Μενού
Kiriakos Mitsotakis
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή | Eurokinissi/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
  • Α-
  • Α+

Νέο μήνυμα στη Βόρεια Μακεδονία και στα όσα δηλώνει η πολιτική ηγεσία της χώρας για τη Συμφωνία των Πρεσπών στέλνει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σε συνέντευξή του στα «Νέα Σαββατοκύριακο» σημειώνει μεταξύ άλλων: «Όταν τραβά κανείς το σχοινί, θα πρέπει να είναι έτοιμος να σπάσει. Και αν αποκλίνει από τη συμφωνημένη πορεία, να ξέρει ότι θα βρει κλειστό τον δρόμο προς την Ευρώπη». Ο δρόμος, όπως υπογραμμίζει ο κ. Μητσοτάκης, «περνά από την Ελλάδα και από την τήρηση του Διεθνούς Δικαίου».

Όσον αφορά τα εθνικά θέματα, ο πρωθυπουργός αναφέρει: «Είχα πει πριν από δυο χρόνια ότι «σταματούν οι προκλήσεις και ξεκινούν οι συζητήσεις».  «Και σε αυτό το δρόμο έχει προσέλθει, τώρα, και ο κ. Ερντογάν», λέει για τις σχέσεις Αθήνας - Άγκυρας, σημειώνοντας ότι «τα νησιά έχουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα» και ότι «λύση-πακέτο δεν συζητείται. Η Ελλάδα δεν ξεχνά τις διαφωνίες της με την Τουρκία». 

«Αυτό δεν σημαίνει», προσθέτει όμως ο κ. Μητσοτάκης, «ότι πρέπει να ζούμε διαρκώς με το δάχτυλο στη σκανδάλη. Και επειδή σε Ελλάδα και Τουρκία κάποιοι τρέφονται από την ελληνοτουρκική κρίση, για τα αποτελέσματα της πολιτικής μας ρωτήστε τους ακρίτες μας που βλέπουν τη μείωση των μεταναστευτικών ροών. 

Ή τους νησιώτες μας που είδαν τις τοπικές οικονομίες να τονώνονται από τη βίζα στους τούρκους επισκέπτες. Δείτε, επίσης, και τη θέση της Ελλάδας στο διεθνές πλαίσιο. Αντιπαράθεση ή προσπάθεια ειρηνικής συνύπαρξης με τον γείτονά μας, όταν λίγο πιο κάτω η Μέση Ανατολή φλέγεται και στην καρδιά της Ευρώπης μαίνεται ο πόλεμος;».

Ο πρωθυπουργός, αναφέρθηκε ακόμα στις ευρωεκλογές και επισημαίνει μεταξύ άλλων: «Γι’ αυτό και κάνουμε μεγάλη προσπάθεια συσπείρωσης της δικιάς μας βάσης.  Και προσωπικά περνάω πολύ χρόνο να εξηγώ γιατί είναι τόσο σημαντικές αυτές οι ευρωεκλογές».

Ο κίνδυνος, όπως λέει, είναι να αντιμετωπιστούν οι κάλπες επιπόλαια:  «Να μην γίνει κατανοητό πόσο άμεσα συνδέεται το αύριο της Ευρώπης με το αύριο της Ελλάδας». Αλλά και ο κίνδυνος να παρασυρθούν κάποιοι από «δήθεν μηνύματα διαμαρτυρίας που θα φέρουν το αντίθετο αποτέλεσμα».

Και εξηγεί: «Να θέλει κάποιος να ζητήσει με αυτό τον τρόπο από την κυβέρνηση να επιταχύνει και, τελικά, να διαμορφώσει ένα αποτέλεσμα που θα δημιουργήσει προβλήματα στη χώρα.  Άλλωστε, όπως γνωρίζετε, οι πολιτικοί αντίπαλοί μας θεωρούν τις ευρωεκλογές δημοψήφισμα κατά της κυβέρνησης. Έχοντας σύνθημα την «ανατροπή». Συνεπώς, όχι αψήφιστη ψήφο. Αλλά ψήφο σκέψης, ωριμότητας και σύνθεσης». 

Αναφορικά με την ακρίβεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τη χαρακτηρίζει ως το μεγαλύτερο πρόβλημα για τα νοικοκυριά: «Είναι πρώτη μας προτεραιότητα, κάτι που μας το ορίζει η πραγματικότητα που βιώνουν οι ίδιοι οι πολίτες.

Αλλά είναι ζήτημα σύνθετο, που δεν αντιμετωπίζεται με λόγια και απλοϊκές λύσεις. Όσο επιμένει, θα επιμένουμε κι εμείς. Αντιτάσσοντας εθνικές παρεμβάσεις και ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες».

Για τις τελευταίες, μάλιστα, αναφέρεται στην επιστολή του προς την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για τις πολυεθνικές: «Χαιρετίστηκε από την Επιτροπή, αναγνωρίζοντας έτσι το δίκαιο των αιτημάτων μας.

Με την αντιπολίτευση, δυστυχώς, να ασκεί κριτική γιατί ζητάμε από την Ευρώπη να ρυθμίσει ένα πρόβλημα το οποίο απασχολεί τους πολίτες σε όλα τα κράτη-μέλη. Τα ίδια θα κάναμε, φυσικά, και αν δεν είχαμε ευρωεκλογές σε δύο εβδομάδες. Γιατί δεν μπαίνουν όλα στο εκλογικό ζύγι». 

«Το εκλογικό αποτέλεσμα αξιολογείται με βάση την αποτύπωση των συσχετισμών των κομμάτων και των ποσοστών τους. Στόχος μας είναι να επιταχύνουμε το κυβερνητικό έργο και όχι να έχουμε προβλήματα στη χώρα που θα το επιβραδύνουν», λέει ακόμα.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA