελά «δικαιολογείται μόνο εάν υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια. Όμως, ούτε η Καϊλή ούτε ο Ταραμπέλα, που δεν έχουν βεβαρημένο ποινικό μητρώο, απείλησαν, τραυμάτισαν ή σκότωσαν κάποιον. Επιπλέον, δεν υπάρχει κίνδυνος φυγής ή καταστροφής αποδεικτικών στοιχείων ή υποτροπής, καθώς όλα τα αποδεικτικά στοιχεία έχουν κατασχεθεί, ο δικαστικός έλεγχος ανταποκρίνεται στον κίνδυνο φυγής και η υποτροπή είναι απλώς απίθανη».

Και ο ανταποκριτής της γαλλικής εφημερίδας, Ζαν Κατρεμέρ προσθέτει ότι, βάσει αυτών γνωρίζει, «η Καϊλή κινδυνεύει στη χειρότερη περίπτωση με πρόστιμο και ποινή φυλάκισης με αναστολή για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος - το μόνο διαπιστωμένο αδίκημα, αφού δεν μπορεί να εξηγηθεί από πού προέρχονται τα χρήματα».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA