Μενού
Ο Χάρης Δούκας στην ορκωμοσία του
Ορκωμοσία νέου δημάρχου Αθηναίων και δημοτικού συμβουλίου | EUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
  • Α-
  • Α+

Συνέντευξη εφ΄ όλης της ύλης παραχώρησε ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας. Ο ίδιος μίλησε για τα σχέδιά του, τα προβλήματα της Αθήνας και αποκάλυψε πως θα παντρευτεί σύντομα. 

Ο Χάρης Δούκας σκοπεύει να παντρευτεί αυτό το καλοκαίρι, με… παπά και με κουμπάρο, όπως αποκάλυψε σε συνέντευξή του στη Νίκη Λυμπεράκη. «Γιατί το κορίτσι θέλει θρησκευτικό», ανέφερε χαρακτηριστικά για τη σύντροφό του, Γεωργία Πολυτάνου.

Όσον αφορά τον γάμο των ομόφυλων, είπε πως είναι υπέρ και σχολίασε πως «πρέπει να είμαστε ανοιχτοί σαν κοινωνία». Παράλληλα, σημείωσε πως θα πάντρευε ευχαρίστως δύο άντρες ή δύο γυναίκες στο Δημαρχείο.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα της πόλης

Όσον αφορά το μεγαλύτερο πρόβλημα της Αθήνας, είπε πως είναι τα σχολεία όπου είναι «δραματική» η κατάσταση των κτηρίων. «Έχουμε καταγράψει όλα τα προβλήματα και πάμε σε σχολεία, ότι σώσουμε να σωθεί», ανέφερε. 

«Ανοχύρωτη η Αθήνα»

Σε ερώτηση για το αν είναι καθαρά τα φρεάτια είπε πως «θα είμαι ειλικρινής, η πόλη είναι ανοχύρωτη γιατί είναι μια τσιμεντούπολη με το 90% των ρεμάτων υπογειοποιημένα. Τα φρεάτια είναι καθαρά. Τα κοιτάμε με μεγάλο άγχος. Όμως αυτό είναι το ελάχιστο γιατί σε μια αρκετά μεγάλη βροχή τα φρεάτια δεν είναι επαρκή. Πρέπει να βάλουμε μία τάξη στην Αθήνα και την Αττική».

«Έχω άγχος, προσπαθώ να το διαχειριστώ. Ζούμε σε συνθήκες ακραίας κρίσης, μπορεί μια καταιγίδα να δημιουργήσει τεράστια καταστροφή. Οι δημότες μπορεί να είναι 600.000-700.000 αλλά 3 εκατ. σχετίζονται με την πόλη. Άρα ένα μικρό λάθος μπορεί να έχει μεγάλη επίδραση», σημείωσε. 

«Όταν μου πρωτοείπαν να κατέβω στο Δήμο απάντησα ''είστε τρελοί'';»

«Πράσινος είμαι γενικά και στα οικολογικά και στα κομματικά και στα ποδοσφαιρικά. Αλλά δεν μπορώ να πω πως είμαι παθιασμένος. Πιστεύω στον άνθρωπο και στην σοσιαλδημοκρατία. Στο σπίτι συζητούσαμε για αυτά. Ο πατέρας μου, μου έλεγε να έχω πρώτα το διάβασμα και μετά την διασκέδαση», είπε.

Ο Χάρης Δούκας είπε πως όταν τον ρώτησαν αν τον ενδιαφέρει να κατέβει στον δήμο Αθηναίων απάντησε «είστε τρελοί;». Ωστόσο, τότε δεν αρνήθηκε και όταν τον κάλεσε ο Νίκος Ανδρουλάκης δέχτηκε.

«Μπήκα γιατί πίστευα ότι πρέπει να γίνει ανατροπή. Γιατί έβλεπα ότι ο κόσμος στην Αθήνα είχε μια ενόχληση. Ο Μεγάλος Περίπατος νομίζω ήταν το μεγάλο πρόβλημα. Υπήρχε μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα ότι ο κ. Μπακογιάννης δεν τα πήγε καλά», είπε. 

«Να βρούμε τρόπο να συνεργαστούμε θεσμικά με την κυβέρνηση»

Σε ερώτηση για το εάν είναι σε τροχιά σύγκρουσης με την κυβέρνηση απάντησε: «είπα από την αρχή πως θέλω και θα είμαι δήμαρχος όλων των Αθηναίων και ότι θέλω τη συνεργασία. Είμαστε θεσμικά ισότιμοι συνομιλητές με την κυβέρνηση. Πρέπει να είμαστε ισότιμοι συνομιλητές και όχι επαίτες και ικέτες. Έγιναν αρκετά επιθετικές κινήσεις την περίοδο της μετάβασης που νομίζω ότι δεν βοηθάνε. Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να συνεργαστούμε θεσμικά. Δεν θέλω να πιστεύω ότι είναι προσωπικό αλλά πως είναι μια γενική αντίληψη ότι δεν πιστεύουν στους δήμους».

«Δεν έχω μάθει να δουλεύω σε τόσο μεγάλους και επιβλητικούς χώρους. Έχει μια δυσκολία στις συναντήσεις. Ακούγονται οι φωνές και στους δύο ορόφους. Χρειάζεται κάποιες φορές να φωνάζεις. Στις συσκέψεις θέλει ταχύτητα», είπε για το δημαρχείο Αθηναίων. 

«Η νέα δημοτική αρχή βρέθηκε προ τετελεσμένων, όπως για παράδειγμα με τη Βασιλίσσης Όλγας. Η μετάβαση μου δημιούργησε πολλά προβλήματα προσωπικά. Δεν είναι μόνο η Όλγας, δεν είναι μόνο η ανάπλαση που ξαφνικά ο δήμος βρέθηκε εκτός της ανάπλασης ΑΕ. Αυτός είναι ένας λόγος που ασχολήθηκα και με την ΚΕΔΕ... Γιατί σε αυτή την περίοδο της μετάβασης χάσαμε αρμοδιότητες, οργανισμούς, πόρους, θα πληρώσουμε πρόστιμα, άλλαξαν οι κανόνες του παιχνιδιού και η ΚΕΔΕ δεν έβγαλε μία ανακοίνωση», είπε ο κ. Δούκας.

«Θα κινηθούμε νομικά» για την ανάπλαση ΑΕ

«Ο κ. Μπακογιάννης ήταν πρόεδρος στην ανάπλαση ΑΕ και δεν βγήκε να πει μια λέξη. Δεν δέχομαι εγώ και άλλοι δήμαρχοι να γίνονται έργα χωρίς να ρωτάνε τον δήμο. Εμείς έχουμε εκλεγεί και έχουμε ρόλο και λόγο. Θα κινηθούμε θεσμικά και νομικά για να μπορεί η πόλη να έχει λόγο για τα έργα», αποκάλυψε. 

«Ήταν πολιτικό το πρόβλημα που ο κ. Μπακογιάννης ήταν πρόεδρος στην ανάπλαση ΑΕ αλλά συμμετείχαν και πρόσωπα μέσα από το δημοτικό συμβούλιο. Και είναι πρόβλημα που ένας από αυτούς δεν βρέθηκε να στηρίξει την προσπάθεια που έκανα για την Αθήνα», σημείωσε. 

«Θα ανοίξω τη Βασιλίσσης Όλγας αν δεν αποκαλυφθούν αρχαία»

«Ο δήμος Αθηναίων θέλει να φύγουν τα ΙΧ από το κέντρο. Κλείνοντας τη Βασιλίσσης Όλγας αυξήθηκαν τα αυτοκίνητα, η περιβαλλοντική επιβάρυνση και η ρύπανση. Απλά ο άνθρωπος που πήγαινε Σύνταγμα σε 5 λεπτά από το Μετς χρειαζόταν να πάει Κουκάκι και να γυρίσει πίσω, 40 λεπτά να καίει βενζίνη και να εκνευρίζεται. Το να κλείνεις έναν δρόμο για να μειώσεις τα ΙΧ είναι λάθος προσέγγιση», είπε και τόνισε πως επιθυμεί να ανοίξει τη Βασιλίσσης Όλγας, ωστόσο αν βγουν στο φως αρχαία τότε δεν θα ανοίξει ο δρόμος. 

«Το πρόβλημα είναι η έλλειψη αστυνομίας και φωτισμού»

«Αν εσείς μου δώσετε μία μελέτη που αποδεικνύει ότι αν μπουν παντού κάμερες θα υπάρχει ασφάλεια τότε να μπουν. Βιωματικά, γυρνώντας στις δύσκολες πλατείες και δρόμους ο κόσμος έλεγε ότι το πρόβλημα ήταν πως δεν υπήρχε αστυνομικός και φωτισμός. Δεν είμαι γενικά αντίθετος με τις κάμερες», είπε. 

Υπέρ του μετρό Εξαρχείων

Όσον αφορά το μετρό Εξαρχείων ο Χάρης Δούκας είπε πως υπάρχουν περιπτώσεις που χρειάζεται να κοπούν δέντρα για μεγάλα και φιλολαϊκά έργα. Δήλωσε πως είναι υπέρ του έργου, λέγοντας πως θα αποτελέσει «ανάσα» και σχολίασε πως «ο τρόπος, το πώς μπορεί να γίνει με τη μικρότερη δυνατή και κοινωνική επιβάρυνση» είναι το θέμα. 

Φεύγει η εταιρεία από τον λόφο του Στρέφη 

«Οι τελευταίες δημοσιεύσεις σε κορυφαία περιοδικά όπως το Nature και το Science λένε πως υπήρχε μία προσέγγιση για τις αναπλάσεις ότι είναι πάνω προς τα κάτω. Δηλαδή πως υπάρχει μία επιτροπή σοφών που αποφασίζει τι θα γίνει ο λόφος, το δάσος. Οι ειδικοί λένε πως αυτή η προσέγγιση δεν περπάτησε. Είναι δυνατόν να κάνουμε έργα χωρίς να ρωτήσουμε τους ανθρώπους;», διερωτήθηκε.

«Είναι έργα στην Αθήνα όπως ο λόφος του Στρέφη που τρία χρόνια είναι σε απόλυτη απαξίωση. Θα φύγει η εταιρεία και θα προχωρήσει ο δήμος σε συγκεκριμένες αναπλάσεις που είναι απαραίτητες. Το πρόβλημα στον λόφο δεν ήταν να φτιάξεις ένα μπαλκόνι στην κορυφή από μια μεταλλική κατασκευή να έχεις θέα στην πόλη. Είναι αυτή προσέγγιση μιας ανάπλασης;», συνέχισε. 

«Βάλαμε ήδη 200 δέντρα τις πρώτες 20 μέρες κοντά σε δρόμους», είπε ο Χάρης Δούκας και σχολίασε πως είναι φιλόδοξος ο στόχος για φύτευση 25.000 δέντρων τα επόμενα χρόνια. 

«Θα ρίξω την αισθητή θερμοκρασία»

«Θα ρίξω την αισθητή θερμοκρασία κατά 5 βαθμούς. Τι σημαίνει αυτό; Το καλοκαίρι που περπατούσαμε και είχε 48 βαθμούς δεν προσπαθούσαμε να πάμε σε ένα δροσερό, σκιερό μέρος; Να βρούμε δέντρα για να ανασάνουμε; Άρα αν η πόλη είναι πράσινη, αν έχει δέντρα και σκιάσεις, πράσινες διαδρομές που συνδέουν τους δρόμους μεταξύ τους, τότε μπορούμε να μειώσουμε την αισθητή θερμοκρασία», ανέφερε. 

«Δεν υπάρχουν νόμιμες καταλήψεις»

Όσον αφορά τις καταλήψεις στο κέντρο της Αθήνας είπε πως «θέλω να τηρηθεί ο νόμος». «Δεν υπάρχουν νόμιμες καταλήψεις, να δώσω ευκαιρία σε συλλογικότητες να μπορέσουν να δραστηριοποιηθούν», σημείωσε. 

«Καταλήγαμε για μπουγάτσα ή πατσά»

Ο Χάρης Δούκας μίλησε για τα φοιτητικά του χρόνια: «Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή το πρόγραμμα ήταν ελεύθερο. Παρασκευή βγαίναμε έξω και καταλήγαμε με μπουγάτσα ή πατσά. Ήταν μια ιεροτελεστία κάθε Παρασκευή. Η Θεσσαλονίκη με βοήθησε γιατί έμαθα να μένω μόνος μου»

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA