Μενού
nea_aristera
Νέα Αριστερά | eurokinissi
  • Α-
  • Α+

«Βαφτίσια» για τη «Νέα Αριστερά»  με πολλά πρώην στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να δίνουν το παρών στην αίθουσα του δήμου Αθηναίων και τον Αλέξη Χαρίτση να κάνει τα αποκαλυπτήρια του ονόματος και του σήματος στο τέλος της ομιλίας του. Περιγράφοντας τον οδικό χάρτη της νέας κοινοβουλευτικής ομάδας ο επικεφαλής της σημείωσε πως «θέλουμε μια αριστερά στην κυβέρνηση. Δεν είμαστε δύναμη διαμαρτυρίας. Είμαστε δύναμη κοινωνικής διεκδίκησης. Αλλά είμαστε και δύναμη πολιτικής αλλαγής». Με βολές κατά της νέας ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ και εξηγώντας τους λόγους που οδήγησαν τους 11 βουλευτές  εκτός ΣΥΡΙΖΑ  επεσήμανε ότι επιθυμούν να οικοδομήσουν μια αριστερά «που δεν εμπλέκεται σε τοξικούς καυγάδες στο διαδίκτυο, αλλά δίνει την ουσιαστική μάχη της ιδεολογικής αντιπαράθεσης μέσα στην κοινωνία… μακριά από αρχηγισμούς, ηγεμονισμούς, απόλυτες και μοναδικές αλήθειες», όπως είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Χαρίτσης.

Εφιστώντας την προσοχή υπογράμμισε ότι «η αριστερά στη χώρα μας κινδυνεύει όχι από την εκλογική της συρρίκνωση, αλλά από κάτι πιο σοβαρό: την ιστορική της απαξίωση. Η απαξίωση αυτή οδηγεί σε μια πρωτοφανή κατάσταση. Η Δεξιά έχει επιτύχει, για πρώτη φορά στην τρίτη Ελληνική Δημοκρατία, να επιβάλλει την ατζέντα της».

Θέλοντας να μπει γερά στη μάχη των ευρωεκλογών η νέα κοινοβουλευτική ομάδα επέλεξε μετά το τέλος της εκδήλωσης να μοιράσει  στους παρευρισκόμενους ειδική φόρμα προκειμένου να εγγραφούν στο νέο φορέα. Ως «φίλοι της πρωτοβουλίας» αρχικά που αργότερα θα αποτελέσουν τη βάση και τα μέλη του νέου εγχειρήματος. Η ομάδα του Ευκλείδη Τσακαλώτου βρέθηκε σύσσωμη  στην παρουσίαση με ηγετικά στελέχη όπως οι Νίκος Βούτσης, Νίκος Φίλης, Πάνος Σκουρλέτης, Δημήτρης Βίτσας, Αννέτα Καββαδία, Μιχάλης Υδραίος, Πάνος Λάμπρου, Μάκης Μπαλαούρας κ.α. να βρίσκονται στον χώρο. Μάλιστα οι Αριστείδης Μπαλτάς και Γιώργος Σταθάκης ήταν από νωρίς στην εκδήλωση όπως και οι Νίκος Μπίστης, Κώστας Πουλάκης, Γιώργος Βαρεμένος, Θανάσης Παπαχριστόπουλος, Δώρα Γιαννακάκη, Βασιλική Κατριβάνου, Ανδρέας Νεφελούδης, Θέμης Κοτσιφάκης και ο Νίκος Χρυσόγελος από το χώρο της οικολογίας. Οι βουλευτές έκαναν «πηγαδάκια» μετά το τέλος των ομιλιών σκιαγραφώντας  τα επόμενα βήματά τους στις δυο μεγάλες μάχες που ακολουθούν. Την Τετάρτη στην ολομέλεια για το φορολογικό νομοσχέδιο και την άλλη εβδομάδα στον προϋπολογισμό.

Ενωτικά επέλεξαν στις ομιλίες τους να κινηθούν τα ηγετικά στελέχη. Η Έφη  Αχτσιόγλου στην τοποθέτησή της έκανε λόγο για μια νέα αρχή που γίνεται στο χώρο της Αριστεράς «για την αξιοπρέπειά μας και για τις ζωές μας» όπως είπε χαρακτηριστικά. Η πρώην υπουργός σημείωσε πως οφείλουμε  «να δημιουργήσουμε ένα πλειοψηφικό προοδευτικό ρεύμα στην ελληνική κοινωνία που θα καταφέρει να αλλάξει τους πολιτικούς συσχετισμούς. Και πιστεύω ότι θα την πετύχουμε αυτή τη συνάντηση. Θα την πετύχουμε γιατί είστε όλοι εσείς εδώ. Γιατί εσείς πιστέψατε σε εμάς, πριν από εμάς. Θα το πετύχουμε γιατί μπορούμε». Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της «Νέας Αριστεράς» Νάσος Ηλιόπουλος τόνισε ότι  «σε κανέναν δεν αξίζει να είναι εγκλωβισμένος σε μια κοινωνία χαμηλών προσδοκιών», προσθέτοντας πως στόχος τους είναι «η δημιουργία μιας πολιτικής δύναμης που δε φοβάται την αλλαγή». Από την άλλη ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σημείωσε  πως δεν πρόκειται για «παρθενογένεση, είμαστε εδώ για να παράγουμε πολιτική» και κάλεσε τον κόσμο να οργανωθεί,  ποντάροντας εκεί που υστερεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Οι 40ρηδες που έχτισε ο Αλέξης Τσίπρας ήταν φανερό πως επενδύουν στην παρακαταθήκη του αλλά και στην εμπειρία  της περιόδου 2015-2019.

Αιχμές Τσίπρα για τους «11»

Μπορεί να έχει επιλέξει τον δρόμο της σιωπής όλο αυτό το διάστημα ο Αλέξης Τσίπρας ωστόσο η επιλογή του να μιλήσει την ημέρα των αποκαλυπτηρίων του εγχειρήματος των 11 βουλευτών που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ μόνο τυχαία δεν ήταν. Ο πρώην πρωθυπουργός προσπάθησε με τις συναντήσεις που έκανε να εμποδίσει τη διάσπαση ωστόσο με την αποτυχημένη αυτή προσπάθεια είχε επιλέξει να μην πάρει θέση. Εννοείται πως ανήκει στον ΣΥΡΙΖΑ και αυτό δεν αλλάζει. Η παρουσία του στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ για όσους τον γνωρίζουν μόνο έκπληξη δεν αποτέλεσε. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι «παιδί» του όπως λένε συνομιλητές του και δεν πρόκειται να αφήσει το κόμμα να απαξιωθεί. Σήμερα λοιπόν από τη Ρώμη και μετά τις συναντήσεις με πρώην πρωθυπουργούς και σημαντικούς παράγοντες της Ευρώπης θέλησε να χτυπήσει το «καμπανάκι». 

«Η πολυδιάσπαση και ο πολυκερματισμός των προοδευτικών δυνάμεων ανοίγουν το δρόμο για την εδραίωση των συντηρητικών δυνάμεων στη διακυβέρνηση, αλλά και για την εδραίωση της ηγεμονίας των ιδεών της Ακροδεξιάς στις ευρωπαϊκές κοινωνίες» ήταν το έμμεσο μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα σε όσους αποχώρησαν. Μάλιστα ο πρώην πρωθυπουργός σημείωσε με νόημα πως «οι μάχες που έχουμε μπροστά μας δεν είναι μόνο εκλογικές, αλλά πολιτικές και ιδεολογικές. Και θα είναι ολοένα και πιο δύσκολες όσο δεν κατανοούμε ότι ο εχθρός δε βρίσκεται εντός των τειχών». 

Εκλογές και για την επιλογή ευρωβουλευτών

Στη συνέντευξη του Στέφανου Κασσελάκη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ALPHA κλήθηκε να δώσει απαντήσεις για τη διάσπαση και τις εξελίξεις. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε χαρακτηριστικά «ο γέγονε, γέγονε. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να γίνει αυτό το οποίο έλεγε και ο Αλέξης και η πολιτική γραμματεία, κόμμα των μελών. Πώς γίνεται αυτό; Γίνεται με ένα κόμμα το οποίο θα είναι ανοιχτό και αξιοκρατικό. Μόνο έτσι γίνεται. Και αυτό ακριβώς θα εκτελέσω. Δεν είναι θέμα τα όργανα να μην υπάρχουν, το αντίθετο. Τα όργανα θα υπάρχουν, θα παράγουν πολιτική. Αλλά οι οργανώσεις των μελών, τα μέλη τα οποία θέλουν να προσφέρουν θεματικά σε ένα αντικείμενο στο οποίο έχουν εξειδίκευση, πρέπει να αισθάνονται ότι ανήκουν σε ένα κόμμα που τα αφουγκράζεται. Άρα αυτό και μόνο αυτό θα είναι ο πυρήνας για την ανανέωση του ΣΥΡΙΖΑ». Περιγράφοντας λοιπόν τον νέο ΣΥΡΙΖΑ και πάντα «ακουμπώντας» πάνω στον Αλέξη Τσίπρα ο Στέφανος Κασσελάκης μίλησε για τις καινοτομίες που θέλει να υπάρξουν στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Με αφορμή τις ευρωεκλογές ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως θα υπάρξουν οι αποφάσεις από τα όργανα για τα πρόσωπα αλλά μεγαλύτερο ρόλο θα παίξει η άποψη της βάσης περιγράφοντας ένα εσωτερικό δημοψήφισμα, εσωκομματικές εκλογές για την επιλογή των προσώπων «θα ακολουθήσουν μια διαδικασία ανάδειξης από προκριματικά ψηφοδέλτια. Θα μπορέσουν να κάνουν αίτηση στο κόμμα για να συμμετάσχουν σε αυτή τη διαδικασία και μετά θα πρέπει να περάσουν από την κοινωνία να δείξουν όχι μόνο τις ικανότητές τους, αλλά και την ενσυναίσθησή τους, τη διάδραση με την κοινωνία» είπε χαρακτηριστικά ο κ.Κασσελάκης

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA