Μενού
nea dimokratia
Τα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας | Eurokinissi/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
  • Α-
  • Α+

Στα κεντρικά γραφεία της Νέας Δημοκρατίας διεξήχθη το βράδυ της Δευτέρας (15/01) συζήτηση - ενημέρωση βουλευτών του κόμματος με τον υπουργό Επικρατείας, Άκη Σκέρτσο, και τους δυο αντιπροέδρους Κωστή Χατζηδάκη και Άδωνι Γεωργιάδη για το ακριβές περιεχόμενο του νομοσχεδίου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών που θα φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή. 

Η ενημέρωση είχε διάρκεια περίπου 2,5 ωρών.

Κατά την πρώτη ημέρα των ενημερώσεων όσων έχουν προβληματισμούς ή δεύτερες σκέψεις σχετικά με την θεσμοθέτηση του πολιτικού γάμου των ομόφυλων ζευγαριών και της τεκνοθεσίας, προσήλθαν περίπου 60 με 70 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης τόνισε ότι «δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην το ψηφίσουμε. Δεν μπορεί αυτοί που απείχαν τότε ή καταψήφισαν το 2015 να λένε σήμερα ότι τους καλύπτει το Σύμφωνο Συμβίωσης».

Από την πλευρά του ο Άκης Σκέρτσος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ο Καραμανλής είπε ότι ανήκουμε στη Δύση οικονομικά, πολιτικά πολιτιστικά. Εγώ έχω προσέλθει με χαρά στην ευρύχωρη ΝΔ που είναι καθρέφτης της ελληνικής κοινωνίας και καταλαβαίνω ότι αυτό που κάνετε είναι πολύ δύσκολο».

Ο Παύλος Μαρινάκης είπε ότι «γνώμονάς μας είναι το συμφέρον των παιδιών». Έγινε επίσης συζήτηση για το τι θα πράξουν υφυπουργοί που έχουν επιφυλάξεις για την ψήφιση του νομοσχεδίου όπως ο Γιάννης Κεφαλογιάννης, η Μαρία Κεφάλα και ο Σταύρος Κελέτσης.

Από την κουβέντα που έγινε, διαφάνηκε ότι υπάρχουν περιθώρια να καμφθούν οι επιφυλάξεις ορισμένων βουλευτών.

Ορισμένοι από όσους έχουν δηλώσει τους προβληματισμούς τους, ανέφεραν ότι «πάμε να ακούσουμε, να ενημερωθούμε και μετά θα κατασταλάξουμε. Δεν έχουμε αποφασίσει», είπαν σχετικά.

Όσοι βουλευτές πάντως είχαν επιφυλάξεις, δεν άνοιξαν τα χαρτιά τους σχετικά με το τι θα πράξουν κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου.

Δηλώσεις βουλευτών

Μετά την ολοκλήρωση της ενημέρωσης, ακολούθησαν δηλώσεις βουλευτών του κόμματος.

Η Κατερίνα Μονογιού τόνισε: «'Ηταν μία σημαντική ενημέρωση. Μας λύθηκαν απορίες και προχωράμε. Εννοείται ότι θα είμαστε ενωμένοι. Δεν ήρθαμε εδώ να διχάσουμε. 'Εγινε μια ωραία συζήτηση. Υπάρχουν και δικαιώματα σε όλους τους ανθρώπους».

Η Σοφία Βούλτεψη έκανε λόγο για «ενδιαφέρουσα ανταλλαγή απόψεων για ζήτημα που διαπερνάνε οριζόντια την κοινωνία και όλα τα κόμματα. Δεν υπάρχει κανένα εσωκομματικό θέμα. Αλίμονο αν αυτό ήταν το πρόβλημα της ΝΔ». Ερωτηθείσα για τη θέση του Αντώνη Σαμαρά, είπε: «Έχουμε εξασφαλίσει στη ΝΔ να λέει ο καθένας τη γνώμη του».

Ο Γιάννης Κεφαλογιάννης αποχώρησε χωρίς να κάνει κάποια δήλωση ενώ ο Σταύρος Καλαφάτης χαρακτήρισε την συζήτηση «πολύ ωφέλιμη και πολύ χρήσιμη» ενώ πρόσθεσε πως η συμμετοχή ήταν ουσιαστική και πως η συζήτηση συνεχίζεται.

Η Μαρία Κεφάλα ανέφερε ότι έγινε μία πολύ ωραία κουβέντα ενώ ο Αναστάσιος Δημοσχάκης είπε ότι «πιστεύω ότι είμαστε περισσότερο ενημερωμένοι απ' ότι ήρθαμε.» 

adonis georgiadis
O Άδωνις Γεωργιάδης | Eurokinissi/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

 

Ο Κωνσταντίνος Γκιουλέκας δήλωσε: «Σε ένα φιλελεύθερο κόμμα όπως η ΝΔ είναι πολύ ωραίο να κάνει διαλογική συζήτηση. Ακούστηκαν όλες οι απόψεις. Είναι σημαντικό να ακούγονται όλες οι πλευρές. Αν κάποιοι έχουν μάθει να είναι στρατιώτες, εμείς συζητάμε και αποφασίζουμε κατά συνείδηση όπως είπε ο πρωθυπουργός».

Από τη μεριά του ο Άδωνις Γεωργιάδης τόνισε: «Ήταν μία φανταστική πρωτοβουλία. Πήραν τον λόγο και όσοι είχαν διαφωνίες. Απαντήσαμε σε όλες τις απορίες ενώ οι όποιες διαφωνίες πήραν απάντηση. Το κλίμα ήταν πολύ καλό, βγαίνει πιο ενωμένη η Νέα Δημοκρατία 100%. Δεν θα σχολιάσω δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού (σ.σ. απαντώντας για δηλώσεις Σαμαρά).

Ο Άκης Σκέρτσος ανέφερε ότι τέθηκαν ερωτήσεις και δόθηκαν διευκρινίσεις: «Νομίζω όλοι γίναμε σοφότεροι από αυτήν την συζήτηση».

Τέλος ο Βασίλειος Σπανάκης μίλησε για εποικοδομητική συζήτηση και πως τέθηκαν πάρα πολλά ερωτήματα που απαντήθηκαν όλα. «Η ΝΔ είναι δημοκρατικό κόμμα. Ακούγονται όλες οι απόψεις και έχουμε και άλλη συζήτηση με την ψήφιση».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA