Μενού
Χάρης Δούκας
Ο νέος Δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Η νίκη λένε συχνά ότι έχει πολλούς πατεράδες, όμως στην περίπτωση του νέου δημάρχου Αθηναίων, του κυρίου Χάρη Δουκά, υπάρχει ένας αφανής στρατηγός που στην κυριολεξία έκανε θαύματα. Πρόκειται για τον Νίκο Κοψιδά, στέλεχος του διαφημιστικού χώρου και της επικοινωνίας με τεράστια εμπειρία που ανέλαβε τον κ. Δούκα ένα μήνα σχεδόν πριν τις κάλπες και κατάφερε να του διδάξει τα βασικά της πολιτικής επικοινωνίας.

Δεν υπονοώ  ότι ο καθηγητής δεν είχε το απαραίτητο πολιτικό περιεχόμενο. Όμως, όταν κατεβαίνεις σε έναν τέτοιο αγώνα, χρειάζεσαι έναν ειδικό για να σου κάνει ταχύρρυθμα μαθήματα του πώς τοποθετείσαι, πώς αποφεύγεις παγίδες, πώς αναπτύσσεις τα μηνύματά σου, και βεβαίως το πού θα βγεις και σε ποιον. Η επιλογή του Κοψιδά ήταν για τον κύριο Δούκα μια πολύ σοφή επιλογή όπως αποδείχτηκε από το τελικό αποτέλεσμα.

Η ζημιά του… Χαρδαλιά στον Μπακογιάννη

Η ήττα του Κώστα Μπακογιάννη στην Αθήνα από τον Χάρη Δούκα έχει πολλές εξηγήσεις, μια όμως είναι καθαρή αν απλά κοιτάξει κανείς τους αριθμούς: το γεγονός ότι ο Νίκος Χαρδαλιάς δεν είχε δεύτερο γύρο στην περιφέρεια Αττικής δεν βοήθησε τον Κώστα Μπακογιάννη να συσπειρώσει πιο κομματικούς ψηφοφόρους της ΝΔ, οι οποίοι μπορεί και να μην ενθουσιάζονταν μαζί του και σε κάθε περίπτωση δεν σηκώθηκαν από τον καναπέ για να πάνε να τον ψηφίσουν. Κάπως έτσι έχασε ψήφους από τον πρώτο γύρο, ενώ ο Χάρης Δούκας είδε να συσπειρώνονται γύρω του άπαντες. 

Το λάθος του Μπακογιάννη με το debate

Απεναντίας ολέθρια ήταν η κίνηση Μπακογιάννη να προτείνει debate με τον ανθυποψήφιό του. Δεν είναι πως ο κύριος Μπακογιάννης έχασε την αναμέτρηση που είχε με τον κύριο Δούκα. Όμως κατάφερε να τον βάλει απέναντι του ως ίσος προς ίσο, να του δώσει πόντους δημοσιότητας, και να πείσει ένα μεγάλο κοινό που ήταν εχθρικό απέναντι στον κύριο Μπακογιάννη ότι υπάρχει ένας αξιόπιστος αντίπαλος. Το γεγονός πως ο κύριος Δούκας είχε απαντήσεις στο debate απέδειξε πως μπορεί να σταθεί ως δήμαρχος και έτσι αρκετοί ήταν αυτοί που τελικά τον υπερψήφισαν στη δεύτερη Κυριακή. Το ερώτημα βέβαια είναι γιατί ο κύριος Μπακογιάννης πήγε σε debate. Μία εκδοχή είναι πως μπορεί να ένιωθε μέσα του πως ο κύριος Δούκας αναπτύσσει δυναμική. Και υπό αυτή την έννοια είχε την ελπίδα πως στο debate θα μπορεί να δείξει πως γνωρίζει καλύτερα τα θέματα.

Κάποιοι τραβάνε τα μαλλιά τους

Πάντως εξαρχής σας είχα αποκαλύψει πως πριν φτάσει στο όνομα του κ. Δούκα ο κύριος Ανδρουλάκης είχε ρωτήσει στελέχη του ΠΑΣΟΚ όπως τον Δημήτρη Μάντζο, τον Παναγιώτη Δουδωνή, τον Παύλο Γερουλάνο, για το αν θα ήθελαν να κατέβουν στο δήμο της Αθήνας. Όλοι τους αρνήθηκαν. Έτσι άνοιξε ο δρόμος για τον κύριο Χάρη Δούκα ο οποίος πλέον θα διοικεί τον μεγαλύτερο δήμο της χώρας.

Η χαρά του Ευάγγελου Βενιζέλου

Στο ΠΑΣΟΚ δεν είχανε στηρίξει επισήμως την υποψηφιότητά Αγγελούδη στη Θεσσαλονίκη και είναι βέβαιο πως τώρα το έχουν μετανιώσει. Το λέω γιατί όπως είναι πολύ γνωστό o κύριος Αγγελούδης ήταν στενός συνεργάτης του κύριου Βενιζέλου για πολλά χρόνια σε όλη την πολιτική του διαδρομή. Και δεν είναι τυχαίο πως ανάμεσα στους πρώτους που βρέθηκαν χθες στο εκλογικό κέντρο του κυρίου Αγγελούδη για να τον συγχαρούν ήταν Ευάγγελος Βενιζέλος. Ενώ δεν είναι μυστικό πως ο μηχανισμός που διατηρεί ο κύριος Βενιζέλος στη Θεσσαλονίκη ενεργοποιήθηκε για να στηριχθεί ο πρώην συνεργάτης του και να πετύχει double score απέναντι στον κύριο Ζέρβα.

Η έκπληξη με τον Στεφανή

Αν υπήρχε μια περιφέρεια που στη ΝΔ περίμεναν να κερδίσουν και εν τέλει έχασαν ήταν αυτή του Βορείου Αιγαίου, όπου ο Αλκιβιάδης Στεφανής γνώρισε καθαρή ήττα από τον νυν περιφερειάρχη Κώστα Μουντζούρη, παρότι τον είχε κερδίσει στον πρώτο γύρο. Είναι προφανές ότι η ισχυρή κομματική στήριξη της ΝΔ στον κ. Στεφανή προκάλεσε και αντισυσπειρώσεις σε τοπικό επίπεδο, ακόμα και αν ορισμένοι δεν συμπαθούν ιδιαίτερα και τον κ. Μουντζούρη. 

Ανάλυση στον πρωινό καφέ

Είναι προφανές ότι στη ΝΔ θα πρέπει να δουν και τα πολιτικά παραγόμενα της χθεσινής εκλογικής αναμέτρησης, αν και υπάρχουν διαφορετικές ερμηνείες ακόμα και μεταξύ των συνεργατών του πρωθυπουργού. Η πρώτη σοβαρή κουβέντα θα γίνει στον πρωινό καφέ, αλλά θα ακολουθήσει και η ποσοτικοποίηση των αποτελεσμάτων. Ο κ. Μητσοτάκης έδωσε τον τόνο χθες, κάνοντας λόγο για πολιτικά μηνύματα και για την ανάγκη πολιτικής γείωσης της κυβέρνησης, δείχνοντας ότι έχει καταλάβει ότι η πολιτική μονοκρατορία της ΝΔ δεν μπορεί να προβάλλεται στους πολίτες ως πανάκεια. Και επειδή στην πολιτική είναι κρίσιμο να προλαμβάνεις, στη ΝΔ θέλουν να προλάβουν πριν δημιουργηθεί πολιτικό πρόβλημα που μπορεί να φανεί σε μια επόμενη εκλογική αναμέτρηση. 

Τα σενάρια ανασχηματισμού

Πρέπει να σας πω πάντως ότι βουλευτές της ΝΔ συζητούν για τα σενάρια ενός στοχευμένου ανασχηματισμού το επόμενο διάστημα. Καταλαβαίνω ότι η συζήτηση δεν είναι… ξένη στον Μητσοτάκη, αν και κορυφαίος συνεργάτης του μου έλεγε χθες ότι στις αυτοδιοικητικές εκλογές δεν αποδοκιμάστηκαν υπουργοί ή κεντρικές πολιτικές της κυβέρνησης. Από την άλλη, δυσλειτουργίες σε υπουργεία έχουν ήδη καταγραφεί και μένει να φανεί πώς θα τα σταθμίσει ο κ. Μητσοτάκης τις επόμενες εβδομάδες.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA