Μενού
rishi sunak
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ | AP/Stefan Rousseau
  • Α-
  • Α+

Ο Ρίσι Σούνακ δείχνει ότι δεν μετανιώνει για την ακύρωση της συνάντησής του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη με αφορμή δηλώσεις του για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, λέγοντας πως «όταν άνθρωποι δίνουν δεσμεύσεις πρέπει να τις κρατούν».

Ο Βρετανός πρωθυπουργός μίλησε στο βρετανικό κοινοβούλιο και , σύμφωνα με το Sky News, απάντησε σε σχετική επίθεση που δέχθηκε από τον Κιρ Στάρμερ πως ήταν «ξεκάθαρο ότι σκοπός της συνάντησης (των δυο ηγετών) δεν θα ήταν τα σημαντικά θέματα, αλλά να αναθερμανθούν ζητήματα του παρελθόντος». 

Πιο συγκεκριμένα, ο ηγέτης των Εργατικών αναφέρθηκε στην άρνηση Σούνακ να δεχθεί τον Έλληνα πρωθυπουργό, «έναν οικονομικό μας σύμμαχο, έναν σημαντικό μας εταίρο στην αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης. Αλλά αντί να χρησιμοποιήσει αυτήν τη συνάνηση για να συζητήσει αυτά τα σοβαρά θέματα, προσπάθησε να τον ταπεινώσει και ακύρωσε την τελευταία στιγμή».

«Γιατί τόσο μικροπολιτική;», διερωτάται στη συνέχεια ο ηγέτης των Εργατικών.

Ο Σούνακ απάντησε ότι είναι πάντα πρόθυμος να συζητά σημαντικά ζητήματα ουσίας αλλά όταν έγινε σαφές ότι «σκοπός της συνάντησης δεν ήταν να συζητηθούν ουσιαστικά θέματα για το μέλλον, αυτό δεν ήταν σωστό».

«Αλλά όταν ήταν σαφές ότι ο σκοπός της συνάντησης δεν ήταν να συζητηθούν ουσιαστικά ζητήματα για το μέλλον, αλλά μάλλον να αναλυθούν και να επαναληφθούν ζητήματα του παρελθόντος, δεν ήταν σωστό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σούνακ.

 

«Επιπλέον... όταν συγκεκριμένες δεσμεύσεις και συγκεκριμένες διαβεβαιώσεις για αυτό το θέμα δόθηκαν σε αυτή τη χώρα και στη συνέχεια παραβιάστηκαν, μπορεί να του φαίνεται "εξωγήινο", αλλά η άποψή μου είναι ότι όταν οι άνθρωποι αναλαμβάνουν δεσμεύσεις πρέπει να τις τηρούν.»

Μητσοτάκης: «Ατυχές γεγονός η ακύρωση»

Το πρωί της Τετάρτης (29/11) πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο Προεδρικό Μέγαρο, στο πλαίσιο των τακτικών μηνιαίων ενημερώσεων, στον απόηχο του ταξιδιού του πρωθυπουργού στο Λονδίνο και στην ακύρωση της συνάντησής του με τον Ρίσι Σούνακ μετά από πρωτοβουλία του Βρετανού πρωθυπουργού.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε την ακύρωση της συνάντησης ως «ατυχές γεγονός», λέγοντας χαρακτηριστικά: «Όπως γνωρίζετε επέστρεψα χθες από το Λονδίνο. Δύο μόνο κουβέντες για το ατυχές γεγονός της ακύρωσης της προγραμματισμένης συνάντησής μου με τον Βρετανό ομόλογό μου. Πρώτη παρατήρηση: θεωρώ ότι αυτό δεν θα επηρεάσει τις ελληνοβρετανικές σχέσεις σε βάθος χρόνου, έχουν ένα σημαντικό ιστορικό βάθος.

Και δεύτερον ότι είχε και μια θετική πλευρά η ακύρωση αυτής της συνάντησης ότι απέκτησε ακόμα μεγαλύτερη δημοσιότητα όχι μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και στην παγκόσμια κοινή γνώμη το δίκαιο αίτημα της Ελλάδας για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα.  

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA