Μενού
kyriakos-mitsotakis
Κυριάκος Μητσοτάκης | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Την ακύρωση της συνάντησης με τον Ρίσι Σούνακ με αφορμή τα Γλυπτά του Παρθενώνα σχολίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την αποχώρησή του από την τελετή αποφοίτησης της Μονάδας Κοινωνικής Επανένταξης του ΟΚΑΝΑ

Απαντώντας σε ερώτηση της ΕΡΤ υπογράμμισε ότι «δεν θα μπλέξουμε στην εσωτερική πολιτική της Βρετανίας» , αποδίδοντας ουσιαστικά εμμέσως την απρέπεια του Σούνακ στην προεκλογική αντιπαράθεση στη Βρετανία.

«Εγώ δεν έκανα τίποτα, μόνο η παρουσία μου», είπε χαριτολογώντας ο πρωθυπουργός γενικότερα σχολιάζοντας την επίσκεψή του στο Λονδίνο και την κρίση στις διπλωματικές σχέσεις Ελλάδας και Βρετανίας που ακολούθησε.

Είναι ξεκάθαρο πάντως και από το διάλογο που είχε νωρίτερα σήμερα με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, καθώς και από την απάντηση κυβερνητικών πηγών στη νέα επίθεση του Ρίσι Σούνακ, ότι η ελληνική κυβέρνηση κι ο πρωθυπουργός δεν επιθυμούν να δώσουν συνέχεια στη διαμάχη με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Αθήνα για Σούνακ: «Δεν έχουμε τίποτα παραπάνω να προσθέσουμε»

Άλλωστε, σε ένα λιτό σχόλιο προχώρησε η Αθήνα σχετικά με τις νέες δηλώσεις του Βρετανού πρωθυπουργού, Ρίσι Σούνακ, ο οποίος εξαπέλυσε επίθεση στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, για την ακύρωση του ραντεβού τους. 

«Στο πνεύμα των καλών μακροχρόνιων σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες, τις οποίες και επιθυμούμε να διατηρήσουμε, δεν έχουμε τίποτα παραπάνω να προσθέσουμε απ’ όσα έχουμε ήδη πει», ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, μη θέλοντας να δώσουν περαιτέρω διάσταση στο θέμα.

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Να σπάσουμε τις προκαταλήψεις - Ο καθένας δικαιούται δεύτερη ευκαιρία»

Νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παρέστη σήμερα στην τελετή αποφοίτησης της Μονάδας Κοινωνικής Επανένταξης του ΟΚΑΝΑ, κατά την οποία έλαβαν τα αποφοιτήριά τους 39 άνθρωποι, οι οποίοι ολοκλήρωσαν με επιτυχία τα προγράμματα του Οργανισμού.

Μεταξύ άλλων στην ομιλία του, ο πρωθυπουργός ανέφερε τα παρακάτω: «Η δική μας η δουλειά, κ. Υπουργέ και κ. Υφυπουργέ, είναι όχι μόνο να ενισχύσουμε περαιτέρω αυτά τα προγράμματα, ενοποιώντας -όπως ειπώθηκε- όλα τα προγράμματα καταπολέμησης, πρόληψης και αντιμετώπισης των εξαρτήσεων σε έναν φορέα.

Διατηρώντας την αυτονομία τους και τις διαφορετικές θεραπευτικές προσεγγίσεις οι οποίες είναι επιθυμητές και αναγνωρισμένες και από την επιστημονική κοινότητα, αλλά υπό έναν ενιαίο συντονισμό, ώστε όποιος συμπολίτης μας έχει τη δύναμη κι αισθάνεται την ανάγκη να κάνει αυτή τη μεγάλη προσπάθεια, να γνωρίζει ότι έχει την Πολιτεία κοντά του.

Το επόμενο βήμα για εμάς είναι η επαγγελματική αποκατάσταση και η μεγάλη σημασία την οποία αποδίδω σε προγράμματα που μπορεί να δρομολογήσει η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης, τα οποία θα σας δώσουν την ευκαιρία ακριβώς να κάνετε αυτό το επόμενο βήμα. Διότι μια σταθερή επαγγελματική διαδρομή είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορέσετε να συνεχίσετε αυτά τα σημαντικά βήματα προόδου που έχετε κάνει.

Και το τρίτο και πιο σημαντικό είναι αυτό το οποίο κάνουμε όλες και όλοι εδώ, γι' αυτό και το βήμα ανήκει σε εσάς πρωτίστως: να σπάσουμε το στίγμα, τις προκαταλήψεις, και να εξηγήσουμε και στους πιο καχύποπτους συμπολίτες μας ότι ο καθένας δικαιούται μια δεύτερη ευκαιρία, αρκεί να το θέλει.

Και να αγκαλιάσουμε και να στηρίξουμε τους ανθρώπους αυτούς οι οποίοι πέρασαν στην κυριολεξία μέσα από μια κόλαση, την οποία εμείς δύσκολα μπορούμε να φανταστούμε, και βγήκαν όρθιοι, ζωντανοί».

Guardian: «Να επιστραφούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα, για τους Έλληνες είναι το στέμμα τους»

Σύμμαχο πάντως φαίνεται πως βρήκε η Ελλάδα. Πρόκειται για τη βρετανική εφημερίδα Guardian, η οποία ζητά «να επιστραφούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα», καθώς «για τους Έλληνες είναι το στέμμα τους».

«Κάθε πολιτισμένος Βρετανός γνωρίζει ότι πρέπει να εκτεθούν εκεί που ανήκουν - στην πρώην πατρίδα τους, την Αθήνα. Αλλά τι πλάκα έχει να σκέφτεται κανείς έξυπνους λόγους για τους οποίους αυτό δεν πρέπει να συμβεί ποτέ», αναφέρεται ακόμα στο άρθρο γνώμης.

Παράλληλα, συμπληρώνεται: «Η επιστήμη θα μπορούσε να αντιγράψει ικανοποιητικά τα μάρμαρα του Παρθενώνα τόσο στην Αθήνα όσο και στο Λονδίνο. Αλλά για τους Έλληνες -πολύ περισσότερο από κάθε Βρετανό- πρόκειται όντως για αυθεντικότητα».

«Ο Παρθενώνας είναι ο προγονικός τους ναός και τα μάρμαρα τα κοσμήματα του στέμματός τους. Τα θέλουν πολύ πίσω. Και σίγουρα μια καλλιεργημένη χώρα όπως η Βρετανία θα έπρεπε να έχει την αξιοπρέπεια να τους υποχρεώσει», τονίζεται χαρακτηριστικά.

«Έχει τη δύναμη να αποκαταστήσει την ακεραιότητα αυτής της εκπληκτικής σύνθεσης στη χώρα της δημιουργίας της. Αντ' αυτού, αυτοεξευτελίζεται με το να παρεξηγείται για ένα φλιτζάνι τσάι», επισημαίνει επιπλέον ο αρθρογράφος, Simon Jenkins, και συμπληρώνει:

«Η ανάμειξη της αυτοκρατορίας σε αυτά τα επιχειρήματα σπάνια βοηθάει. Αλλά μια μετα-ιμπεριαλιστική αλαζονεία έχει παρεισφρήσει στη συζήτηση για τα μάρμαρα. Η κυβέρνηση της Βρετανίας λέει στον υπόλοιπο κόσμο: μπορεί να πήρατε πίσω την ανεξαρτησία σας, αλλά δεν παίρνετε τα πράγματά σας».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA